Life&style

Antikni komadi namještaja oduvijek su bili sinonim za dozu posebnosti i obilje šarma. Evo na što pripaziti prilikom njihove kupovine

  • Antikni komadi namještaja u pravilu dolaze s obiljem karaktera i osobnosti, nerijetko su neupitne kvalitete, a najčešće i puno povoljnija opcija od novih komada
  • Iako svaki stari komad ima potencijal izgledati prekrasno, veliko je pitanje možemo li si vremenski i financijski priuštiti da ga i ostvari 
  • Nije svaki antikni komad nebrušeni dijamant koji čeka zablistati, a kako bismo kupili isključivo one koji su kupnje vrijedni, korisno je podsjetiti na najčešće pogreške u potrazi za ovakvim komadima

Vintage komadi i antikni namještaj možda nisu po svačijem ukusu, no sviđali nam se ili ne, ne može im se osporiti obilje karaktera i osobnosti. Upravo je to, uz kvalitetu za koju se mnogi slažu da je nekada bila puno veća od one današnje, ono što najviše privlači ljubitelje estetike nekadašnjih vremena, iako zanemarivo nije ni to što je udisanje svježine i života starim komadima uvjerljivo najodrživija opcija u dizajnu interijera.

One što obožavaju eklektičnu estetiku i prostore prepune starina, sama potraga za njima veseli i uzbuđuje jednako koliko i njihov pronalazak, a iako obilaženje sajmova, antikvarijata i svih online platformi na kojima ih je moguće pronaći može biti jako zabavno, važno je imati na umu da nije baš svaki komad dragocjen i da je, ne znamo li što radimo, jako lako pogriješiti. A evo i koje pogreške su najčešće i koje bismo trebali izbjegavati.

Kupovina komada koji zahtijeva previše ulaganja

Jedna od najčešćih i najskupljih pogrešaka je kupovina nečega što zahtijeva toliko truda, novca i vremena da bi se popravilo da u konačnici košta više nego kupnja nečeg novog. Idealan primjer je tapecirana stolica ili fotelja - ako je rasklimana i još ju je k tome potrebno ponovno tapecirati, u pitanju su intervencije koje jednostavno nisu vrijedne tolike investicije. Baš zato je važno obratiti pažnju na kvalitetu i razinu istrošenosti. Obično se ne isplati donositi kući veće komade za popravljanje, osim ako znamo da imamo vremena obnoviti ih. Svaka stvar ima potencijal izgledati prekrasno, no veliko je pitanje možemo li si vremenski i financijski priuštiti da ga i ostvari. Nije svaki antikni komad nebrušeni dijamant koji čeka zablistati.

 | Autor: Instagram @mindtgap Instagram @mindtgap

Ignoriranje očitih nedostataka

Ova se pogreška nadovezuje na onu prvu. Uzbuđenje radi kupovine predivnog starinskog komada namještaja često nas dovede pred gotov čin pa potpuno s uma smetnemo detaljno ga pregledati, a što je zapravo prvo i najvažnije što bismo trebali učiniti. Ishitrene  kupnje bismo trebali izbjegavati u širokom luku. Ukoliko je neki komad klimav, užasno istrošen ili je, još gore, drvo crvljivo, jasno je da je u pitanju promašena investicija. A prekrasan komad može brzo izgubiti svoj šarm ako dolazi s mnoštvom problema.

 | Autor: Instagram @mindtgap Instagram @mindtgap

Kupnja bez provjere stane li neki komad u prostor koji smo zamislili

Zvuči nevjerojatno, ali ovakve se stvari doista događaju. Kupovali mi nešto novo ili antikno, uvijek bismo se trebali naoružati mjerama jer lijep komad koji ne stane u naš dom ne služi ničemu. Uobičajena pogreška je previđanje važnosti proporcija i odokativna procjena veličine. Lako se zaljubiti u neki komad, ali možda neće dobro funkcionirati u našem prostoru ako se dimenzijama ne uklapa u njega! Uvijek bismo trebali izmjeriti prostor koji imamo na umu i ponijeti metar sa sobom jer je posljednje što želimo završiti s cijelim setom  blagovaonskih stolaca koji imaju nižu visinu od standardne ili stolom za koji smo mislili da je blagovaonske visine, ali je zapravo veličine stolića za kavu. Prije kupovine bismo trebali zapisati mjere koje su nam bitne - širinu komode, maksimalnu visinu police za knjige, visinu stola, a prilikom kupnje sve dimenzije provjeriti dva puta.

