Life&style

8 savjeta kako izbaciti višak vode iz tijela

Stopala su natečena, ruke i noge teške i bolne – to su često posljedice nakupljanja vode. Kako dođe to toga i kako si pomoći?

Nakupljanje vode ili periferni edem je stanje nagomilavanja međustanične tekućine, a za mnoge žene to može biti bolno i neugodno. Do nakupljanja vode dolazi najčešće kad je vani jako vruće. Stopala nateknu, a ruke i noge postanu teške nakon što voda izađe iz limfnog sustava te se nakupi u okolnom tkivu. Najviše su pogođene noge – postaju deblje i teže. Naravno, i ruke, prsti, pa čak i lice i trbuh mogu biti pogođeni. Vrlo jednostavno možeš otkriti radi li se o perifernom edemu – pritisni pogođeno područje prstima te drži nekoliko sekundi. Ako nastane vidljivo udubljenje koje se polako vraća u prvotno stanje, onda je riječ o edemu. 

Što možeš napraviti protiv toga?

Donosimo nekoliko savjeta s pomoću kojih se možeš riješiti ove neugodne pojave. 

1. Namirnice bogate kalijem 

Kalij regulira količinu vode u našem organizmu. Kad imamo premalo kalija u našem tijelu, potom dolazi do neugodnog nakupljanja vode. Sol, alkohol ili premalo vode mogu biti uzrok. Savjet: jedi više suhog voća, banane, lubenice i dinje, krumpir, kvinoju i avokado – oni sadrže puno kalija. 

2. Jabučni ocat 

Osim što je ukusan, jabučni ocat potiče izmjenu tvari u organizmu te pomaže kod nakupljanja vode. Jabučni ocat smanjuje upalne procese te je bogat kalijem – stoga smanjuje bolove u rukama i nogama. Savjet: stavi dvaput dnevno do dvije žličice jabučnog octa u čašu vode, dobro promiješaj te pij u malim količinama. Možeš i natopiti ručnik octom te staviti na pogođeno područje. 

3. Puuuno čaja 

Ali, ne bilo kojeg čaja. Postoje određene sorte čaja koje smanjuju količinu vode. Primjerice, to su čaj od koprive, metvice, breze ili zeleni čaj. Ananas, peršin i komorač također jednako dobro djeluju. 

4. S vodom protiv vode 

Premda zvuči smiješno, to je istina – ako želiš izbjeći nakupljanje vode u tijelu, onda moraš piti puno vode. Zašto? Sasvim jednostavno – tijelo reagira nakupljanjem vode u trenutku kad osjeti da nema dovoljno vode. Dakle, ako imaš nabrekle noge, moraš paziti da uzmeš dovoljno tekućine. Dvije do tri litre dnevno trebalo bi biti dovoljno – a ljeti može i više. 

5. Sjemenke korijandera i lana 

Te sjemenke potiču krvotok te čiste tijelo od otrova. One „isperu“ štetne tvari i višak vode. Također smanjuju upale te mogu smanjiti bol i otekline. 

6. Noge u vis! 

Natekle noge najbolje je podići u zrak. Tako će nakupljena tekućina najbolje „otići“. Preporučuje se još i tuširanje hladnom vodom – koje može biti ugodno, a i smanjuje nabuhlost. Osobito ako je do nakupljanja vode došlo zbog vrućine – hladna voda skuplja žile te voda odlazi. također je dobro naizmjenično tuširanje hladnom i vrućom vodom. 

7. Puno se kreći 

Natekle i umorne noge posljedica su dugotrajnog sjedenja (na fakultetu, u uredu…). Sport i kretanje idealno su rješenje! Smanjuje se te izbjegava nabuhlost. Plivanje se također preporučuje – hidrostatski tlak vode djeluje na krvne žile i na „vraćanje“ krvi. 

8. Ulje čajevca 

Ulje je doista čudesno oružje. Djeluje protuupalno, djeluje protiv edema, pomaže kod uboda insekata te smanjuje bolove. Jednostavno staviš nekoliko kapi na vatu te time premažeš pogođeno područje. Potom samo isperi toplom vodom. 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0