Life&style

Ako se ikad nađeš u Beču, ova slastičarnica je mjesto koje nikako ne bi željela zaobići

  • O Sacher torti slastičarnice Demel slušamo već godinama
  • Naša poznata slastičarka Tea Mamut upravo je tamo marljivo usavršavala svoja slastičarska znanja
  • U Demelu se sve radi od fantastičnih sastojaka, dosta orašastih plodova, odličnog vrhnja i maslaca 

Demel je jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih slastičarnica i kavana u Beču. Smještena je na Kohlmarktu, u neposrednoj blizini carske rezidencije Hofburg, ilitiga turističkim jezikom "u najskupljoj ulici u gradu". Demel se i danas često naziva Carski ili kraljevski dvorski „pekač slastica”, a upravo zbog ove titule i duge tradicije dočekat će te red na ulazak! 

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram

Pomama za krafnama

Osnivač Demela bio je pekarski znalac Ludwig Dehne iz Württemberga koji se 1786. doselio u Beč te ubrzo otvorio slastičarnicu na Michaelerplatzu u kojoj su odlično išle krafne punjene pekmezom, ali i druge vješto oblikovane i ukrašene slastice. Njegov sin August prodao je dućan 1857. svom pomoćniku Christophu Demelu, čiji su sinovi Josef i Carl digli na noge slastičarnicu Demel, kakvu i danas poznajemo. Braća Demel preselila su 1888. slastičarnu u palaču na Kohlmarktu, gdje su se u to vrijeme po nalogu cara Franje Josipa rušile zidine oko Hofburga - tako da se slastičarnica nakon toga našla praktički na ulazu u Hofburg!

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram

Nastajanje sacherice

Ako neku slasticu vežemo uz Demel (ili Austriju općenito!) onda je to svakako Sacher torta. Iza Sachera također stoji duga povijest i zanimljiva legenda o nastanku. Popularnu Sacher tortu kakvu znamo, još 1832. godine prvi je put napravio Franz Sacher. Baš tog dana princ Wenzel von Metternich poželio je poseban desert za svoje goste, koje je kasnije tada 16-godišnji Franz oduševio svojom čokoladnom tortom. Zato i dan danas ova tradicionalna bečka slastica nosi njegovo ime. Nakon nekoliko godina, Sacherov sin Eduard usavršio je recept za očevu Sacher tortu - koja je prvi put servirana upravo u slastičarnici Demel!

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram

Komplikacije oko prava na recepturu

Naravno da ova slatka priča ima i svoju ružnu stranu. Naime, obitelj Sacher i obitelj Demel nisu se mogli dogovoriti tko je vlasnik originalne recepture za Sacher tortu pa je na kraju postignut izvansudski dogovor prema kojem Hotel Sacher prodaje svoju tortu pod imenom „Originalna Sacher torta“, a slastičarnica Demel pod nazivom „Eduard-Sacher-Torte“. 

 | Autor: Profimedia/Instagram Profimedia/Instagram

Teina velika škola

Demel je također proglašen i za najbolju gradsku kavanu u 2014. godini, a u njihovoj otvorenoj kuhinji možemo i pogledati kako se rade neke od slastica. Demel je prekrasan i iznutra i izvana, a njihovi su izlozi ukrašeni najljepšim slastičarskim kreacijama koje ćeš ikada vidjeti. Upravo je u ovoj čuvenoj bečkoj slastičarnici svoje vještine brusila i naša Tea Mamut. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tea Mamut (@teamamut)

"U Demelu sam bila 2008. godine (tada sam imala 20 godina) i to je bilo moje prvo iskustvo na poziciji slastičara. To je bio dio mog školovanja koje smo svi morali proći kako bi završili 2. godinu fakulteta. Naravno, sami smo birali gdje bi odradili staž, a Demel je bio moj prvi izbor. Nemam riječi kojima mogu opisati to iskustvo - doživjela sam apsolutno sve segmente tog pogona koji je poprilično velik; od prostorije gdje se radi samo čokolada, Sacher torte, keksi, prigodne torte, štrudla...  S obzirom na to govorimo o slastičarnici staroj više od 200 godina, postoje dijelovi tog pogona koji i dalje izgledaju kao iz prošlog vremena. Imala sam sreće sve to istražiti i raditi božićne ukrase za glavni izlog koji je i danas u njihovom muzeju. Naučila sam jako puno o svim aspektima slastičarstva i pritom usavršila svoj njemački!"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tea Mamut (@teamamut)

Vrhunski sastojci

I Tea nam je sama potvrdila kako Austrijanci gaje posebnu ljubav prema slastičarstvu te da su njihovi slastičari potpuno drugačiji od naših. "U Beču sam vidjela jedan potpuno drugačiji pristup nego u Hrvatskoj, pogotovo što sada pričamo o 2008. kada je slastičarstvo kod nas bilo ispod svakog nivoa. U Demelu se sve radilo od fantastičnih sastojaka, dosta orašastih plodova, odličnog vrhnja i maslaca dok je kod nas sve bilo bazirano na margarinu i biljnom vrhnju. Austrijanci su inače poprilično konzervativni što se tiče slastičarstva i vole tradiciju, što je skroz okej! To je njihova kultura i samim time nosi određenu težinu. Klasici nikad neće izaći iz mode, a Austrijanci to jako dobro znaju."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tea Mamut (@teamamut)

Idemo u Beč na vruću čokoladu

I naravno, morale smo pitati Teu što predlaže da naručimo u prvom sljedećem odlasku u Demel? "Hmmm, pa ako se nađete u Beču, obavezno probajte krafne iz Demela! Naravno, tu je uvijek neizostavna štrudla od jabuke i njihova krempita sa bogatom kremom od vanilije. Od silnih torti, jako mi se svidjela Anna torta od lješnjaka i čokolade. I da, obavezno probajte njihovu vruću čokoladu!" I odjednom planiramo vikend putovanje u Beč...

Photo: Instagram @demel

Komentari 0