 | Autor: Instagram @mindtgap Instagram @mindtgap

Nespremnost na odstupanje od prvotne zamisli

Za razliku od namještaja u modernim kućama za opremanje doma čiju ponudu u pravilu možemo vidjeti online, kupovina antikviteta i starina nerijetko podsjeća na lov na blago - nismo sto posto sigurni postoji li uopće to što smo zamislili, a ukoliko i postoji, ne možemo ni zamisliti što ćemo sve otkriti u toj potrazi. Mogli bismo krenuti u potragu za savršenom komodom i pritom naletjeti na pravo blago koje nismo uopće očekivali. Možda ćemo se na prvi pogled zaljubiti u nešto za što nismo ni znali da postoji, a vrlo vjerojatno i u nešto za što nismo uopće sigurni ni koja mu je bila funkcija, ni kako bismo ga iskoristili, ali ga krasi iznimna i neodoljiva ljepota. Ovakvi su trenuci ono što kupovinu ovakvih komada i čini toliko prekrasnim i zabavnim iskustvom. Iako možda nećemo pronaći ono što smo zamislili, ukoliko nam budžet to dopušta, ne bismo trebali odustati od kupnje nečega što smo otkrili samo zato što nam njegova kupnja nije bila u planu. Štoviše, tajanstvenost nekog komada odličan je pokretač razgovora, a iz iskustva garantiramo da su takvi komadi oni za čijom kupnjom koja se nije dogodila najviše žalimo. 

 | Autor: Instagram @mindtgap Instagram @mindtgap

Impulzivna kupnja bez razmišljanja

Pomalo na prvu kontradiktorno prethodnom problemu, ne bismo trebali kupovati baš sve što nam se svidi bez pažljivog razmatranja. Buvljaci nude obilje blaga, ali impulzivna kupnja može rezultirati zbrkom stilova kojima nedostaje sklad. Bilo da smo skloni rustikalnim elementima kao što su prozirno staklo, neutralna keramika, drvo i platno ili nas pak privlače živopisnije palete s odvažnim baršunom i reflektirajućim metalima, trebali bismo imati viziju kako želimo da naš dom izgleda i birati uglavnom komade koji će se u tu viziju uklopiti. Poželjno je i željeni komad istražiti na licu mjesta jer uvijek postoji mogućnost da, koliko god se činio unikatnim i neobičnim, negdje postoji isti takav u još boljem stanju ili po još boljoj cijeni. Postoji li oznaka ili potpis proizvođača, lako je pretražiti slične komade na internetu, a uz obrnutu pretragu fotografija na Googleu lako ćemo otkriti koliko je komad koji nam se svidio doista rijedak i jedinstven. Također, obavezno se moramo zapitati treba li nam uistinu neki komad. Ako nam stvarno izaziva leptiriće u trbuhu, onda je odgovor da.

 | Autor: Instagram @mindtgap Instagram @mindtgap

Kupovanje isključivo starih komada

Važno je upamtiti da šarm nekog prostora leži u njegovoj harmoniji i da previše statement komada mogu zasjeniti jedan drugog. Dakle, nije loša ideja spajati staro i novo kako bismo stvorili privlačan prostor. Dapače, skladan spoj starih i novih elemenata dokaz je bezvremenske privlačnosti klasične i svevremenske estetike. Ključ uspjeha leži u ravnoteži - poželjno je odabrati nekoliko cijenjenih antiknih komada koji progovaraju o našem osobnom stilu i nadopuniti ih sofisticiranim, suvremenim komadima. Spajajući eleganciju prošlosti s čistim linijama današnjice, naš prostor može ispričati priču koja će se protezati kroz generacije.

 | Autor: Instagram @mindtgap Instagram @mindtgap

Zanemarivanje (ne)udobnosti

Ovo je još jedna pogreška koju jako često radimo kada se na prvi pogled zaljubimo u neki antikni komad pa ga gledamo kroz ružičaste naočaIe pronalazeći mu sve više prednosti kojima bismo opravdali kupnju. Starinski stolac može izgledati lijepo, ali ako je neudoban nakon već par minuta i ako ne možemo sjediti na njemu, koliko je zapravo koristan? Nikada se ne bismo trebali zanositi isključivo estetikom i raditi kompromise po pitanju udobnosti i funkcionalnosti, već bismo trebali voditi računa da namještaj i služi svojoj namjeni te da je u skladu s našim životnim stilom i da poboljšava naš život.

 | Autor: Instagram @mindtgap Instagram @mindtgap

Photo: Instagram @mindtgap

Komentari 0