Life&style

Alchemist je najbolji restoran u Europi, goste impresionira nevjerojatnim iskustvom za sva osjetila

  • Opinionated About Dining jedina je velika svjetska klasifikacija restorana u kojoj restorane ocjenjuju isključivo gosti , a Alchemist je ove godine proglašen najboljim u Europi
  • Očekuj neočekivano! To je mantra ovog Michelinovog restorana sa 2 zvjezdice 
  • Iza njegovih masivnih brončanih vrata krije se kazalište, 50 jela i holistički gastronomski doživljaj koji će te izuti iz cipela

Restaurant Alchemist jedan je od najposebnijih restorana na svijetu. Prvi Alchemist osnovao je 2015. godine kuhar Rasmus Munk. Ovaj mali restoran, sa samo 15 sjedećih mjesta, stekao je solidnu reputaciju jednog od najkreativnijih restorana u Kopenhagenu. Chef Rasmus je sa svojim degustacijskim jelovnicima podijelio uspomene i priče iz djetinjstva i putovanja diljem svijeta. Svako jelo pričalo je priču ili filozofiju kuhara i, prije svega, impresioniralo goste fenomenalnim okusima.

Godine 2016. investitor Lars Seier Christensen, koji je također aktivan u restoranu Geranium s tri Michelinove zvjezdice u Kopenhagenu, obratio se Rasmusu Munku kako bi restoran Alchemist podigao na višu razinu. Dvojac je počeo razmišljati o granicama gastronomije i odlučio stvoriti restoransko iskustvo kakvo dosad nije viđeno. Rođen je restoran Alkemičar 2.0

 | Autor:

Eksterijer restorana

Alchemist 2.0 otvorio je svoja vrata 4. srpnja 2019. godine, nakon impresivne konstrukcije koja je koštala oko 15 milijuna dolara (108.013.500,00 kuna ) – oko 10 puta više od prvobitnog budžeta. Postao je jedan od najuspješnijih europskih restorana u samo nekoliko minuta s listom čekanja od preko 5.000 ljudi. Novi restoran nalazi se u Refshaleøenu u Kopenhagenu. Više od stotinu godina bila je to industrijska lokacija, koja i danas karakterizira identitet tog područja. Smješten tik uz luku u Kopenhagenu, zvuk i miris mora nikad nisu daleko.

Alkemičarsko iskustvo počinje neposredno prije ulaska u restoran, kada se gosti približavaju impresivnim vratima. Vrata teška više od dvije tone izrađena su od ručno isklesane bronce i otvaraju se automatski dok tajanstvena glazba dočekuje goste.

 | Autor:

Doista impozantan ulaz. Kad se vrata zatvore, počinje roller coaster. U trajanju od tri do pet sati gosti se vode kroz pet zona ili „činova“ podijeljenih na tri etaže, gdje kroz ne manje od 50 sljedova upoznaju Rasmusovu viziju gastronomije.

Interijer restorana: Doživljaj u 5 činova

Restaurant Alchemist definitivno ima jedan od najimpresivnijih interijera restorana na svijetu. Doživljaj večere podijeljen je u 5 činova koji su podijeljeni u 5 područja.

Prvi čin je njujorška soba u kojoj gosti dobivaju filozofsku, ali ukusnu dobrodošlicu. Drugi čin je salon, gdje šampanjac i oko sedam zalogaja daju ton onome što slijedi. Za treći čin gosti idu stepenicama uz trokatni vinski ormar, u kojem se nalazi oko 10.000 referenci.

Gosti biraju svoja vina s iPada u prilagođenoj aplikaciji. U trećem činu uživa se u „Katedrali“, prostoru od kojeg zastaje dah, a koji je napravljen od divovske kupole s trajno promjenjivim projekcijama i prilagođenim jelima. U ovoj doista izvanrednoj blagovaonici uživa se u oko 30 malih jela.

 | Autor: Instagram@gisou Instagram@gisou

Četvrti čin, soba u duginim bojama, je mala šetnja u ultra-tehnološkom prostoru uz uživanje u… jestivom morskom konjiću. Peti i posljednji čin je balkon, gdje gosti uživaju u završnim slatkim jelima. Dizalo koje goste vraća u prizemlje i ima ugrađeni paravan na podu, osigurava da doživljaj ne prestaje dok gosti ne dobiju svoje kapute.

 | Autor:

Za Rasmusa, ovaj pristup blagovanju naziva se „holističkim blagovanjem“: način prehrane koji je po definiciji višeslojan. Oslanja se na elemente iz kazališta, umjetnosti i gastronomije, ali i znanosti, tehnologije i dizajna. Kombinacijom ovih elemenata stvara se intenzivan, dramaturški vođen osjetilni doživljaj.

