Life&style

7 stvari u koje se isplati investirati prilikom renovacije stana

  • Renovacija doma u većini slučajeva iziskuje puno vremena, strpljenja i novaca!
  • Mnogi često griješe kad je u pitanju renovacija životnog prostora i investiranje u određene uređaje, namještaj ili materijale
  • Znamo da često nije lako uskladiti budžet sa željama, no najpametnija odluka koju možeš donijeti je u određene stvari investirati više novca, a investicija će ti se vremenom sigurno vratiti

Svatko tko se upušta u renoviranje doma trebao bi sebi postaviti sljedeće pitanje: Kolika je vjerojatnost da ću zaraditi ili barem dobiti uloženi novac natrag ako jednog dana odlučim prodati svoj stan ili kuću? Iako vrijednost nekretnina varira o ovisno o brojnim čimbenicima na koje ne možeš utjecati poput lokacije, trenutne ponude i potražnje na tržištu i inflacije, postoji niz stvari koje mogu povećati cijenu nekretnine, a na koje možeš utjecati. Opremanje doma u tom slučaju igra veliku ulogu. 

Čak i ako ne planiraš jednog dana prodati svoj dom, postoji nekoliko stvari na koje bi trebala obratiti posebnu pažnju prilikom prvog opremanja ili renovacije stana ili kuće. Odabir kvalitetnijih materijala i uređaja dugoročno će ti donijeti manje kvarova i nezgoda i eliminirati potrebu za dodatnim ulaganjima, a vrijednost nekretnine bit će veća. Također, angažiranje dizajnera interijera možda se na prvu čini kao bacanje novaca, no pomoć u vidu organizacije prostora i radova te savjeta oko odabira materijala i namještaja definitivno će ti olakšati proces renovacije i spriječiti eventualne pogreške.

7 stvari u koje se isplati investirati prilikom renovacije stana

Podne obloge

Uz zidove i stropove, podovi su osnovni elementi interijera i njegove najveće površine. Upravo takvi služe kao temelj za izbor željenog stila i ostalih elemenata unutrašnjeg prostora. Podovi su baza i nešto što sigurno ne planiraš mijenjati barem 20 godina, stoga je jako važno odabrati kvalitetnu podnu oblogu. Prilikom odabira podnih obloga imaj na umu da kvalitetni materijali imaju višu cijenu s razlogom. Ako želiš elegantan interijer, najbolji odabir je kvalitetan parket ili laminat, no zbog lakšeg održavanja mnogi sve češće biraju pločice u cijelom stanu. Pritom je važno razlikovati podne i zidne pločice (podne pločice mogu se montirati i na zid, ali ne i obrnuto), kao i kojoj klasi pripadaju. Što je klasa pločica bolja, bit će ih lakše složiti te će i krajnji rezultat biti bolji (uz uvjet da imaš dobrog majstora).

 | Autor: Unsplash Unsplash

Instalacije

Ako u stanu mijenjaš instalacije vode, struje i plina, nikako nemoj štediti na materijalima, ali ni na majstorima. Kvalitetni materijali koštaju. Isto je i sa radovima. Jeftini majstori radit će paralelno i druge poslove pa bi ti se renoviranje moglo odužiti izvan svih zadanih rokova. U konačnici, ne budeš li zadovoljna izvedenim radovima, moguće popravljanje istih značajno će poskupjeti realizaciju.

Kupaonica

Kupaonica je jedna od prostorija u stanu koja se renovira jednom u dva ili tri desetljeća i zato je potrebno u početku investirati u materijale i pomno odabrati pločice i sanitarnu opremu. Odaberi neutralne nijanse pločica poput bež ili sive koje će izgledati odlično neovisno o trendovima, kao i kvalitetniju sanitarnu opremu provjerenih brendova. Također ne bi bilo loše odabrati sanitarije bez previše detalja i ureza, koje su jednostavne za održavanje. Imaj na umu da je kupaonica prostorija s najvećim postotkom vlage, stoga je važno izbjegavati drvene materijale te investirati u ventilacijski sustav.

