Life&style

Ambiciozna priča Tomislave Vucelić: Vodila je dnevnik, upisala doktorski studij i pokrenula prvi specijalizirani jazz radio u Hrvatskoj

  • Tomislavu Vucelić (Gudelj) mnogi će prepoznati kao nekadašnju voditeljicu popodnevnog Dnevnika, a nedavno je ova novinarka pokrenula vlastiti i jedinstveni projekt - osnovala je prvi specijalizirani jazz radio u Hrvatskoj!
  • Iako je i dalje u medijskim vodama, odlučila je slijediti srce i ljubav prema glazbi i ostvariti ideje koje su se javile tijekom pandemije i lockdowna
  • Radijski valovi već su aktivni, a Tomislava nam je opisala svoje prve korake i najavila što nas sve uskoro očekuje

Slušajući melodije koje se šire s jazz radija, shvaćam koliko je hrabrosti i upornosti potrebno da se ideje od male klice pretvore u stvarnost. Osobito jer prvi samostalni koraci u svijetu rada i poduzetništva nisu laki, ali uz motivaciju i podršku najbližih, ipak je sve moguće. A kad zamišljeni projekt zaživi, sreći i zadovoljstvu nema kraja.

Pokazuje nam to i primjer Tomislave Vucelić koja se upustila u zanimljiv koncept i pokrenula prvi hrvatski specijalizirani - radio za jazz i kulturu. Nakon 15 godina rada u medijima kao novinarka, a od toga 4 godine kao urednica i voditeljica Dnevnika, Tomislava je zakoračila u svijet glazbe i osnovala (za mnoge dugoočekivani) online radio posvećen konkretnome glazbenom žanru, jazzu, a potaknula ju je samo ljubav prema glazbi.

"Za mene je glazba čista emocija. Ljubavi, sjete, utjehe, čežnje, strasti, sreće... Sve najljepše i najtužnije trenutke u životu proživljavamo uz glazbu i tako će uvijek biti. Ona je dio svačijeg života, a jazz ima posebno mjesto u mom srcu", započinje priču Tomislava.

 | Autor: jazzradio.hr jazzradio.hr

Korak prema vlastitoj radijskoj platformi ipak ne čudi jer ova je novinarka šest godina provela na Narodnom radiju i sedam na HRT-u, a odluku o stvaranju jazz radija donijela je jer je upravo ta glazba opušta i smiruje. Osobito je za to zaslužna, ironično rečeno, pandemija koronavirusa. "Ideja se rodila prije dvije godine u ovo nemilo vrijeme - lockdown, povećan stres... A jazz dokazano djeluje terapeutski, opušta, stimulira um i poboljšava koncentraciju. Osim toga, stalno sam slušala strane radijske postaje posvećene jazzu i razmišljala zašto mi to nemamo", prisjetila se.

Osim toga, shvatila je da na našem tržištu nedostaje platforma koja bi promovirala domaće glazbenike, a na ovoj se postaji mogu, uz Ninu Simone (koja je Tomislavi najdraža izvođačica), Franka Sinatru, Tonnyja Benetta ili Deana Martina čuti i Radojka Šverko, Gabi Novak, Josipa Lisac, Arsen i Matija Dedić, Ivo Robić, Gelato sisters i brojni drugi!

 | Autor: jazzradio.hr jazzradio.hr

Ipak, pitala se na kakvu će publiku naići. "Vlada uopćeno mišljenje da je to glazba za elitu i sužen izbor slušatelja. Ali nadam se da će se stereotipi razbiti jer uključili smo i puno jazz obrada popularnih pjesama, za razliku od većine jazz radijskih postaja u svijetu", objašnjava Tomislava, ističući i zanimljivu obradu Thrillera Michaela Jacksona i pjesme Crazy Gnarlsa Barkleyja u izvedbi Andree Motis. A ja bih dodala i obradu Oops...I did it again Britney Spears u verziji Haley Reinhart koju sam nedavno imala priliku čuti.

