Life&style

7 savjeta kako napraviti najbolji selfie i ispasti genijalno na fotki

  • Ako je osoba lijepa, ne mora nužno biti fotogenična, ali zato može naučiti kako to postati. 
  • Ispasti super na slikama je, zapravo, vještina. Znaju to sve influencerice koje su godinama usavršavale slikanje selfieja
  • Potrebno je samo malo vježbanja kako bi usavršila slikanje selfieja te poznavanje nekoliko osnovnih preduvjeta koje je potrebno zadovoljiti kako bi ispala genijalno na fotki

U eri društvenih medija čak i najsramežljiviji imaju tendenciju da s vremena na vrijeme izvuku svoj pametni telefon kako bi uslikali, ili barem pokušali uslikati selfie. Neki sliku, zadovoljni konačnim rezultatom, objave, a drugi žale što su uopće pokušali, znajući da je trud bio uzaludan, jer, gle čuda, ni jedan od desetaka i desetaka selfieja nije ispao dobro.

Na kraju počneš vjerovati da jednostavno nisi fotogenična i da nikad nećeš moći napraviti taj savršeni selfie. Nije toliko ni do lajkova, koliko do osjećaja samozadovoljstva. Da se ne lažemo, svatko želi ispasti dobro na fotki i čuvati lijepe uspomene.
Sjajna vijest je da postoji nekoliko trikova koji ti u tome mogu pomoći. Postoje određena pravila koja treba ispoštovati kako bi osoba izgledala genijalno na fotografijama, a posebno na selfiejima. Utješno je i to što je puno jednostavnije držati se tih pravila kada si ti ta osoba koja slika pa lako možeš odrediti kut snimanja, uhvatiti idealno svjetlo i sve ostalo što je potrebno za dobar selfie.

1. Odaberi dobro svjetlo

Dobro svjetlo osnovni je preduvjet za dobru fotografiju. To će vam reći svatko tko se profesionalno bavi fotografijom. Svjetlo može učiniti da izgleda nevjerojatno na slici ili je potpuno upropastiti. Kažu da je snimanje selfieja uz prirodnu svjetlost sjajno, no istina je da ponekad sunčeve zrake mogu biti preoštre na licu, stoga izbjegavaj raditi selfieje van kuće oko podneva, kada je sunce najjače. Međutim, uvijek možeš pronaći dobar izvor svjetlosti i unutar četiri zida. Pripazi samo da se sunce ne nalazi direktno iza tebe jer fotka neće uspjeti (vjerojatno se od sunca nećeš ni vidjeti). Hoćeš li gledati izravno u sunce ili će te zrake obasjati svjetlošću sa strane  - ovisi isključivo o tebi. Pripazi samo na sjenu, odnosno da na tvom licu nema sjene koja može iskriviti dijelove lica, kao i na to da ti svjetlo ne naglasi i najsitniju boru i vrećice ispod očiju.

 | Autor: TCL TCL

2. Pronađi odgovarajući kut 

Često se događa da ono što vidiš u ogledalu ne vidiš na prednjoj kameri mobitela. To je zato što je leća kamere lagano zakrivljena zbog čega treba pripaziti na udaljenost mobitela i kut snimanja. Kao prvo, dijelovi vašeg lica koji su bliži kameri na fotografiji će se činiti puno veći nego što jesu u stvarnosti pa su mnogi u konačnici primjerice frustrirani zbog svog nosa. Kada bi imala metar i pol duge ruke, tvoje crte lica bi se činile donekle ispravno na slici, ali obzirom da kameru telefona moramo postaviti blizu lica kako bi snimili selfie, naše crte lica nisu usklađene kao dok se gledamo u ogledalo. Zato bi bilo dobro uvijek udaljiti mobitel od lica što više možeš. Kako bi prikrila podbradak i dobila izduženije lice, također je mudro lagano podignuti mobitel i slikati selfie iz ptičje perspektive. Ovaj trik provjereno pali – probaj! Ukoliko želiš vizualno izdužiti vrat, gurni lice prema naprijed, a ukoliko želiš ispasti seksi, lagano otvori usta. I ne zaboravi da su najljepše fotke one na kojima se vidi osmijeh.

