Life&style

A nagradu za najdomišljatiji dizajnerski predmet dobiva...

“Beazley Designs of the Year” izložba je koja pruža presjek problema i rješenja s kojima su se ove godine nosili svjetski dizajneri

Cover zadnjeg albuma Davida Bowieja, robot-kirurg koji možete sami izgraditi te šalica za kavu koja omogućava astronautima da popiju espresso u svemiru dio su izložaka predstavljenih na Designs of the Year, skupini od 70 inovacija koje su dio novog prostora londonskog Design Museuma. Na novoj lokaciji u zapadnom dijelu grada, na rubu Holland Parka, ova izložba pridružuje se već postojećem stalnom postavu koji će biti prikazan javnosti nakon 27 godina, a pitanje je koji će se od novih izložaka pridružiti kultnom statusu stolca Eames ili svjetiljke Anglepoise. No ova izložba više je od predstavljanja novih trendova u dizajnu.

 | Autor: Design Museum Press Design Museum Press Ona kroz presjek kreativnih industrija pokazuje preokupacije svijeta dizajna, njihove strahove i snove, ali nas i podsjeća na njegovu funkciju - rješavanje problema, koja često pada u drugi plan zahvaljujući brendovima koji energiju fokusiraju na izradu skupih sofa i precijenjenog namještaja. Nakon razdoblja velikih globalnih migracija odgovori na izbjegličku krizu jedna su od glavnih tema ovogodišnje izložbe - od komunikacijskog sustava koji olakšava korištenje kutije prve pomoći do Ikeina šatora koji pruža UV i toplinsku zaštitu (nažalost, pokazalo se kako mu je potrebno usavršavanje nakon što se nekoliko komada urušilo tijekom korištenja). Rušenje tvornice tekstila u Bangladešu 2013. inspiriralo je metodologiju iza koje stoji inženjerski tip Arup kojom se kroz nekoliko koraka nadziru stabilnosti zgrada. Osim humanitarnih intervencija dizajneri su pokazali interes u sferi uradi-sam projekata, kao i “crowdsourcinga” (skupljanja novca kroz internetske kampanje od pojedinaca), koji su se pokazali kao dobar put za izradu stvari koje bi inače teško ugledale svjetlo dana.

 | Autor: Design Museum Press Design Museum Press Diplomanti Royal College of Arta predstavili su modnu tvrtku Unmade, koja vam omogućava da klikanjem napravite vlastite unikatne komade odjeće, koje zatim izrađuju digitalno iskodirani tkalački strojevi za cijenu vrlo sličnu onoj high street trgovina (sroz desno na fotografiji). S druge strane, projekt Franka Kolkmana ima nešto tragičniju pozadinu: inspiriran činjenicom da velik broj Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja pokušavaju sami sebe operirati kako ne bi morali plaćati skupe troškove liječenja, napravio je Open Surgery, robotskoga kirurga koji svatko može složiti i koristiti u svom domu (i dalje je potrebno da njime upravlja kirurg, no on ne može biti udaljen tisućama kilometara). Malo manji apetit imali su londonski kvartovi koji su u suradnji s njihovim zavodom za zdravstveno osiguranje, NHS-om, osmislili paket za testiranje na spolne bolesti, koji sami možete naručiti, uzeti uzorke te ih poštom poslati u laboratorij.

 | Autor: Design Museum Press Design Museum Press Kategorija transporta još jedna je u kojoj su dizajneri pokazali futurističke tendencije: biciklistička kaciga s integriranim žmigavcima i kočnim svjetlima, iznimno lagani električni bicikl te električni skuteri u Taipeiju koji se skrivaju iza imena Gogoro pokazatelj su kako je upravo električna energija prvi odabir nove generacije. Pobjednici će biti proglašeni u svakoj od kategorija - arhitektura, digitalni dizajn, moda, grafika, produkt dizajn i transport, a finalni, najuspješniji dizajn 2016. godine bit će proglašen 26. siječnja 2017. Izložbu možete pogledati do 19. veljače 2017. godine.

Photo: Design Museum Press

Komentari 0