Možda vas zanima Ako želiš već sad intravenozno primati božićne pjesme, ova radio stanica emitira ih 0-24 Rubrika Life&style Life&style

Upravo takve obrade privlače i mlađu publiku, a priliku za vlastite verzije i autorske radove dobit će i mladi hrvatski jazz bendovi. Integracija starije i mlađe publike u jazz svijet posebno joj je važna, a tako je već i njezin trogodišnji sin Andrej veliki obožavatelj jazza. "On voli jazz više od mame! Zaz mu je za sada najdraža pjevačica. Morali smo mu kupiti dječju trubu, saksofon, gitaru i usnu hamoniku da sudjeluje, a ne samo pasivno promatra", kaže Tomislava kojoj je obitelj velika podrška.

"Ne smijem zaboraviti svoju drugu polovicu, supruga koji je moja stijena i oslonac u svemu što radim", kaže nam. Realizacija radija započela je prije nešto više od godinu dana, a posebnu pomoć ima i od poslovnog partnera i producenta, Srđana Sekulovića Skansija, s kojim dijeli vlasništvo nad radijem. "Bez njegovog znanja i talenta projekt ne bi zaživio. Podržala me i Irena Petrović, koja ima višegodišnje iskustvo na radiju i u IT svijetu. I pijanist i skladatelj Joe Kaplowicz prihvatio je suradnju", otkriva nam Tomislava.

 | Autor: jazzradio.hr jazzradio.hr Srđan Sekulović Skansi

Radio je s emitiranjem počeo nedavno, u vrijeme adventa jer jazz savršeno upotpunjuje atmosferu. Posebnim ga čini to što je dostupan isključivo online, nema vijesti, reklamnih blokova ni čestih voditeljskih intervencija. "Od 0 do 24 samo glazba", ističe Tomislava. Od sljedeće godine bit će tamo i podcasti koji su u svijetu velik hit.

Mnoga poznata glazbena imena pozdravila su pokretanje radija. "Javili su nam se mnogi iz svijeta glazbe čestitati i izraziti zadovoljstvo jer je baš jazz radio u pitanju. Dosta ih je komentiralo da slušaju naš radio dok rade jer ih ne ometa i ne dekoncentrira. Čak je i dio prijatelja koji prije nisu često slušali jazz reklo da im odlično paše u ovo blagdansko vrijeme", dodaje Tomislava.

Uskoro će radio održati i prvi koncert. "Planiramo nastup jazz benda 17. prosinca na Fuliranju. Naravno, ako tada mjere budu dopuštale, bit će to blagdanski after work party od 17 sati nadalje. Svi ste pozvani, a Lela Kaplowicz i njezin bend svirat će više od dva sata", najavljuje Tomislava.

Osim pokretanja radija, unazad godinu dana Tomislava je otišla i korak dalje i upisala doktorski studij iz područja medija i komunikacija kako bi nadogradila svoje znanje, jer, kako ističe, tehnologija se mijenja i potrebno je stalno učiti. "Inače ispadaš iz igre", ističe Tomislava koja trenutno radi na dva medijska projekta, domaćem i inozemnom, a uskoro kreće s radom i na jednoj regionalnoj televiziji.

Nakon ostvarivanja vlastitih želja, zadovoljstvo nije izostalo, a upitali smo je i koje bi savjete podijelila s drugima. "Savjetovala bih svima koji imaju određeni cilj i ambiciju da ne odustaju. Imam osjećaj da je danas određeni pritisak da sve mora biti odmah i da kao društvo imamo manje strpljenja. Ja i dalje držim da nema uspjeha preko noći i da se za svaki dobar rezultat treba puno raditi i žrtvovati. Također, nemojte se uspoređivati s drugima jer svatko ima svoj put. Svi koji predano i strpljivo rade kad tad dođu do rezultata", poručuje Tomisava.

Budući da Tomislavi nije cilj kvantiteta, osim u pogledu izvođača, nego kvalitetna i raznolika ponuda i publika te jedinstvenost i osobnost cijeloga projekta, i mi vjerujemo u njegov uspjeh, jer ono što radiš iz duše i kamo te vodi srce - uvijek je pravi izbor.

Photo: jazzradio.hr

Komentari 0