Life&style

Odličan savjet za celulit koji je lako primijeniti kod kuće

  • Maslinovo ulje predstavlja bogat izvor zdravih masnoća i vitamina, a upravo zbog svojih blagodati koje ima na zdravlje, kroz povijest je smatrano svetim uljem te simbolom snage i zdravlja
  • Često se naziva i ''tekućim zlatom'', kako ga je prozvao Homer. Taj je naziv itekako opravdan
  • Vrlo dobro znamo koliko je važno uključiti ga u prehranu, no, osim u prehrani, maslinovo ulje može biti korisno i u druge svrhe 

Osim snažnog protuupalnog i antioksidativnog djelovanja koje ima na organizam, maslinovo ulje izrazito je korisno za njegu i zdravlje kože i kose. Grčki su sportaši prije natjecanja odlazili na masažu maslinovim uljem, kako bi im koža bila glatka, dok su žene kroz povijest njegu kose i lica bazirale upravo na maslinovom ulju. Primjerice, drevne Grkinje i Rimljanke njegovale su svoje duge kose pakungom od maslinovog ulja, a primjena dragocjenih sastojaka maslinova ulja u beauty svrhe zadržala se sve do danas.

Otkrivamo ti 7 načina na koje možeš koristiti maslinovo ulje u kupaonici!

1. Uklanja šminku

Jednom kad isprobaš ovaj trik, vjerojatno više nikad nećeš kupovati sredstvo za skidanje šminke. Maslinovo ulje nježno uklanja šminku i istovremeno njeguje kožu. Nanesi malo maslinovog ulja na suhu ili vlažnu blazinicu i nježno obriši svu šminku s lica. Ako nosiš jaku ili vodootpornu šminku, bilo bi dobro maslinovo ulje prvo umasirati u cijelo lice, a zatim ga obrisati pamučnom krpicom ili blazinicom natopljenom toplom vodom. Ponovi postupak nekoliko puta, ako je potrebno. Isperi lice toplom vodom, a zatim ga osvježi hladnom vodom koja će potaknuti cirkulaciju krvi i zatvoriti pore. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

2. Pomaže u borbi protiv celulita

Piling kože pomoću taloga kave i maslinovog ulja pojačava cirkulaciju, što pomaže u razgradnji potkožne masti. Pomiješaj šalicu mljevene kave s dvije, tri žlice maslinovog ulja za uspješan anticelulitni tretman. Prije pilinga, otuširaj se toplom vodom kako bi otvorila pore, posuši kožu i potom utrljaj smjesu na ''kritične'' dijelove tijela kružnim pokretima. Ostavi da djeluje 10 minuta pa isperi toplom vodom. Nakon tretmana, pošpricaj kožu maslinovim uljem koje će prodrijeti u kožu i nahraniti je. Osjetit ćeš kako je tvoja koža svilenkasto glatka. Također je važno piti puno vode tijekom dana kako bi omogućila izbacivanje toksina iz tijela.

3. Sprječava isušivanje rodnice i djeluje zaštitno

Niki Pearce, primalja iz klinike Cleveland tvrdi kako svakodnevna masaža maslinovim uljem može pomoći ženama koje pate od suhe rodnice. No mazanje rodnice uljem nije baš praktično, ali ni higijenski najprikladnije rješenje. Umjesto toga, preporučljivo je koristiti blage sapune za intimnu njegu na bazi maslinovog ulja. Predlažemo ti da isprobaš Intimea Hygieia classic i Intimea Hygieia jasmine tekuće sapune za intimnu njegu koji pružaju osobnu svježinu tijekom cijelog dana i pritom ne nadražuju intimno područje. 

 | Autor: Intimea Intimea

Svakodnevna intimna njega pravilnim sredstvom koji je svojim sastavom i pH vrijednošću prilagođen sluznici rodnice, prva je stvar koju možemo napraviti u očuvanju zdravlja rodnice, a Intimea sapuni za intimnu njegu svakako spadaju u tu kategoriju. Ne sadrže parfeme i dodane mirise, a jedan od prirodnih sastojaka Intimea sapuna je dalmatinska kadulja koja djeluje protuupalno, antiseptički i antibakterijski, dok maslinovo ulje sprječava isušivanje rodnice i djeluje zaštitno. Intimea je nastala kao plod rada hrvatskih biokemičara i liječnika, a koriste ju milijuni žena diljem svijeta. Namijenjena je svim ženama, uključujući trudnice, rodilje i žene u menopauzi. 

 | Autor: Intimea Intimea

4. Pomaže u bržem tamnjenju kože

Maslinovo ulje može biti veoma korisno i u ljetnim danima - za prekrasan, brončani ten. Sadrži visoku koncentraciju antioksidansa koji ublažavaju efekt UV zraka na našoj koži, no treba uzeti u obzir da nas ne može u potpunosti zaštititi od sunca. Nanesi tanki sloj maslinovog ulja ujutro ili predvečer i sunčaj se desetak minuta. Izbjegavaj sunčanje između 11 i 16 sati, kada je sunce najjače, a prije nego ''uhvatiš'' ikakvu boju, obavezno se prije sunčanja nekoliko dana maži kremom za sunčanje s SPF-om.

5. Odlična je maska za kosu i kožu

Pomiješaj jedan žumanjak sa žlicom maslinovog ulja pa smjesu nanesi na čisto lice i pusti da odstoji desetak minuta. Lice zatim isperi toplom pa hladnom vodom. Ova domaća maska ​​za lice od maslinovog ulja nahranit će i omekšati kožu, a preporučuje se za njegu normalne i suhe kože. Maslinovo ulje također je odlično i za njegu kose. Maska za kosu s maslinovim uljem brzo se i jednostavno izrađuje - pomiješaj jedan žumanjak s dvije žlice maslinovog ulja i žličicom limunovog soka. Masku utrljaj na kosu i  vlasište i ostavi da djeluje 15 minuta, a zatim operi šamponom. Maslinovo ulje također možeš zagrijati i utrljati u kosu te ostaviti oko sat vremena. Kosu nakon toga operi šamponom (možda ćeš trebati ponoviti postupak pranja dva puta kako bi se riješila viška masnoće). Ovaj tretman učinit će tvoju kosu zdravijom i sjajnijom.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

6. Odličan je dodatak kupki

Legendarna talijanska glumica i seks simbol, Sophia Loren, jednom je prilikom otkrila tajnu svoje ljepote za koju je zaslužno upravo maslinovo ulje. Glumica se, naime, obožava kupati u kupkama od maslinovog ulja. Za pripremu kupke od maslinovog ulja potrebno je dodati svega 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja u kadu i tvoja kupka je spremna! Ovaj jednostavan trik tvoju će kožu učiniti mekom i glatkom. Jednako tako maslinovo ulje možeš koristiti i prije kupke. U kožu umasiraj ekstra djevičansko maslinovo ulje, a potom uskoči u kadu. Nakon što završiš s kupanjem, osuši kožu ručnikom i obriši višak ulja. Obećajemo ti da nećeš prepoznati svoju kožu! Bit će nevjerojatno mekana i glatka, poput bebine.

7. Pomaže da nokti budu čvršći i zdraviji

Topla kupka od maslinovog ulja izvrstan je način da ojačaš nokte, a oduzet će ti svega 5 ili 10 minuta. Namoči nokte u prethodno zagrijano maslinovo ulje (ne smije biti vruće!). Ponovi ovaj tretman jednom ili dvaput tjedno i uživaj u čvrstim, sjajnim i zdravim noktima.

Photo: None

Komentari 0