Life&style

7 stvari koje treba znati prije odlaska psihologu

„Trebala bi o tome popričati s nekim stručnim, sa psihologom!“ Tko je jednom čuo ovu rečenicu, zna da nije lako probaviti te riječi. „Ja? Pa ja nisam luda!“

„Ne želim nekom još jednom pričati svoju priču. To previše košta. Nemam vremena!“ – sve su te isprike, velike prepreke, alibiji z aneodlazak psihologu… Međutim, činjenica je da bi svakom čovjeku dobra i ispravna terapija učinila samo dobro. Naravno, ne odgovara svaki psiholog svakom klijentu, ali zbog toga ne treba odustati ako je netko u prošlosti imao loša iskustva. Osim toga, postoje neke stvari koje bi svatko trebao znati prije odlaska kod psihologa. 

1. Nemoj se uvijek pouzdati u preporuke 

Tvojoj mami je pomogla terapeutkinja X, a frendici Y? Super za njih, ali to ne znači da će pomoći i tebi. Dakle, prije prvog posjeta terapeutu provjeri njegove/njezine stručnosti i područja specijalizacije. Usporedi njih više te se odluči za onog za kojeg misliš da biti mogao pomoći. 

2. Prije nego dogovoriš termin, pitaj za besplatno telefonsko savjetovanje  

Prije nego odlučiš krenuti kod psihologa, malo proguglaj te potraži neko besplatno telefonsko savjetovalište. Nazovi i razgovaraj, reci što te muči – ništa te ne košta, a možda ti baš to može pomoći.

3. Pitaj terapeuta kakav napredak možeš očekivati 

…i koliko je dolazaka potrebno kako bi se osjetio napredak. Obavezno to pitaj već kod prvog posjeta – i kako uopće prepoznati je li došlo do bilo kakvog napretka. Nakon nekoliko dolazaka slobodno pitaj terapeuta primijećuje li on/ona kakve promjene – osobito ako nisi zadovoljna i osjećaš da ti terapija ne pomaže. Stoga je dobro postaviti si kratkoročne ciljeve. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

4. Moraš znati da će ponekad biti neugodno 

To je kao kod bavljenja sportom: rijetko je bez prepreka i znoja – ali kad jednom uspiješ, osjećaš se oslobođeno i olakšano. I kod terapija će ponekad biti neugodnih trenutaka, ali to je dio procesa i to je važno. Ali: nepodnošljivo i prenaporno ne bi smjelo biti! 

5. Budi svjesna da će te terapeut 'provocirati' kod svakog posjeta

Ponekad posjet psihologu – čak i kad misliš da nemaš o čemu pričati – završi erupcijom emocija! Posao terapeuta je da svaka terapija bude produktivna i zanimljiva. Stoga uvijek mora imati u rukavu pregršt pitanja s kojima te može 'isprovocirati'. To je inače jako važno – jer nam je često jako teško govoriti o nekim stvarima. 

6. Trebaš (i moraš) reći ako nisi zadovoljna s terapeutom 

Na terapiji se moraš osjećati kao u sigurnoj, udobnoj prostoriji u kojem si zaštićena i možeš sve reći. Stoga, ako nisi zadovoljna načinom na koji terapeut radi, ako se ne osjećaš dobro, ako ne znaš zašto te pita neke stvari – važno je to reći i razgovarati o tome zašto radi neke stvari te što bi ti željela… 

7. Ako nešto ne funkcionira kako si si zamislila, ne trebaš samo nestati 

Osobito ako ste dugo 'radili' zajedno, isplati se razgovarati o kraju vaše 'veze'. Važno je istražiti stvari, umjesto napustiti terapiju i nestati. Reci što ti nedostaje i s čime nisi zadovoljna – inače će ti se isto dogoditi i kod drugog terapeuta. 

Photo: None

Komentari 0