Life&style

6 jela koja uvijek treba pripremati s maslacem i 3 koja ne smiješ nikad

  • Najcijenjenija kuhinja na svijetu, francuska, nezamislima je bez obilne upotrebe maslaca
  • Ova fina namirnica sada doživljava veliki come-back jer maslac je zdraviji od margarina
  • Bogati okus koji daje nekim jelima je ne nezamjenjiv. Ipak, u nekim receptima ne funkcionira

Bez maslaca kolači namaju tako bogat okus, a slastice poput kroasana ne bi ni postojale. Neki ljudi preferiraju maslac zamijeniti margarinom, uljem, svinskom masti... ali u nekim je jelima jednostavno nezamjenjiv. No, i najveći ljubitelji putra moraju priznati da njihova najdraža masnoća u nekim jelim jednostavo ne funkcionira i da je maslac bolje zaobići. U kojima je super, a u kojima sve pokvari?

Ova jela svakako TREBA raditi s maslacem:

1. Kolači

Kad je riječ o pečenju kolača, tu ne bi trebalo biti kompromisa. Uvijek bi trebalo izabrati maslac. Njegov bogat okus u ustima ostavlja osjećaj da je kolač bogat i raskošna okusa. Kolači pripremljeni s margarinom imaju laganiju teksturu zahvaljujući većem udjelu vode u margarinu, a i okus je drukčiji. Ako već jedemo kolače, glasamo za raskoš putra! Kad je bal, nek' je bal!

2. Umaci

U klasičnoj francuskoj kuhinji je neizostavno ubaciti komad hladnog maslaca u umak ili juhu pri kraju kuhanja. Svakom jelu to daje sjajan finiš i bogat okus, a sve postignuto sa skoro pa ništa truda. Isprobaj kad sljedeću put radiš umak od rajčice - isprva se čini da te dvije namirnice ne idu zajedno, ali rezultat je božanstven.

Možda vas zanima Jednu pogrešku kod spravljanja umaka od rajčice radimo gotovo svi - evo kako je ispraviti Rubrika Life&style Life&style

3. Lisnato tijesto

Stotinu mekih slojeva tijesta na kroasanu možemo zahvaliti putru bez kojeg bi priprema lisnatog tijesta bila nezamisliva. Maslac se sastoji najvećim dijelom od masnoće, ali ima i nešto vode. Ako je hladan kad se stavlja u pećnicu, ta će voda brzo hlapiti stvarajući paru koja će se ostati zarobljena u tijestu i evo finog pahuljasto mekoga kroasana ili kolača. To je također i objašnjenje zašto se lisnato tijesto prije pečenja treba ohladiti. Nikad ne preskači taj korak!

4. Krema za ukrašavanje torti

Krema za ukrašavanje, ili na engleskom buttercream je napravljena, gle čuda, od maslaca. I može se napraviti vrlo lako za 10 minuta. Treba ti 125 g omekšanog maslaca (ne rastopljenog!) , 200 g šećera u prahu i 3 jušne žlice mlijeka. Prvo umutiš maslac i šećer pa dodaš mlijeko i još malo miksaš. Lako, zar ne? Stoga ne nasjedaj na neke instant kreme...

5. Smeđi preljev

Ovo je najlakši preljev (ili umak) za napraviti: jednostavno zagrijavaš putar u tavici na srednje jakoj vatri dok sva voda ne ishlapi, a putar poprimi lagano smeđu boju. Ovaj smeđi preljev možeš zaliti preko tortelina ili raviola, kuhanog povrća, a ako u mjemu prepržiš krušne mrvice bit će još bogatiji dodatak, na primjer kuhanim štruklima ili na pari kuhanom povrću poput brokule, cvjetače i slično. Bez problema ovako pripremljen maslac možeš dodati i bilo kojem receptu koji zahtjeva maslac.

6. Na stejku

Dobar stejk mnogi vole pojesti serviran s komadom maslaca na vrućem mesu. U maslac se prije toga može umiješati i začinsko bilje po želji, no onda se on mora opet ohladiti i stvrdnuti tako da se na stejku polako topi. Mljac! Ovo stvarno ne bi bilo u redu napraviti s margarinom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ステーキ!フライパン欲しいっス☆🥩

A post shared by m@+ch (@hiro14_match) on

 

Ova jela nikako nije dobro raditi s maslacem:

1. Pržiti meso

Svaka vrsta masnoće na određenoj temperaturi počinje goriti i dimiti se. U slučaju maslaca ta je temperatura relativno niska, već na  1750ºC tako da je bolje upotrijebiti neku drugu masnoću ako pečeš svinjske kotlete, teleće odreske ili pileća prsa.

2. Tortilje

Pečeš li sama tortilje, ako ni zbog čega drugoga, zato bi trebala u hladnjaku imati svinjsku mast.  Pokušaš li ih napraviti s putrom, voda u njemu će sve pokvariti. Mast ima savršenu konzistenciju i neutralan okus, bit će to najbolje tortilje iz kućne radinosti ikada.3.

3. Pečeni krumpiri

Želiš li da pečeni krumpiri budi hrskavi, (a tko ne želi!) nemoj ih peći na maslacu. Bolje upotrijebi ulje - maslac će ih učiniti gnjecavima, bez čvrste korice.

 

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirala je Antonija Blaće

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.


 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0