Life&style

Ako kaniš cijeli dan provesti u pidžami, moramo ti reći da se i znanstvenici s tim slažu

  • Udobna, meka pidžama je poput toplog zagrljaja - tko ne bi želio da ga se grlo vijeli dan?
  • Jesi li znala da te u dane kada ti se ne da izići iz pidžame prema tom outfitu zapravo vode tvoji osjećaju
  • Zapravo, odjeća ti može porpuno promijeniti raspoloženje: kako se osjećaš u pidžami, a kako u štiklama?

Odjenuti udobnu, meku pidžamu nakon dana na poslu je poput toplog zagrljaja, a još su bolji dani kad ni ne moraš na posao pa možeš cijeli dan OSTATI u pidžami, zar ne? Čemu se preodijevati u "normalnu" odjeću ako nikamo ne ideš? Kao danas, na primjer. Nakon pidžame, traperice i majica se čine poput sprava za mučenje, a čemu? Nema veze što ukućani kolutaju očima, a prijateljice ti govore da bi se trebala pokrenuti.

Možda vas zanima 4 male stvari koje će tvoj stan ove jeseni učiniti najugodnijim mjestom na svijetu Rubrika Life&style Life&style

Koju ulogu igraš danas?

Ako je vjerovati Alyssi Dana Adomaitis, profesorici i direktorici Programa za biznis i tenologiju mode na Njujorškom koledžu za tehnologiju, postoji razlog zašto ljudski mozak teži manje formalnom odijevanju u dane kad je čovjek slobodan i ne mora na posao. Nazvala je to teorijom uloga.

via GIPHY

U praksi, objašnjava ona, teorija uloga znači da se, iako podsvjesno, odijevaš za u skladu sa slikom koji želiš zrcaliti. Znači, ako se ne osjećaš posebno poletno (a nemaš ni pretrpan raspored), tvoje emocije će te voditi prema tome što da odjeneš i odabrat će ono što je u tom času najbolje za tebe. I eto, tako se rodio cjelodnevni pidžama-outfit.

Odijevanje za bolje raspoloženje

No, dobro je što, ako ne želimo da emocije diktiraju naše odijevanje, možemo strateški odabrati outfit i to može promijeniti naše raspoloženje u smjeru u kojem želimo. Kad je riječ o odijevanju, kulturološkim zadatostima i ljudskom ponašanju, znanstvenici se slažu kako namjenski odabir odjeće može imati suptilan, ali značajan utjecaj na naše ponašanje i izgled.

 

via GIPHY

Dapače, utjecaj odjeće na naše ponašanje povezuje s utjecajem glazbe na ljudsko ponašanje. Različite vrste glazbe mogu utjecati na tko kako ćemo se osjećati, a isto je i s odjećom - možemo je iskoristiti da si popravimo raspoloženje. Drugim riječima, ako se osjećaš lijeno, opušteno i ništa ti se ne da, uživaju u svom pidžama danu. No ako ti izležavanje, nepoduzetnost (i bezvoljnost) počnu ići na živce možeš promijeniti svoje raspoloženje tako što ćeš se srediti, počešljati, nabaciti malo šminke i po kući koračati, primjerice, u štiklama i haljini - i to je OK. Znanstvenici tvrde da će ti to odmah podići raspoloženje, a mi im vjerujemo. Možda još danas završiš i u nekom ludom izlasku...

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0