Life&style

Ako te učestalo tijekom noći boli ovaj dio tijela, obavezno posjeti svog liječnika, kažu stručnjaci

  • Bilo da je riječ o glavobolji ili o bolnom mišiću, svi tijekom dana često osjećamo neke bolove 
  • Ako osjećaš noćne bolove, to može značiti da je u pitanju veći problem
  • Otkrit ćemo ti što se događa ako te tijekom noći bole koljena

Kad nas nešto boli, u većini slučajeva uzmemo nekoliko tableta za smanjenje bolova bez recepta i nastavljamo dalje sa svojim životima. Ali, kako znati je li ono što osjećaš rezultat većeg problema – na koji treba ozbiljno obratiti pažnju -  ili to doista nije velika stvar? Jedan od ključnih znakova na koju treba obratiti pažnju jest sljedeće: ponavlja li se bol i kada. 

Ako primijetiš da te jedan dio tijela posebno boli noću, to je bolest koju ne smiješ zanemariti. 

Bolovi u koljenima mogu doći i nestati, ali ako se noću ponavljaju, trebala bi posjetiti svog liječnika, jer to je često rezultat većeg problema. „To je često zato što pogođene osobe imaju artritis, a često i osteoartritis“ objasnila je dr. Kim Stearns, ortopedska kirurginja u Cleveland Health Clinic. „Ljudi s normalnim, zdravim koljenima, obično ne boluju noću.“

Možda vas zanima Hodaš li dovoljno i zimi? Postoji nekoliko dobrih razloga zašto bi obavezno trebala šetati i po hladnijem vremenu Rubrika Life&style Life&style

Osteoartritis je stanje uzrokovano trošenjem hrskavice, koja je tkivo koje štiti tvoje kosti i zglobove. Ostali simptomi osteoartritisa u koljenu mogu uključivati oticanje, osjećaj topline u zglobu i prisutnost škripanja ili pucketavog zvuka kad pomičeš koljena. 

Stručnjaci tvrde da je osteoartritis najčešći oblik artritisa, ali to ne znači da nema ozbiljnih komplikacija. Budući da osteoartritis koljena često napada tijekom noći, to lako može poremetiti tvoj san, kao i smanjiti produktivnost te navesti na debljanje. Artroza koljena također može napredovati do teškog slučaja 4. stupnja, koja bi se morala liječiti operacijom prestrojavanja kostiju ili totalnom zamjenom koljena.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Uz to, bez odgovarajućeg liječenja, bol koja proizlazi iz ovog stanja može dovesti do anksioznosti i depresije, tvrdi istraživanje iz 2010. godine, objavljeno u časopisu „Clinical Rheumatology“.

Više od 32,5 milijuna odraslih osoba u SAD-u imaju osteoartritis (prema podacima „Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)). A koljeno je jedno od najčešće pogođenih područja.

Slaba kosa i nokti, umor, bljedilo, manjak koncentracije? Možda ti nedostaje ti ovaj mineral, evo u kojoj ga hrani ima

Prema dr. Stearns, dob je glavni čimbenik rizika za ovo stanje, pri čemu rizik od razvoja artroze raste nakon što napuniš 45 godina, ali može se dogoditi i kod mlađih osoba. Čimbenici koji mogu dovesti do toga da netko u ranijoj dobi razvije osteoartritis uključuju težinu, nasljednost, to da si žena, ponavljajuće ozljede stresa, atletiku i druge bolesti, poput reumatoidnog artritisa ili određenih metaboličkih poremećaja.

Premda je artroza vjerojatni krivac tvojih noćnih bolova u koljenu, možda postoji i nešto drugo iza ove vremenski specifične bolesti. Jasmine Marcus, fizikalna terapeutkinja i certificirana stručnjakinja za snagu i kondiciju, kaže da bi to mogao biti i tetivitis patele, stanje uzrokovano upalom tetive koljena.

Možda vas zanima Ovu vrstu čaja moraš svakodnevno piti ako želiš živjeti dugo i zdravo, evo zbog čega Rubrika Beauty Beauty

Istina je da ćeš vjerojatnije noću primijetiti bolove u koljenu i to iz dva razloga. Prema dr. Marcus, neka stanja povezana s koljenom, poput osteoartritisa ili tetive patele, imaju tendenciju da „više bole kada si u mirovanju nego kad se krećeš“. Uz to, „kad napokon usporiš i manje si zauzeta, više primjećuješ stvari u svom tijelu", objašnjava.

via GIPHY

„Ako se ne liječe, određena stanja mogu se pogoršati“, upozorava dr. Marcus, zbog čega uvijek trebaš razgovarati sa svojim liječnikom – osobito ako se ponavljaju bolovi u koljenu.

Photo: Shutterstock

Komentari 0