Life&style

Beauty pravilnik na odmoru: Aklimatizirajte kožu

Dobro se pripremite i prilagodite svoj režim njege određenim klimatskim uvjetima

Bez obzira na destinaciju, tri dana uoči putovanja počnite koristiti preparate koje ćete ponijeti sa sobom – kako bi se vaša koža aklimatizirala. Reducirajte primjenu sredstava koja sadrže tvari koje isušuju ili iritiraju kožu, kao što su AHA-kiseline ili retinol, umivajte se sapunom bez kemikalija i nabavite kremu ili serum s hidratantnim sastojcima. Također, izbjegavajte piling i ostale kozmetičke tretmane lica kako biste spriječili iritacije. 

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

NA PLAŽI Sasvim je prirodno da našoj koži godi vlaga u zraku – pod uvjetom da smo u hladovini. Međutim, većina nas izlaže se suncu, pliva u moru ili u bazenu (učinak soli i klora) i ispire SPF sredstvo tuširanjem. Sve to prilično nepovoljno utječe na zaštitni sloj kože. To znači da na putovanje obavezno treba ponijeti i blago sredstvo za čišćenje lica koje kožu neće lišiti zaštitnih lipida. Ukoliko imate masnu kožu, koristite preparat za sunčanje u obliku gela (alkohol u njegovom sastavu reducirat će masnoću).

NA PLANINI Najvažnija stvar za boravak na otvorenom jest uporaba mineralnog SPF preparata, koji blokira UV-zrake i sprječava gubitak važnih tvari iz kože. Također, kad ste vani, obavezno koristite balzam za usne radi zaštite usana od vjetra. Navečer utrljajte u kožu lica bogatu hidratantnu kremu ili serum. Ako redovito koristite preparat za izbjeljivanje kože ili za uklanjanje mrlja, nastavite ovu praksu i dok ste na odmoru. Sunčeve zrake na ovim nadmorskim visinama vrlo su intenzivne i uzrokuju pojavu dispigmentacije.

 | Autor: Instagram/Nives Celzijus Instagram/Nives Celzijus

U PUSTINJSKOJ KLIMI Ako ljetujete u Egiptu ili u Tunisu, onda ćete osjetiti učinke pustinjske klime – visoke temperature, stalno strujanje zraka i nizak postotak vlage. Ovi uvjeti ne štete posebno koži, pa vam nisu potrebne bogate, teške kreme kako biste osigurali optimalnu hidrataciju kože. Primjena seruma, koji sadrže hranjive tvari (derivati algi, hijaluronska kiselina ili glicerol) bit će dovoljna. Tijekom dana, razumljivo, nužna je uporaba SPF preparata, a ujutro izbjegavajte korištenje previše anti-age sastojaka – ostavite to za večer.

Photo: victoria's secret

Komentari 0