Life&style

Ako imaš ovu boju očiju, velika je vjerojatnost da si inteligentnija od drugih

  • Može li boja očiju otkriti neke tvoje karakteristike? Istraživanja su pokazala da može
  • Istraživanja do sada su pokazala da su ljudi plavih očiju u prosjeku inteligentnij od drugih
  • No i smeđooki imaju svoje adute: njihove su reakcije brže i senzibilniji su  

Brojna istraživanja su već pokazala da su osobe s plavim očima inteligentnije od osoba sa smeđim očima: primjerice, osobe s plavim očima učinkovitije uče te tako postižu i bolje akademske rezultate. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

 

Prednost smeđookih

Međutim, osobe sa smeđim očima imaju neke prednosti u nekim područjima: znanstvenici sa Sveučilišta Louisville istraživali su vezu između boje očiju i sposobnosti. U tom istraživanju je otkriveno da osobe i životinje sa svijetlim očima trebaju više vremena, odnosno ne mogu toliko brzo reagirati te djeluju prema svom vlastitom tempu. Osobe i životinje sa smeđim očima odlikuju brzina, senzibilitet i sposobnost reakcije. 

Možda vas zanima Stalno pospremaš, ali tvoj stan ti se nikad ne čini potpuno čist? Možda je vrijeme da doznaš za ovih 7 stvari Rubrika Life&style Life&style

Primjeri iz sporta 

Jedno drugo istraživanje – u kojem se promatrao profesionalni sport – otkrilo je da su igrači bejzbola s plavim očima koji hvataju lopticu bolji od igrača sa smeđim očima, a suprotno vrijedi za one koji udaraju lopticu. Ispitivali su i košarku: igrači s plavim očima su bolji šuteri izvan reketa, dok su oni sa smeđima bolji u reketu. 

Međutim, svi su znanstvenici složni da je potrebno još više istraživanja da se može donijeti pouzdani zaključak na ovu temu. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0