Life&style
Što sve možemo naučiti od samohranih roditelja

7 stvari koje svi možemo naučiti od mama koje same podižu djecu

  • Razvodi braka danas su sve češći i teški za obje strane. Ipak, roditelju koji ostane sam s djecom, unatoč pomoći one druge strane, nije lako
  • Najčešće su to zasad majke koje moraju uvijek biti tu za djecu, a usput žonglirati i sa "sitnicama" poput posla, financija, vođenja kućanstva... 
  • Koji put su samohrani roditelji pravi čarobnjaci i iz njihovih vještina i mi možemo nešto naučiti

Samohrani roditelji jako su dobri u mnogim stvarima. Ali, ono što ne smijemo zaboraviti: niti jednu od ovih stvari ne možemo naučiti preko noći. Razvoj zahtijeva vrijeme, zato nemoj biti pod pritiskom ako neke stvari ne uspiju odmah dobro. Međutim, uvijek je dobra ideja jednom se propitati, vidjeti što je dobro za tebe, a što ti nepotrebno crpi snagu. I učiti jedni od drugih. Zato ćemo danas pogledati koje su to vještine u kojima su mnogi samohrani roditelji doista dobri.

Stručnjakinja za razvode ženama je dala 3 vrlo korisna savjeta: ove greške trebate izbjeći

1. Prihvatiti pomoć

Tražiti pomoć nije baš tako lako. Ali za samohrane roditelje drugačije često nije moguće. Funkcionalna mreža nevjerojatno je važna kako bi sve bilo pod jednim krovom. Ako obitelj ne može pomoći, tu su prijatelji, skrbnici, baka ili susjedi. Davanje stvari i primanje pomoći, uključujući "terapijsku" pomoć kada duša pati (kava s prijateljicom kojoj ćeš istresti sve jade?), jedna je od lekcija kako biti samohrani roditelj.

via GIPHY

2. Fućkaj savršenstvo

Dolazi zi netko uposjet, au stanu je kaos, kuhinja izgleda kao bojno polje, kupaonici očajnički treba čišćenje, a nemaš ni spreman kolač? Možeš biti u stresu i pokušati napraviti čuda u vrlo kratkom vremenu ili se ograničiti na minimalne zahvate. Samohrani roditelji to obično brzo nauče, jednostavno zato što često ne postoji drugi način ili su toliko dobro organizirani da se takva eskalacija poremećaja ne može ni dogoditi. U svakom slučaju: posjetiteljima obično ne smetaju nered, keksi ili narezana jabuka, a sve stvari koje nas nepotrebno bace u stanje stresa samo namuče našeg unutarnjeg perfekcionista. Zato je bolje pustiti sve da bude kako jest, umjesto da doživimo mentalni slom. Jer upravo je to briga o sebi.

Ella Dvornik Možda vas zanima Ella Dvornik sasvim iskreno: "Biti mama je super, ali cijeli dan brate... spremna sam biti tata" Rubrika Stars Stars

3. Reći "ne"

Zar još uvijek ne možeš nabaviti ovo ili ono? Treba ti još malo pomoći? Je li te briga za to? Uhhh... ne! Često se tijekom dana dodatno opterećujemo, premda smo već prepuni sastanaka i zadataka. Ili se nađemo u  situaciji da se nagovorimo da ponovimo stvari, premda smo se zadnji put zavjetovali da to više ne činimo. Samohrani roditelji nemaju vremena za takve stvari i brzo su naučili preuzimati sam zadatke koje mogu i žele izvršiti. Naime, prvo moraš naučiti reći ne, ali onda ćeš se osjećati dobro.

via GIPHY

Psihijatrica upozorava: Ove 4 rečenice nemoj nikada govoriti svojoj kćeri!

4. Poznavati samu sebe 

Nije tajna da malo tko otpočetka odluči biti samohrani roditelj. Način dolaska do toga obično uključuje veliku krizu s kojom se prvo treba suočiti i prevladati je. Pozitivna stvar u vezi s tim: naučiš puno o sebi. Samohrani roditelji obično dobro poznaju sebe, znaju svoje potrebe, znaju što žele, a što ne, jer se moraju i morali su se puno nositi sa samim sobom. Samorefleksija i odvajanje vremena za upoznavanje sebe uvijek je značajno ulaganje u nas same.

5. Postaviti ograničenja

Naše su snage ograničene i samohrani roditelji točno znaju gdje su granice. Često moraju nadmašiti sebe, ali istovremeno naučiti i zaštititi se. Bilo to u komunikaciji s bivšim partnerima - osobito ako razdvajanje nije prošlo glatko - ali i na mnogim drugim područjima. Pa se prilično brzo vraćamo na točke 1, 2 i 3…

via GIPHY

6. Nitko nije savršen

Nitko ni ne mora biti savršen! Težiti tome samo nepotrebno crpi energiju i na kraju nikada ne dođeš do cilja. Naime, u roditeljstvu ne postoji savršenstvo. Samohrani roditelji ne uspoređuju se s drugima, nego se prihvaćaju sa svim svojim prednostima i manama, jer su naučili da ih sve ostalo košta snage potrebne za važnije stvari u životu: svoju djecu.

7. Budi samoučinkovita

Samohrani roditelji naučili su vjerovati vlastitim sposobnostima i ići svojim putem. To prije svega uključuje odustajanje od ideja o tome što je dio sretnog života i kako treba biti samohrana majka. Ako to prevladaš, možeš biti točno onakva kakva želiš: samostalna i slobodna, a onda možeš točno ići putem kojim želiš. 

via GIPHY

Photo: Shutterstock

Komentari 0