Kuhinja

Kuhinja je jedna od najvažnijih prostorija u domu (ako ne i najvažnija) koja služi za rad - za kuhanje. Stoga mora biti praktična, funkcionalna i vrlo jednostavna za održavanje. Kod uređenja kuhinje važno je poštivati pravilo radnog trokuta, odnosno da hladnjak, štednjak i sudoper tvore trokut u tlocrtu. A da bi se izbjegao dojam prenatrpanosti i kaotičnosti, na prostoru za pohranu u kuhinji ne treba štedjeti. Pobrini se da u kuhinju smjestiš što je moguće više elemenata koji će ti koristiti za pohranu stvari. Ukoliko ti visina stropa i budžet to omogućavaju, stavi duple gornje elemente ili ih produži skroz do stropa. Izbjegavaj trendovski izgled i boje kuhinje koje će vjerojatno za par godina izgleda zastarjelo, kao i materijale koji se teško održavaju. 

 | Autor: Unsplash Unsplash

Ormari

Možda ćeš izlizanu fotelju ili oštećeni stolić za kavu vrlo brzo i bez problema zamijeniti novima, no nekvalitetne ormare sigurno nećeš tako skoro zamijeniti. Ormari su u posljednje dvije godine poskupili duplo (ako ne i više), posebno nakon što je poskupila cijena materijala i zato znamo da nije jednostavno odjednom investirati u nekoliko ormara, no ovo je investicija koju svakako unaprijed treba isplanirati. Ako kupuješ više ormara, uzmi nekoliko ponuda prije nego se odlučiš koju odabrati. Uvijek je bolje odabrati kvalitetnije materijale koji su izdržljiviji i otporniji, a treba misliti i na funkcionalnost. Osim što izgledaju ljepše u prostoru, ugradbeni ormari po mjeri nude i više prostora za pohranu stvari. Pritom je važno pomno isplanirati unutrašnjost ormara ovisno o tvojim potrebama.

Stolarija

Ukoliko su prozori i vrata dotrajali, ne mogu se dobro zatvoriti ili propuštaju zrak, to će se osjetiti i na računima za grijanje. Osim toga, može doći do prokišnjavanja i uništavanja parketa. Stoga je bolje na vrijeme ih zamijeniti. Loša kvaliteta vrata i prozora vrlo brzo će doći do izražaja pa je bolje uložiti u kvalitetniju stolariju koja je osnova svakog doma.

Klima uređaj

Jedno od najčešće postavljenih pitanja potencijalnih kupaca nekretnine je: ''Ima li stan klimu?''. Ovo je vrlo važan faktor, obzirom da su ljeta u našem podneblju vrlo topla, a zime u većem dijelu zemlje vrlo oštre. Klima je odlična investicija jer ima mogućnost grijanja i hlađenja. Ukoliko se odabere kvalitetniji klima uređaj, vrlo brzo i lako ćeš zagrijati ili ohladiti željenu prostoriju u stanu, puno brže nego što to može podno grijanje ili radijator. Čak i ako u stanu imaš drugu mogućnost grijanja, klima je u ljetnim mjesecima spas i činjenica je da će se nekretnina bolje prodati ako je u njoj već instalirana klima. Osim što rashlađuju prostoriju, pojedine klime poput Hisense Wings Pro klima uređaja imaju i mogućnost pročišćavanja zraka pa možeš biti sigurna da boraviš u sigurnom okruženju. 

 | Autor: Hisense Wings Pro klima uređaj

Zahvaljujući Hisenseovoj inovativnoj Hi-Nanotehnologiji, zrak u tvom domu može biti bez štetnih virusa i bakterija, uključujući i koronavirus. Funkcionira na način da stvara ogromnu količinu pozitivnih i negativnih iona, do 1 milijun po cm3. Oni napadaju viruse i bakterije u zraku, deaktiviraju ih i na kraju pretvaraju u bezopasne molekule vode. Uz pročišćavanje zraka osjeća se i razlika u kvaliteti zraka jer je savršeno ovlažen i svjež. Osim toga, temperaturu ne moraš postavljati ručno, budući da se Hisense Wings Pro automatski brine o tome. Zahvaljujući Smart modu i dodatnim senzorima unutar daljinskog upravljača, klima uređaj automatski prilagođava najugodniju temperaturu u prostoriji, koristeći poseban 4D Auto swing sustav lamela kako bi se osigurala optimalna distribucija i protok hladnog ili toplog zraka kroz prostoriju.

Znajući da moderni kupci cijene jednostavna, ali učinkovita rješenja, instalacija i rad Hisense klima uređaja su jednostavni, praktični i prilagođeni korisniku. Povezivanjem klima uređaja s kućnom Wi-Fi mrežom i preuzimanjem ConnectLife aplikacije, možeš kontrolirati i upravljati svojom unutarnjom jedinicom jednostavno i inteligentno s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme. A kada dođe zima, Hisense klima uređaju postaju najjači saveznici u borbi protiv hladnoće. Zahvaljujući snažnom kapacitetu grijanja na niskim temperaturama klima uređaja, možeš uživati u toplini svog doma, čak i kada vanjske temperature dosegnu -22°C.

 

Photo: Unsplash

Komentari 0