Genijalni šef

Rasmus Munk jedan je od najistaknutijih svjetskih kuhara. Rasmus je napunio 30 godina 2020., ali pokazuje odvažnost i motivaciju da promijeni način na koji gledamo na gastronomiju dvostruko starijih kuhara. Njegovo kuhanje jednako je impresivno i dok neka jela zasigurno crpe inspiraciju iz opusa drugih kuhara, većina njegovih jela su zapanjujuće ideje samog Rasmusa. A ako znaš da poslužuje jelovnik od 50 sljedova, ne bi trebalo biti iznenađenje da je riječ „inteligentno“ puno puta korištena za opisivanje kuhanja i karaktera ovog mladog kuhara.

 | Autor:

Rasmus je proputovao svijet i stekao mnogo iskustva kao šegrt u nekim od najboljih svjetskih restorana kao što su Noma, Geranium i The Fat Duck. Zanimljivo je vidjeti kako Rasmus danas koristi elemente tih radnih iskustava u vlastitom restoranu: izvrsne proizvode i tehnike fermentacije iz Nome; izvrsna usluga i luksuzno okruženje iz Geraniuma; te razigrane tehnike i iskustva sa stolom iz The Fat Duck. Ono što je također impresivno je Rasmusova hrabrost da se ne opredijeli za nordijski stil kuhanja i koristi samo lokalne sezonske proizvode, kao što to čini većina drugih finih restorana u Kopenhagenu. Umjesto toga, Rasmus stvara svoj vlastiti stil s utjecajima i sastojcima iz cijelog svijeta i podiže „iskustveno objedovanje“ na razinu koju svijet nikada prije nije vidio.

Hrana

Hranu Rasmusa Munka teško je opisati. Prelazi od visoko molekularnog i ekstremnog do čistog i uravnoteženog, od laganog i hlapljivog do zasitnog i masnog.

 | Autor:

Temelji su napravljeni od visokokvalitetnih sastojaka, vještih tehnika pripreme i često znanstvenog pristupa hrani. Okusi nisu samo okusi, nego su rezultati degustacija, objašnjenja i filozofije iza toga. Doista, svako jelo priča priču ili uspomenu, ili je namijenjeno razmišljanju o tome što i kako jedemo. Neki upečatljivi primjeri: Plastic Fantastic: jelo napravljeno od čeljusti bakalara na žaru premazane dimljenom koštanom srži, preliveno kremom od sira Comté. „Fantastična plastika“ na vrhu posude izgleda kao plastika, ali je napravljena od dehidrirane juhe od kože bakalara. Ovo jelo upućuje na činjenicu da do jedne trećine bakalara ulovljenih u sjevernoj Europi sadrži plastiku.

 | Autor:

Utjecaj Andyja Warhola

Ikonična banana Andyja Warhola dobiva interpretaciju kuhara Rasmusa Munka u obliku hrskavog omotača napravljenog od soka od banane, punjene sorbetom od Manzano banana, cachaçe, zrna tonke i karameliziranog žumanca.

 | Autor:

Iskustvo

Alkemija je drevna praksa, obavijena velom misterija i tajne. Njegovi praktikanti tražili su način da olovo pretvore u zlato. Rasmus Munk čini isto u svom restoranu Alchemist, ali umjesto da olovo pretvori u zlato, kuhar pretvara obrok u gastronomsko kazalište. Novi Alkemičar redefinira pojam „objedovanje s iskustvom“. Tijekom kulinarske vožnje sa 50 kulinarskih dojmova u različitim područjima, gosti se vode na putovanje kroz kulinarski san Rasmusa Munka. Oblik gastro teatra kakav do sada nije viđen i koji će impresionirati i najiskusnije gurmane. Obavezno i jednostavno.

 | Autor:  | Autor:

Photo: Instagram@gisou

Komentari 0