Life&style

9 stvari koje tvoj stomatolog želi da odmah prestaneš raditi

Voda s limunom ima puno dobrobiti za tvoj organizam, ali zubar ti je nikada ne bi preporučio...

Da, to smo i mislile. I vaš stomatolog to dobro zna. A mi ćemo ti – prije njega (ili nje), reći devet stvari koje bi stvarno (ali stvarno!) volio da prestaneš raditi. 

1. Laganje oko navika čišćenja zuba zubnim koncem 

"Mi plaćamo mnogo novca za školu i procjenjujemo zdravlje tvojeg zubnog mesa", kaže jedan stomatolog. "Dakle, kada nam kažeš da svaki dan s pomoću zubnog konca čistiš zube, ali zaista svaki dan posljednja tri dana… znamo lažeš li ili ne." Ups! Bolje je biti iskren, kaže nam liječnik. "Ako ne čistiš zube koncem ili ne znaš pravilan način, ovdje smo da te poučimo", dodaje. 

2. Korištenje setova za izbjeljivanje zuba kod kuće 

"Setovi za 'kućno' izbjeljivanje općenito su beskorisni", kaže stomatolog Dr. Matt Nejad sa Beverly Hillsa. I to nije sve,  kućni set može ti ozbiljnije oštetiti zube. "Izbjeljivanje zuba s raznoraznim sredstvima i proizvodima koje možeš nabaviti bez recepta može dovesti do stanjivanja zubne cakline, iritacije desni te osjetljivih zuba", tvrde stručnjaci. Za biserno bijele zube dogovori sastanak sa svojim stomatologom. 

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

3. Voda s limunom i limetom 

Znamo da je običan stari H20 dosadan. Ali taj dodatak limuna ili limete sadrži kiselinu - veliko ne-ne-ne kad je riječ o oralnom zdravlju. "Kisela usta dovode do propadanja zubi, bolesti desni, cakline (tzv. vanjskog zaštitnog sloja zuba), oštećenja te lošeg zadaha", kaže stomatolog. Kako bi zubi (i zubar) bili sretni, drži se obične vode. 

4. Četkanje grubom i čvrstom četkicom 

Čvrsta četka u kombinaciji s previše pritiska je loša vijest. Uvijek se drži mekih čekinja kako bi zubi bili zdravi. 

5. Ili ručnom četkicom 

"Električna četkica za zube omogućuje dosljednije i svrhovitije četkanje", kaže dr. Davidowitz iz New Yorka. "S ručnim četkicama za zube sklona si promašiti određena područja. Osim toga, elektronske četkice za zube imaju dvominutni tajmer koji je napravljen tako da će svaki zub biti dobro očišćen.“ 

6. Žvakanje tvrdih predmeta

To uključuje akrilne nokte, olovke i led. I nikada, nikada ne koristite zube za otvaranje stvari. 

7. Plašenje djece 

"Vidim mnogo djece koja se dobro osjećaju na stomatološkoj stolici, ali se izgube kada vide kako roditelj postaje nervozan ili im govori da se pripremi za bol", rekao je jedan američki stomatolog. "Osjećam se kao da moram biti zadužen da to popravim, a roditelji su mi ponekad na putu." Jesi li čula, mama? 
 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

8. Zamjena dobre staromodne paste za zube s čudnim popularnim sredstvom

Postoje razna „alternativna“ sredstva za pranje zuba – koja zapravo ništa posebno dobro ne rade tvojim zubima. OK, možda sva nisu ni loša – ali ima ih koja mogu oštetiti zubnu caklinu (na primjer, prašak za zube s aktivnim ugljenom).  

9. Ne uzimaš propisane antibiotike prema uputama 

Kod nekog lijeka moraš uzimati tabletu svakih šest do osam sati tijekom određenog broja dana. Ono što tvog stomatologa zanima je uzimaš li antibiotike dok se ne počneš osjećati bolje, a ne dok ne dovršiš terapiju kako je propisano. To je zapravo opasan potez, kaže nam jedan stomatolog, jer dok si možda potisnula infekciju, zapravo nisi potpuno uklonila bakterije. Sljedeći puta slušaj svog stomatologa, OK?

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0