Life&style

Baskijski 'zagorjeli' cheesecake svjetska je gastro zvijezda i tako lagan da dobro prija i nakon obilna jela

  • Takozvani spaljeni ili zagorjeli cheesecake, baskijski kolač od sira, svjetski je poznata gastro zvijezda Ima čak i svoj hashtag na Instagramu! 
  • Ovaj lagani kolač fino će prijati u danima kad jedemo puno i kalorično, a oni su pred nama...
  • Donosimo doista jednostavan recept za (jako!) zapečeni kolač kakav se poslužuje u poznatom restoranu La Viña u San Sebastiánu

Baskijski zagorjeli kolač od sira nije nalik ni jednoj torti od sira koju ovdje možemo kušati. Tijekom proteklih nekoliko godina zapečena baskijska torta od sira postala je svjetski fenomen, a recept za ovu tortu od sira iz restorana La Viña objavljen je puno puta na raznim društvenim mrežama. To je jednostavan (premda dekadentan) recept, vrijedan vremena (i kalorija)!

 

Baskijski kolač od sira je kolač bez kore odnosno tijesta, u usporedbi s običnim cheesecakeom, peče se dok vrh potpuno ne 'zagori' i nema voća niti dodanih slojeva. Puno je lakši i sličniji sufleu od običnog kolača od sira koji može biti gust i težak.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Zapečeni baskijski kolač od sira: korak po korak

Doista ne postoji lakši recept! Jednostavno pomiješaš sve sastojke u velikoj metalnoj zdjeli (u La Viñi za to koriste metalnu žlicu, ali možeš koristiti pjenjaču ili električni mikser — kako ti je najlakše. Međutim, nemoj previše miješati!)

Kada si sve pomiješala, obloži kalup za pečenje papirom za pečenje, ulij tijesto, peci i nakon manje od sat vremena kolač je gotov!
Sada dolazi teži dio — čekanje da se ohladi. Vrijedi čekati, ozbiljno! Ali, krenimo detaljnije na recept, korak po korak…

Možda vas zanima Nov Rubrika Life&style Life&style

Sastojci

• 1kg krem sira poput Philadelphije (također možeš koristiti i drugi kremasti sir, npr. mascarpone. Najbolje djeluje na sobnoj temperaturi)

• 7 jaja

• 400 g šećera (za nešto manje slatki kolač koristi manje šećera, od 300 do 350g)

• 1 žlica brašna

• 200 ml vrhnja s visokim udjelom masnoće (30-40%) 

• 2 žličice vanilije

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Priprema

1. Zagrij pećnicu na 210 stupnjeva. 

2. Pomiješaj miskerom, pjenjačom ili metalnom žlicom (klasičan La Viña način!) sve sastojke u velikoj zdjeli dok ne nastane glatka i kremasta smjesa.

3. Obloži kalup za pečenje (promjera 25 cm) papirom za pečenje da seže preko rubova kalupa. To će ti pomoći da kasnije lakše izvadiš kolač od sira iz kalupa i spriječit će da se zalijepi. Možeš koristiti manji kalup za višu tortu od sira, ali vjerojatno ćeš u tom slučaju trebati duže peći kako sredina ne bi bila previše tekuća.

4. Peci na srednjoj rešetki u pećnici 35-50 minuta. Kolač će malo narasti, ali ne brini, slegnut će se kad iziđe iz pećnice. Ako kolač nije dovoljno zapečen na vrhu, pojačaj temperaturu nakon 40-ak minuta te peci još minutu ili dvije, ali pazi da ne zagori previše! Ako voliš da je sredina jako tekuća, izvadi kolač nakon 35 minuta.

5. Kada kolač potamni i izgleda skoro zagoreno, ugasi pećnicu. 

6. Pusti da se počne postupno hladiti na kuhinjskoj plohi. Nakon sat vremena stavi tortu u hladnjak da se potpuno ohladi.

7. Nakon nekoliko sati u hladnjaku (preko noći je još bolje), kolač od sira trebao bi biti dovoljno ohlađen za rezanje. Nemoj skidati tortu s papira za pečenje dok nije spremna za rezanje.

8. Uživaj uz slatku čašu šerija — baš kao u La Viñi!

 

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    odlicno.sretan uskrs