Life&style
Margot Robbie, film Babylon

9 filmova koji su trebali poharati kino blagajne ove godine, ali su nas razočarali

  • Kako se godina bliži kraju, vrijeme je za razne analize, pa tako i one u kojima će uživati filmofili
  • Ali, ovoga puta nećemo se osvrnuti na favorite za Oscara ili recenzije novih filmova ili serija što stalno radimo već na filmove koji nisu ispunili očekivanja
  • Svatko tko je ove godine kupio kino ulaznicu za neki od ovih filmova, vjerojatno nije iz kina izašao zadovoljan

Svjetla se gase, publika s iščekivanjem gleda u platno: Ovaj čarobni trenutak u kinu uvijek iznova tjera srce svakog filmofila da snažnije i brže kuca. Međutim, još je gore onda kada se sljedeća dva sata pokažu kao razočaranje. Ovo se dogodilo mnogima sa sljedećim filmovima u posljednjih dvanaest mjeseci. Ono što se osobito ističe: Čini se da je žanr superjunaka u laganoj egzistencijalnoj krizi...

'Babilon'

Na papiru je kinematografska godina započela sjajno sa 190-minutnim hitom 'Babilon' sa sjajnom glumačkom postavom oko superzvijezda Brada Pitta, Margot Robbie i Tobeya Maguirea, plus Oscar čudo Damien Chazelle u redateljskoj fotelji. Ali, kreator 'La La Landa' ne samo da je radio na svom lajtmotivu 'Hollywoodski ekscesi tijekom ludih dvadesetih', nego je i pretjerao. Pretjerani kaos u 'Babilonu' možda je bila želja Chazellea, ali ne i publike: Skupi je film u cijelom svitu zaradio tek oko polovicu svojih troškova produkcije.

'Ant-Man i Wasp: Kvantumanija'

Do nedavno je šarm 'Čovjeka mrava' dobro prolazio. U 'Ant-Man i Wasp: Kvantumanija', međutim, Scott Lang (Paul Rudd) i njegova obitelj našli su se u svijetu fantazije, u kojem njegova jedinstvena 'mini' prednost nije bila nimalo očita. Treći samostalni izlazak Ant-Mana djelovao je poput dvosatne scene iz videoigre, s gotovo ničim fizički prisutnim na setu osim glumaca - i to se vidi u njihovim izvedbama. Mnogi su vjerojatno očekivali puno više.

'Vrisak VI'

Šesti dio desetljećima duge serije filmova 'Vrisak' konačno je prešao granicu čak i za okorjele obožavatelje. Sa samoreferencijom tipičnom za franšizu, 'Vrisak VI' htio je biti nevjerojatno pametan, ali upao je u najveće žanrovske promašaje i klišeje. Nakon filma postalo je jasno: Priča o Ghostfaceu je ispričana i svakim sljedećim izdanjem samo si kopa sve dublji grob. Činjenica da se obje nove glavne glumice - Jenna Ortega i novopridošla Melissa Barrera - neće vratiti za već planirani sedmi film zapravo govori sve.

'Transformers: Uspon zvijeri'

Da, novi dio franšize 'Transformersa' također je objavljen u 2023. godini. Prethodni filmovi bili su nabijeni akcijom i postigli su prilično dobar uspjeh. Ali, 'Uspon zvijeri' je većina filmofila vjerojatno već zaboravila, unatoč ili možda baš zbog uobičajene robotske dominacije. Naime, bez ljudske (i poznate) pokretačke snage, iskra se ne želi širiti. Kao što je poznato, Shia LaBeouf i Megan Fox već su dugo izvan franšize, a u filmu koji je zamišljen kao prequel također nema Marka Wahlberga.

Ryan Goslin kao Ken Možda vas zanima Ryan Gosling ima božićnu verziju pjesme 'I'm Just Ken' iz filma 'Barbie' - ne možemo prestati slušati Rubrika Life&style Life&style

'Flash'

Reći da je 'Flash' bio pod lošom zvijezdom bi podcjenjivanje godine. Međutim, eskapade glavnog glumca Ezre Millera, kriza povezana s time te kadrovska preslagivanja u filmskom studiju - i na kraju sam film... čini se da je munjeviti superjunak svoju franšizu pritjerao uza zid upravo kao što je njegova impresivna brzina. Umjesto hvalospjeva povratku Michaela Keatona u ulozi Batmana, nakon izlaska filma uglavnom se proricala propast specijalnih efekata 'Flasha', koji su neke gledatelje podsjetili na grafiku Playstationa 2. 

'Indiana Jones i artefakt sudbine'

Dostojan oproštaj za Harrisona Forda kao Indianu Jonesa - to su željeli obožavatelji kultnog arheologa s bičem i šeširom. Ali, ono što je 'Indiana Jones i artefakt sudbine' prvenstveno dokazao jest da je nostalgiju teško umjetno stvoriti. Neće se pronaći nova publika koja će gledati 80-godišnjaka koji se probija od akcijske scene do akcijske scene. U međuvremenu, dugogodišnji fanovi Indyja potvrdili su svoje mišljenje nakon 'Kraljevstva kristalne lubanje': Bilo bi najbolje da su jednostavno pustili Indianu Jonesa i Seana Conneryja da odjašu u zalazak sunca nakon trećeg dijela – i kraj!

'Marveli'

Film 'Marveli' je nedavno nastavio trend koji se uočava već neko vrijeme: Polako, ali sigurno, nakon više od desetljeća velikih uspjeha, čini se da počinje nešto poput prezasićenosti stripovskim  junacima u filmovima. Nešto je varljivo u optužbama da film nije bio uspješan na kino blagajnama jer su u njemu glavne uloge imale tri žene. Naravno, nekim je mizantropima to možda smetalo. Međutim, sve kritike ne treba gurnuti ispod stola, na primjer, radnja 'Marvela' je toliko zbunjujuća da je čak ni stručnjaci za Marvelov svijet vjerojatno ne bi mogli pratiti. Osim toga, lik Brie Larson, Captain Marvel, aka Carol Denvers, je neprepoznatljivog karaktera u usporedbi s njezinim prvim solo filmom.

'Saw X'

Kad brojka u naslovu filma dosegne dvoznamenkastu cifru, rijetko je to znak kvalitete. Veteran Tobin Bell, zvani Jigsaw, vratio se u desetom dijelu serijala, ali ne sa sofisticiranošću koja je karakterizirala barem prva dva filma franšize.

'Igre gladi: Balada pjevica i zmija'

Jesmo li doista trebali znati kako je Coriolanus Snow postao čudovište koje bdije nad Igrama u filmovima 'Igre gladi'? Prednastavak 'Igre gladi - Balada pjevica i zmija' posvećen je mladosti antagonista, kojeg je kasnije tumačio Donald Sutherland, a odgovara na pitanja koja si nitko nije postavio. U usporedbi s putovanjem junakinje Katniss Aberdeen (Jennifer Lawrence), prednastavak nudi gotovo jednaku dramaturgiju, samo s novim likovima. A to čini film 'Igre gladi: Balada pjevica i zmija' prije svega – nepotrebnim!

Scene koje su glumci htjeli izrezati iz filma Možda vas zanima 10 filmskih scena koje su zvijezde poželjele izrezati iz svojih filmova. Pa nisu sve tako loše! Rubrika Life&style Life&style
Photo: Paramount Pictures
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    danasni filmovi su loši