Life&style

6 nevjerojatnih stvari za koje možeš koristiti krumpir (a nisu jelo)

Ovi neobični načini upotrebe mnogima omiljenog povrća olakšat će tvoju svakodnevicu

Osim za pripremu ukusnih hrskavih krumpirića, ova ukusna namirnica uskočit će ti u različitim situacijama i spasiti stvar, bilo da je riječ o čišćenju srebra, uklanjanju hrđe ili ublažavanju opeklina. U nastavku ti otkrivamo još nekoliko korisnih načina na koje možeš upotrijebiti krumpir: 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Uklanjanje hrđe

Svi smo se mi barem jednom susreli s nepoželjnim stvaranjem hrđe na različitim metalnim površinama, a sada napokon imamo rješenje za taj problem – krumpir. Sve što trebaš je prepoloviti ga, umočiti u sodu bikarbonu ili kuhinjsku sol i istrljati zahrđali dio. Po potrebi ponovi postupak.

Čišćenje srebra

Koliko god brinula o svom srebrnom nakitu, činjenica je da će ono s vremenom potamniti. To je sasvim normalan proces koji možeš jednostavno riješiti upotrebom krumpira, točnije upotrebom vode u kojoj se krumpir kuhao. Postupak čišćenja je vrlo jednostavan: u vodu u kojoj si kuhala krumpir ubaci srebrne komade nakita i ostavi ih oko sat vremena, a potom istrljaj starom četkicom za zube. Srebro će vratiti svoj sjaj, a usput ćeš imati i pola ručka. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

 

Ublažavanje opeklina

Kako bi ublažila crvenilo i bol od opeklina, nareži sirovi krumpir na kriške i utrljaj na mjesta koja si opekla. Hladni sirovi krumpir možeš koristiti i kao oblog koji će smanjiti neugodni osjećaj pečenja. Poželjno je birati veće krumpire i držati ih u hladnjaku prije upotrebe. 

Možda vas zanima Crveno donje rublje u novogodišnjoj noći? Žene pričaju što im je donijelo... Rubrika Love&Sex Love&Sex

Sprječavanje glavobolje

U posljednje vrijeme sve više ljudi olakšanje za glavobolju traži u alternativnim metodama poput ispijanja vode, meditacije ili masaže. Međutim, postoji i nekoliko namirnica koje ti mogu pomoći u ublažavanju bolnih simptoma. Jedna od njih je i krumpir koji, kao i kod opeklina, ublažava bol kada se koristi kao oblog. Nareži ga na ploške, stavi na čelo i sljepoočnice i pričvrsti gazom ili trakom za kosu. Provjereno djeluje! 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

 

Čišćenje prozora i ogledala

Jesi li znala da sirovi krumpir možeš koristiti i za čišćenje prozora i ogledala i za uklanjanje otisaka prstiju sa svih glatkih površina? Staklene površine natrljaj kriškama sirovog krumpira, a potom ukloni krumpirov sok čistom krpom. Tvoji prozori i ogledala u trenu će zablistati i vratiti sjaj. 

Proširivanje obuće

Svjesni smo da zvuči pomalo nevjerojatno, ali krumpir može proširiti tijesnu obuću. Naime, oguljeni krumpir srednje veličine stavljen u cipelu odličan je, jednostavan i vrlo efikasan način za omekšavanje kože cipela. Krumpir ostavi u cipelama preko noći i već ujutro ćeš imati nekoliko milimetara širu obuću. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0