Life&style

"Ako je Milena Radulović zapalila požar, na nama je da na tu vatru dolijemo bačve benzina"

  • Žene su opet digle svoj glas protiv seksualnog zlostavljanja. Počelo je s Milenom Radulović i ne staje
  • Naša podrška ne može biti veća; je li konačno vrijeme da nas se  prestane seksualno objektivizirati, uznemiravati i zlostavljati? 
  • Nadamo se da su svi oni članci na miss7 u kojima su govorile i žrtve i stručnjaci, naša podrška inicijativama u borbi protiv seksualnog nasilja, ukazivanje na sve nepravde pravosudnog sustava u rješavanju uznemirujućih slučajeva seksualnog nasilja... pridonijeli da se atmosfera u društvu počinje mijenjati
  • Dug je put pred nama, ali znamo što nam je kao društvu cilj

Krenulo je prije nekoliko dana ispovješću beogradske glumice Milene Radulović o tome kako ju je kao maloljetnu djevojku silovao učitelj glume Miroslav Mika Aleksić, a zatim se požar proširio cijelom regijom. Četiri sarajevske glumice, pokrenule su Facebook stranicu NisamTražila znajući i same da Milenin slučaj nije izdvojen u glumačkom svijetu. Pokazalo se to točnim, sa svojim pričama javljaju se žene, ne samo glumice već i iz drugih grana showbiza, televizije, modelinga, glazbe, ali sasvim svakodnevnih zvanja i poslova sa sličnim traumatičnim iskustvima. Žene iz čitave regije.

Seksualno zlostavljanje, ova bolna tema, uvijek je u srcu miss7. Podsjeća nas na skoro istovjetan slučaj otprije godinu dana iz koje se izrodila i naša kampanja protiv seksualnog nasilja NIKAD VIŠE, napravljena u suradnji s Nanom Nadarević koja je inspirirana filmom "One su bombe", ali i događanjima iz naše svakodnevice, pokrenula lavinu na Instagram profilu. Stotine i stotine  žena iz Hrvatske, ali i regije iz prve ruke pričale su o doživljenom seksualnom zlostavljanju. Čitali smo bez daha, nerijetko se u njihovim pričama i prepoznajući.  

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Zato, drago nam je da se događa opet. Da su žene opet podigle svoj glas protiv zlostavljača. Naša podrška ne može biti veća, a srce ispunjenije kad vidimo da se ponovno događa. Sve češće i sve glasnije. Potvrđuje to i glavna urednica svih miss7 izdanja Tonkica Zlački: "Dobro, izborile smo se za neka prava, statistike govore da imamo relativno poštene šanse za dobra radna mjesta (nismo napisali u top managementu), približavamo se polako smanjenju jaza u nejednakosti plaća, sve manje se čuje da partner „pomaže“ partnerici oko djeteta ili kućanstva, ali pobogu što više trebamo učiniti da nas se prestane seksualno objektivizirati, uznemiravati i zlostavljati? Dosta je ideja da smo bilo čije vlasništvo, da je ok pokušati i da je smo same tražile. Nismo. Ako je Milena Radulović, s kolegicama koje su je pratile u stopu, zapalila požar moja je odluka, kao urednice ovog medija, da svojim pisanjem na ovaj požar dolijemo bačve benzina.“

Nadamo se da su svi oni članci na miss7 u kojima su govorile i žrtve i stručnjaci osim konkretnim savjetima gdje i kako prijaviti nasilje, koje udruge i mreža podrške mogu pomoći, kako prepoznati seksualno nasilje, kako reagirati... pridonijeli i da se počne mijenjati društvena svijest o seksualnom zlostavljanju. I svijest kako ga više nikad, ni pod kojim uvjetima ne treba tolerirati. Osuda Harveya Weinsteina za seksualno nasilje, slučaj silovanja djevojčice koji je digao je Hrvatsku na noge i premetnuo se u niz prosvjeda pod imenom "pravda za djevojčice", podrška programu SNEP o prevenciji seksualnog nasilja u školama te inicijativi #ženeujavnomprostoru prošlog ljeta...  naš su doprinos tome.  

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Seksualno nasilje spada u najteže zločine, no ujedno i najrjeđe prijavljivane. Ovo je pokazatelj da se bliži vrijeme kad će to žene raditi ne samo anonimno nego istupajući bez straha i srama. I da više neće govoriti o "profesoru na mom faksu", "jednom redatelju" i "tatinom prijatelju" već će imati snage svoje zlostavljače i imenovati. Prvi je val pokrenut i raste, no hoće li se doista pretvoriti u tsunami koji s lica zemlje briše, u ovom slučaju, zlostavljače?

Više puta ovo što se trenutačno događa nazvali su balkanskim #MeToo pokretom. No on će to postati tek kad se naglas izgovore imena zlostavljača. I kad svojim imenom i prezimenom i poznata i cijenjena lica podupru konkretne optužbe. Kad optuženici budu izvedeni na sud i PRIMJERENO kažnjeni. I kad svi budući predatori spoznaju da društvo tako funkcionira: da seksualno zlostavljanje vodi ka kazni: gubitku ugleda, karijere, vjerojatno i obitelji, dobrog dijela prijatelja te napokon i slobode. Taj je dan sve bliže. Čak i na brdovitom Balkanu. Zato ne smijemo prestati pisati o seksualnom nasilju. 

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic

Komentari 0