3. Detektiraj ''ljepšu'' stranu lica

Svatko od nas ima svoju ljepšu stranu lica. To je zato što nitko nema u potpunosti simetrično lice. To bi moglo objasniti zašto ti se više sviđaju fotografije na kojima poziraš na lijevoj, umjesto na desnoj strani. Ako još nisi odgonetnula svoju ljepšu stranu lica, pokušajte pomicati mobitel oko lica i pritom snimati selfieje. Zatim odaberi one koje ti se najviše sviđaju i zapamti koliko si otprilike zarotirala glavu, jesi li podignula ili spustila bradu, jesi li lagano pritvorila oči, kako ti stoji kosa i slične detalje koji će ti pomoći da ubuduće skratiš postupak slikanja selfieja. Strana lica koja ti se sviđa na većini fotografija, vrlo vjerojatno je tvoja ''ljepša strana''.

 | Autor: TCL TCL

4. Ništa bez dobre kamere

Činjenica je da dobra kamera mijenja cijelu priču. Možeš ti otkriti najidealniji kut snimanja, ali ako nemaš mobitel s dobrom kamerom, sav trud pada u vodu. Ukoliko si u potrazi za novim mobitelom elegantnog dizajna, s odličnom kamerom i izdržljivom baterijom, predlažemo ti da baciš oko na novu TCL-ovu seriju 30 koja dolazi u čak pet varijanti sa značajkama koje se fokusiraju na različite potrebe kupaca, ovisno o tome žele li prvenstveno dobre kamere, zaslon, performanse ili pak najnoviju 5G povezivost (TCL 30, TCL 30+, TCL 30 5G, TCL 30 SE i TCL 30 E).

 | Autor: TCL TCL

Mobitel dolazi s potpunim Android 12 sustavom te upotrebljava TCL UI 4.0 kao standardan izgled sustava, a kako bi sve radilo bez kočenja, tu su 4 GB radne memorije i 64 GB pohrane koju možešproširiti MicroSD karticom pa ne moraš brinuti hoće li ti u galeriju stati svi ti silni selfieji. TCL 30 može se pohvaliti i 6,7-inčni AMOLED zaslonom FullHD+ rezolucije i visoke svjetline s izrezom na vrhu za širokokutnu selfie kameru koja hvata više detalja. Selfie kamera ima 8 megapiksela, a podržava HDR slikanje i FullHD video snimanje. Mobitel će te oduševiti i glavnom kamerom koja ima senzor od 50 MP, a tu su i dvije sekundarne kamere s po 2 MP - jedna za makrosnimanje, a druga za računanje dubine kod naprednih načina slikanja.

5. Savladaj editiranje slika

Nevjerojatno je teško postići genijalan 'sirovi' selfie na kameri telefona. 99% lijepih lica koja vidite na internetu prolazi kroz nekoliko različitih programa za uređivanje. Naravno da pritom ne mislimo da trebaš ispeglati lice kako bi izgledala kao porculanska lutka ili da trebaš mijenjati boju očiju. Dakle, ne mislimo da trebaš mijenjati identitet, ali ono što možeš napraviti jest primijeniti nekoliko filtera koji će ti pomoći umiriti ili pojačati boje, izoštriti sliku, zamagliti pozadinu i slično. Odlična stvar kod TCL 30 i TCL 30+ pametnih telefona je to što oba mobitela osiguravaju vibrantne boje i čistu sliku, pa ostavljaju manje posla kod editiranja selfieja. Eto, jedna muka manje!

 | Autor: TCL TCL

6. Razmišljaj o pozadini

U slučaju da želiš snimiti selfie ispred turističke atrakcije kojom se želiš pohvaliti na društvenim mrežama, ne možeš baš odabrati pozadinu, ali ako želiš da tvoje lice bude glavna zvijezda fotke, u tom slučaju trebaš birati lokaciju sa svijetlom pozadinom koja će tvoje lice učiniti još svjetlijim i blistavijim, a i fotka će izgledati profesionalnije. Bijeli zid je idealan izbor. 

7. Nemoj se bojati upotrijebiti bljeskalicu ili drugi format

Postoje situacije kada jednostavno ne možeš snimiti fotografiju bez pomoći bljeskalice. Na primjer, u klubu. Takav selfie može ispasti jako cool ako si savladala kut snimanja i znaš na koju stranu trebaš okrenuti lice. Uključiš li bljeskalicu tijekom slikanja selfieja, tvoje će lice biti savršeno posvijetljeno, dok će pozadina ostati tamna. Naravno, fotografija neće biti najbolje kvalitete, ali nećemo tražiti dlaku u jajetu. Još jedna stvar koje se ne bi trebala bojati je odabir formata kamere. Primjerice četvrtasti format može bolje pristajati tvom licu.

 | Autor: TCL TCL

I za kraj, najbolji savjet bi bio – snimaj puno selfieja, ali ne da bi ih objavila na Instagram, već da proučiš kako ti lice izgleda na kameri i savladaš snimanje selfieja poput profesionalca.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0