Life&style

6 stvari koje ti ginekolog želi reći, ali neće

Ginekološki pregled nije najljepše iskustvo u životu žene, no ipak s nekim se stvarima pritom previše opterećujemo. Kojima? Otkrivaju nam ginekolozi

Uvijek iste misli kad smo kod ginekologa: zašto nismo piškile kad smo trebale, ovaj stol je tako neudoban i hladno nam je za noge, jesam li se trebala na brzinu obrijati ili... "Vidim mu samo vrh ćele, da mi je znati što mu je u glavi dok je tamo dolje?". Vjerojatno smo i same svjesne da je liječniku to samo posao, ali doza nelagode je neizbježna. No, ako iskreno pitate ginekologe... Evo što su reki te jednom zauvijek riješili naše dvojbe i strahove.

1. Ne trebaš se depilirati

Ginekolozima je sasvim svejedno imaš li brazilku ili najbujniji grm, jesi li depilirala noge ili su dlakave. Te su stvari im nevidljive jer su potpuno nebitne za pregled.

2. Ne brini zbog toga kako mirišeš "tamo dolje"

Higijena je užasno bitna pa je uvijek održavaj, ali napokon, prema jednom iskrenom priznaju njih više zanima kad si zadnji put oprala noge i promijenila čarape. Noge su, naime puno bliže njihovu nosu. True story!

via GIPHY

3. Ne moraš otkazati pregled ako imaš menstruaciju

Zapravo nema razloga da se pregled ne obavi i tada. Ako tebi samoj to nije nelagodno, zbog doktora ti nikako ne treba biti; koliko se krvi nagledaju npr. na porodu ili pri carskom rezu? Ni jedan liječnik neće zbog toga pasti u nesvijest. Jedino treba s ginekoligom provjeriti može li obaviti papa test ako za vrijeme uzimanja uzorka imaš menstruaciju. To ovisi o vrsti testa koju koristi. 

Možda vas zanima Zapravo, ovo bi trebala napraviti svaki put prije seksa! Rubrika Life&style Life&style

4. Da, želimo znati sve o tom svrbežu

Možda ti je neugodno opisivati kako te i gdje točno svrbi, ali to je vrlo bitan detalj koji može izmijeniti tijek pregleda te dijagnozu. Iritacija poput svrbeža je najčešće povezana s gljivičnom infekcijom, ali može biti još štošta, pa i obična iritacija kože. Zato, ako imaš takav problem nemoj se sramiti i uputi se ginekologu i reci mu baš sve. 

via GIPHY

5. I mi imamo najdražu vrstu kontracepcije

Postoji više vrsta kontraceptivnih sredstava i ne odgovara svakoj ženi isto. Tvoj će te ginekolog sigurno voditi to toga da izabereš onu koja je za tebe najbolja. No, ako se pitaju liječnici, većina preferira spiralu zbog visoke učinkovitosti, malog broja komplikacija, a posebno hormonsku spiralu poput Mirene jer smanjuje krvarenja, grčeve, a može čak i prevenirati rak maternice

6. Nijedan detalj tvog seksualnog života nam nije previše

Koliko si partnera imala, kakav seksualan život imaš i što preferiraš u seksu puno će pomoći u shvaćanju tvoga tijela pa i potencijalnog problema kojeg imaš. Realno, oni su vidjeli SVE, više nego što možeš zamisliti, tako da tvoja priča sigurno nije toliko skandalozna. Uvijek budi otvorena, neće te osuđivati. 

via GIPHY

 

Photo: thinkstock

Komentari 0