Life&style

'Arturov otok': Uznemirujuć, ali uzbudljiv klasik omiljene talijanske spisateljice Else Morante

  • U nakladnički program Petrinih knjiga stigao je kultni naslov 'Arturov otok' preveden na hrvatski jezik
  • Roman priča o zapuštenom i ratobornom dječaku Arturu čija je majka umrla pri porodu, a otac je često na putovanjima s kojih se vraća bez najave
  • U jednom od svojih dolazaka otac dovodi novu suprugu, svega dvije godine stariju od Artura kojemu je četrnaest. Taj će događaj preokrenuti Arturov život

Bogatom nakladničkom programu Petrinih knjiga pridružen je kultni naslov Arturov otok – nekonvencionalan, ali epski emotivan roman o odrastanju bez roditeljskog kompasa talijanske spisateljice Else Morante. Ovo napeto i neizvjesno djelo priznaje ljubav kao iskustveni osjećaj koji popunjava praznine iz djetinjstva i budi nadu u kvalitetniju budućnost, a istovremeno naglašava važnost majčinstva.

 | Autor: Petrine knjige Petrine knjige

Premda se talijanski i inozemni kritičari dan-danas bave magičnim realizmom kojim prevladava opus Else Morante, njezini su klasici godinama prolazili mimo interesa hrvatskih izdavačkih kuća. Ipak, o njezinu značaju ponajviše govori činjenica da je popularna talijanska književnica Elena Ferrante vlastitu karijeru zasnovala na pseudonimu inspiriranom upravo Moranteinim likom i djelom. Ususret obljetnici 111. rođendana Else Morante, jedan od njezinih najznačajnijih romana nagrađen Stregom napokon je dostupan i na hrvatskom jezikom. 

Možda vas zanima Duhoviti ljubić američke bestseller autorice događa se u Hrvatskoj - i razgalit će nam srce Rubrika Life&style Life&style

Priča o zapuštenom i ratobornom dječaku

Arturov otok priča je o zapuštenom i ratobornom dječaku Arturu čija je majka umrla pri porodu, a otac je često na putovanjima s kojih se vraća bez najave. Prepušten samome sebi, Arturo dane provodi na plažama i u neobičnoj kući koja je pripala njegovu ocu u ne baš najjasnijim okolnostima. U jednom od svojih dolazaka otac dovodi novu suprugu, svega dvije godine stariju od Artura kojemu je četrnaest. Taj će događaj preokrenuti Arturov život: samotna arkadija postat će prošlost, a Arturo će postati čovjek koji će u najosjetljivijim godinama morati početi otkrivati život i sve ono što on donosi, kako ljubav i prijateljstvo, tako i bol i očaj. 

Odražavajući avanturistički i buntovni duh autorice, Arturov otok djelomično je rezultat ugrađivanja njezinih osobnih sjećanja i drugih autobiografskih elemenata u štivo koje donosi realan prikaz mladog života u lancima nezrelosti i manipulacija. Odrastajući bez majke u svijetu koji prezire žene, Arturo gaji naklonost te idolizira oca kao prototip pravog muškarca, dok ga istovremeno doživljava suparnikom. Nevješt u raspoznavanju i kontroliranju osjetljivih emocija ipak herojski testira svoju znatiželju, a donkihotovski pothvati vode ga do sukoba i šokantnih spoznaja remeteći njegova dječačka uvjerenja i slamajući čvrsto ukorijenjene iluzije.

Arturov otok intrigantno je i poučno štivo koje kombinacijom čiste realnosti i poneke karikature podsjeća na važnost pravovremenog usmjeravanja djece ka životnim vrijednostima i spoznajama do kojih je nemoguće doći u uvjetima separacije od primarne socijalizacije.

Nova knjiga, Muzej gospođice Peregrine Možda vas zanima Nova knjiga, 'Muzej čuda gospođice Peregrine' neodoljiv je ilustrirani vodič kroz svijet 'čudnovatih' Rubrika Life&style Life&style

Izvrsne kritike velikih svjetskih medija

Kritike romana su redom odlične: "Veličanstven roman od čije psihološke oštrine zastaje dah. Naizmjenično razoran i nezemaljski, Morantein roman je klasik", stoji u kritici Kirkusa. "Morantein stil dobro pristaje pripovjedaču adolescentu koji, napušten na otoku, doživljava posebno intenzivne napade očaranosti i razočarenja, što roman čini zadivljujućim", piše Publishers Weekly, dok je New York Times napisao: "Muškarci u ovom romanu su noževi, a žene meso. Malo je sretnih ili ispunjenih žena u Moranteinom opusu."

 | Autor: Petrine knjige Petrine knjige

Elsa Morante (1912. – 1985.) bila je talijanska spisateljica, pjesnikinja, prevoditeljica i autorica knjiga za djecu te jedna od glavnih pripovjedačica u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. Roman Arturov otok objavila je 1957. godine, a za isti je kao prva žena osvojila prestižnu književnu nagradu Premio Strega. Poznati roman Povijest kroz koji opisuje događaje oko Rima tijekom Drugog svjetskog rata objavila je 1974. godine, a knjiga je unatoč brojnim negativnim reakcijama postala nacionalni bestseller. Svjetska knjižnica Bokklubben 2002. godine uvrstila je Povijest u 100 najboljih svjetskih klasika svih vremena, a još 1986. adaptiran je u TV seriju. Svojim posljednjim romanom, Aracoeli (1982.), Morante sažima motive i trendove vlastita književnog opusa ističući nevinost djetinjstva i važnost stvaranja fantastičnih svjetova za bijeg od turobne stvarnosti.

Photo: Instagram @blossomholland_

Komentari 0