Life&style
Kuhanu tjesteninu nije dobro isprati vodom

9 kuhinjskih trikova koje možeš glatko zaboraviti jer - ne funkcioniraju

  • Neki trikovi mogu biti prava vrijednost u svakodnevnom kuhinjskom životu
  • Naravno, neki trikovi jednostavno ne funkcioniraju kako bi trebali
  • A ovih devet kuhinjskih trikova bolje je brzo zaboraviti 

Bezbroj je kuhinjskih trikova koji bi trebali olakšati svakodnevni život u kuhinji. Međutim, funkcioniraju li svi oni zapravo? Nažalost, ne!  Mnogi trikovi više su mit nego što zapravo djeluju. Najbolje što možeš učiniti jest odmah se oprostiti od sljedećih devet kuhinjskih trikova…

1. Protresti češnjak u čaši kako bi se skinula ljuska

Osim ako su režnjevi češnjaka jako suhi (želiš li ih onda jesti?), ovaj trik neće uspjeti. Budući da je češnjak obično svjež, sočniji je i ljuska se zalijepi za njega. Čak i najjače drmanje neće otpustiti ljusku s češnjaka.

via GIPHY

2. Drvena žlica na loncu sprječava prelijevanje vode

Ovaj trik je jedan od najpoznatijih i najpopularnijih kuhinjskih trikova, ali sprječava li doista prelijevanje? Ne! Drvena žlica na loncu ne može zaustaviti prelijevanje kipuće vode. Bolje je paziti na sadržaj lonca i po potrebi pravovremeno skinuti lonac sa štednjaka ili smanjiti temperaturu.

3. Iscijediti limun kliještima

Premda ovaj trik može dati željeni rezultat, cijeđenje limuna brže je i lakše pomoću cjedila za limun.

Možda vas zanima Jesmo li oduvijek krivo rezali papriku? Ova metoda je mnoge ostavila bez riječi Rubrika Life&style Life&style

4. Kuhanu tjesteninu isprati vodom kako se ne bi zalijepila

Ovim (navodno) trikom ispire se samo škrob, tako da se umak kasnije ne može tako dobro spojiti s tjesteninom, a ne sprječava se lijepljenje. Bolje je skuhati tjesteninu u dovoljno velikom loncu al dente, a tijekom kuhanja redovito miješati da se ne zalijepi. Želiš li da ti se kuhana tjestenina kasnije ne zalijepi (ako ostane stajati u loncu) prelij se s malo maslinova ulja ili rastopljena maslaca i promiješaj.

5. Upotrijebiti praznu bocu za odvajanje bjelanaca od žumanaca

Odvajanje žumanaca od bjelanaca usisavanjem pomoću prazne plastične boce (stisneš bocu da izađe dio zrana, prisloniš na razbijeno jaje, pa otpustiš da usisa jaje) zvuči dobro u teoriji - međutim, u praksi se ovaj kuhinjski trik zapravo ne preporučuje. Umjesto eksperimentiranja s bocom i jajetom, mnogo je lakše odvojiti jaje na klasičan način - rukama i ljuskom.

6. Posoliti da voda brže zakipi

Uvijek dodaš soli vodi u loncu na početku kako bi voda brže prokuhala? Onda to ne bi trebala ubuduće raditi. Slana voda ima višu točku ključanja i stoga joj treba dulje da zakipi. Umjesto toga, bolje je soliti vodu tek kad je već dosegla vrelište.

Možda vas zanima Znaš li čemu zapravo služi zaštitni čep na boci ulja? Poslije ovoga ga više nikada nećeš baciti u smeće! Rubrika Life&style Life&style

7. Prerezati cherry rajčice između dva tanjura

Stavljanje cherry rajčica između dva tanjura, a zatim njihovo rezanje na pola čini se domišljatim trikom koji obećava da će sve rajčice biti prerezane na jednake polovice. A štedi, kao, i vrijeme. Međutim, to nije tako jednostavno napraviti. Jedan plitki tanjur se preokrene naopačke, na njega se slože rajčice, a zatim poklope dnom drugog plitkog tanjura. Tanjur pritisneš da se rajčice ne miču, a velikim kuhinjskim nožem prepržeš ih sve odjednom. Umjesto da se živciraš kako je to nespretno i što sok curi na sve strane, preporučujemo klasičnu metodu rezanja svake rajčice nožem na dasci za rezanje.

8. Staviti tijesto za palačinke u bocu s kečapom za lakše izljevanje

Ulijevanje tijesta za palačinke u bocu s kečapom kako bi se moglo bolje raspodijeliti zvuči na prvu kao dobra ideja. Međutim, ovaj kuhinjski trik se zapravo ne preporučuje. Budući da je okus kečapa često teško potpuno ukloniti iz boce (usprkos temeljitom ispiranju) i tijesto za palačinke može ga preuzeti u trenu. Stoga je i ovdje bolje koristiti klasičnu zaimaču.

9. Spašavanje preslane juhe s krumpirom

Presoljenu juhu nitko ne voli, ali na sreću postoje jednostavni kućni trikovi koji joj mogu pomoći da je spasiš - ali cijeli, oguljeni krumpir nije jedan od njih. Ako je juha previše začinjena, bolje je uravnotežiti je s malo riže, mahunarki ili više vode kako bi se upio višak soli.

Photo: Shutterstock

Komentari 0