Life&style
Pravila za uređenje balkona

7 zlatnih pravila za uređenje balkona - da tvoj vanjski prostor blista, a ne daje ti previše posla

  • Tražiš ideje za balkon kako bi transformirala svoj prostor u oazu mira i odmora? 
  • Balkonski vrtovi na neki su način savršeni vanjski prostori
  • Prikladno bi bilo da je prostor dovoljno velik za sjedenje (nadamo se), ali ne toliko veliko da zahtijeva previše posla

Balkonski vrtovi nemaju tlo, pa neće imati ni korova. Također imaju manje štetnika i obično će davati izvrstan osjećaj otvorenosti – ali, određeni izazovi postoje. Većina balkona je ili na suncu ili u hladu, a to je odlučujući faktor. Sunčani balkoni doista su sunčani, dok na sjenovitoj strani zgrade nema nijansa ni polusjenke - potpuno je bez sunca. Mogu biti i vjetroviti, a i zaklonjeni tako ne pada kiša po njima. A jedan od najvećih problema je taj što se sve vidi, nema skrivenog kuta za stavljanje stvari koje nam trenutno nisu potrebne.

Ali, balkoni mogu biti prekrasno produženje tvog životnog prostora. Poradi na svim izazovima i na balkonu možeš biti lijepo uživati tijekom cijele godine. Evo 7 zlatnih pravila stiliziranja balkona...

1. Puno biljaka - puno posla

Prije nego što postaviš bilo koju biljku, razmisli o zalijevanju. Kako ćeš vodu donijeti do biljaka i kamo će voda poslije ići? Vanjska slavina je idealna, ali ako se moraš pouzdati u kante za zalijevanje, razmisli koliko ćeš morati hodati da sve bude dobro i tijekom ljeta. Ne stavljaj više biljaka nego što ih lako možeš zaliti.

Ovo povrće možeš odmah posaditi na svojim balkonima ili u vrtovima i brati već za 3 tjedna

2. Što bi moglo pasti, što iscuriti

Uvijek razmišljaj o sigurnosti balkona. Glavni su problemi stvari koje otpadaju, a pazi i da drenaža bude dobra i ne stavljaj previše težine na svoj balkon. Ako sumnjaš, zatraži stručnu pomoć. Također, što je vrlo važno, ne bi trebala stavljati roštilj na svoj balkon, jer predstavlja opasnost od požara i sigurnosni rizik.

3. Kutak za sjedenje je obavezan

Ako ima mjesta, ponašaj se prema balkonu kao prema vanjskoj sobi, pa između tegli ili ukrasa napravi prostor za sjedenje. I, baš kao u zatvorenom, ukrasi zidove, razmisli o dobrom i lijepom osvjetljenju te dodacima s impresivnim izgledom.

4. Sunčan, hladovit, vjetrovit...

Prilagodi se uvjetima. Ako je tvoj balkon na sunčanoj strani, vjerojatno ćeš trebati napraviti hlad, a ako je vjetrovito, pokušaj  zakloniti vjetar. Ako je pogled s balkona nereprezentativan, zakloni ga ili uljepšaj biljkama i raznim drugim ukrasima.

Balkon pun cvijeća Možda vas zanima 3 stvari koje će pomoći da svoj balkon pretvoriš u pravu romantičnu oazu Rubrika Life&style Life&style

5. Mirisi kao dodana vrijednost

Jedna stvar koja se na balkonima često zaboravi, ali je doista važna, je miris. Mirisne biljke tako blizu kuće uistinu su čarobne -  i to ne samo ljeti, nego i zimi. Nakrcaj ga cvijećem koje miriše ili pak začinskim biljkama.

6. Iskoristi vertikalni prostor

Nemoj zaboraviti koristiti vertikale na svom balkonu. Nemoj  koristiti samo podove za postavljanje tegli i ukrasa - zidovi su također vitalni za uređenje prostora. Napravi na njima "viseći" vrt.

7. Ljubav i vrijeme

Općenito, jedina stvar koja će napraviti veliku razliku na bilo kojem balkonu jest stalna ljubav. U vrtlarskom svijetu nema prizora tako tužnog kao zapušteni balkon. Čak i ako je to samo 15 minuta tjedno, zakaži vrijeme za sređivanje balkona, pometi naokolo, zalijevaj vodom i općenito sredi sve i počisti. To će sve promijeniti.

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom
 

Photo: Shutterstock

Komentari 0