Life&style

6 pogrešaka koje obavezno treba izbjeći prilikom dizajniranja kuhinje otvorenog tipa, otkriva profesionalac

  • Premda ideje za kuhinju otvorenog tipa nikada nisu bile popularnije ili traženije, postoje nedostaci koji dolaze s njima ako nisu dobro dizajnirane
  • Različite zone mogu postati nejasne, prolazi kroz otvoreni prostor mogu biti ometani, a kuhinja može biti dekorativno odvojena od ostalih područja
  • To je tek nekoliko primjera…

Pa, koji su to dizajnerski trikovi koji će izbjeći zamke otvorenog kuhinjskog rasporeda? Dizajner kuhinja sa sjedištem u Velikoj Britaniji, Charlie Smallbone, osnivač „Smallbone of Devizes“, podijelio je strategije za stvaranje uspješne otvorene kuhinje. 
Pročitaj savjete o zoniranju, namještaju, osvjetljenju i još mnogo toga za prostoriju u kojoj ćeš voljeti živjeti.

1. Ne sakrivati funkcionalne elemente

 | Autor: Ledbury Studio Ledbury Studio

Kuhinja je radni prostor sa značajkama zbog kojih izgleda funkcionalno i nije u skladu s boravcima u kojima se živi. Umjetnost neprimjetne uklopljenosti leži u uklanjanju ovih praktičnih predmeta.

„Instaliranje uvlačivih elemenata i iskočnih plus utičnica koje se nalaze u ravnini sa radnom pločom kad se ne koriste, pomažu da kuhinja izgleda manje radno“, kaže Charlie.

Značajke prostorije također se mogu koristiti za stvaranje neprekinutog učinka. U londonskoj kuhinji prikazanoj gore, Ledbury Studio spojio je namještaj i arhitekturu, spajajući vrhove ormara sa stropnim pokrivačem, povezujući ih s udubljenjem za osvjetljenje zbog kojeg se strop i ormar čine kao jedno.

Mama je napravila nestvarno dobar make-over kuhinje, a potrošila je manje od 3000 kuna

2. Nekorištenje tehnika dizajna za definiranje zona

 | Autor: Ledbury Studio Ledbury Studio

Korištenje istih podova na otvorenom prostoru nije bitno, a zapravo odabir različitih podnih obloga može biti pozitivna vrlina, razlikujući zasebne zone prostora. „Promjena poda je suptilan način definiranja kuhinje i životnog prostora bez žrtvovanja harmonije“, kaže Charlie.

Tvrdi podovi su, naravno, praktična opcija u prostoru za pripremu hrane, dok mekani tepih može biti preferiran u dnevnom dijelu, kao što se vidi u ovom londonskom posjedu.

Možda vas zanima Prekrasno! Pogledaj kako je skromna kuhinja nakon renovacije zablistala u otvorenom konceptu Rubrika Life&style Life&style

3. Nedijeljenje područja za kuhanje i društvenih prostora

 | Autor: Ledbury Studio Ledbury Studio

Zoniranje se također može postići na razne druge načine, uključujući upotrebu kuhinjskog otoka. „Ljepota otoka je u tome što ne dijeli samo dnevne prostore od kuhinje već i pruža dodatni prostor za pripremu i spremanje hrane“, kaže Charlie. „A ugrađivanjem bara za doručak, može se koristiti i za opuštanje i zabavu.“

Kakva raskoš! Zaviri u kuhinje osam poznatih dama, u kojoj bi ti najradije kuhala?

4. Nepažljivo razmatranje prolaza

 | Autor: Ledbury Studio Ledbury Studio

Značajan komad namještaja može ispuniti istu funkciju kao i otok. To je taktika koja je osobito korisna u manjim površinama otvorenog plana s prostorom za samo jednostruki raspored kuhinje. U ovoj situaciji, sofa, na primjer, može značiti promjenu namjene.

Ipak treba biti oprezan! „To treba pažljivo isplanirati kako bi se ljudi mogli kretati od zone do zone bez ometanja“, kaže Charlie.

Šetnice kroz prostor otvorenog plana trebaju apsolutno izbjegavati prostor za kuhanje, ako je ikako moguće, zbog sigurnosti. Izbjegavaj ih postavljati između zaslona i sofe u TV prostoru.

5. Neuspjeh pri dizajnu rasvjete

Podovi i namještaj ne mogu samo pridonijeti zoniranju prostora otvorenog plana. Također bi se trebalo koristiti osvjetljenje i potrebno je više izvora u različitim zonama, savjetuje Charlie.

Također je presudna temperatura boje. „Žarulje variraju u temperaturi boje od žućkaste, toplo bijele do puno svjetlije, čišće bijele (najčešće korištene u komercijalnim postavkama)“, objašnjava Charlie. Kelvini (K) su mjera koliko je svjetlost hladna ili topla; što je veći broj Kelvina, svjetlost je bjelja.“

„Kao društveno središte mnogih domova, kuhinja zahtijeva toplo, opuštajuće svjetlo“, dodaje. „To je, također, mjesto na kojem su kulinarski talenti na kušnji. Stoga kuhinjska rasvjeta ne može biti topla kao, na primjer, u spavaćoj sobi, jer moraš biti u stanju vidjeti dok režeš ili rukuješ vrućom hranom.“

„Kako bismo postigli ovu osjetljivu ravnotežu, obično radimo s toplo bijelim LED žaruljama od oko 3.000 K (pri punoj svjetlini). Tada se mogu prigušiti u skladu s načinom na koji se prostor koristi - na primjer, za održavanje intimne zabave.“ 

6. Ne uključuje se samostojeći namještaj

 | Autor: Devol Devol

Kuhinjsko spremište ne mora biti u cijelosti sastavljeno od ugrađenih ormarića, a uključivanje komada samostojećeg namještaja u raspored odjeknut će u dizajnu dnevnog prostora kako bi se stvorila veza između njih dvoje.

„Na primjer, razmisli o vitrinama sa staklenim vratima koje se mogu upotrijebiti za isticanje posuđa ili dragocjenih predmeta“, kaže Charlie.

Zgodan samostojeći dizajn također može stvoriti nevjerojatnu žarišnu točku za prostor.

Možda vas zanima Vila Kristen Stewart od 6 milijuna dolara plijeni pažnju: Kuhinja je postala predmet rasprave Rubrika Life&style Life&style

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirala je Antonija Blaće

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Photo: Shutterstock

Komentari 0