Life&style

5 znakova koji ukazuju da pretjeruješ s ispijanjem kave

Ovi znakovi ne znače da moraš prestati piti kavu, nego da moraš pripaziti na količinu

Mnogim ljudima život je apsolutno nezamisliv bez šalice omiljenog kofeinskog napitka. I dok je znanstveno dokazano da kava ima neke pozitivne učinke na naš organizam, prevelike količine mogu dovesti do nekoliko nuspojava koje često ne povezujemo s ispijanjem iste. U nastavku otkrij o čemu je riječ: 

1. POREMEĆENI RITAM SPAVANJA

Pretjerano ispijanje kave može utjecati na kvalitetu i količinu sna, posebno ako je piješ šest sati prije odlaska na spavanje. Naime, kofein podiže razinu adrenalina pa ćeš se osjećati energičnije i budnije, a to nikako ne želiš u vrijeme kad trebaš spavati. Ako imaš problema sa snom, dobro razmisli koliko si kava taj dan popila. 

2. ČESTI ODLASCI U TOALET

Znanstvena istraživanja pokazala su kako kava ima laksativni učinak za oko 30 posto ljudi. Prema znanstvenicima, ovaj kofeinski napitak zbog svog kiselog sastava ima stimulirajući učinak na crijeva, što nas može požuriti u odlasku na toalet. No, ako su ti odlasci prečesti, trebala bi smanjiti svoju dnevnu količinu kave. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Možda vas zanima Što se događa kad se odrekneš kave Rubrika Life&style Life&style

3. UBRZANI RAD SRCA

Ako tijekom dana osjetiš da ti srce preskače i pretjerano lupa, moguće je da si pretjerala s konzumacijom kave. Samo jedna šalica kave može ubrzati srce za 100 udaraca po minuti (normalno je 60 do 80), a potrebno je oko sat vremena od njene konzumacije da se otkucaji vrate u normalu. Možeš li zamisliti što će se dogoditi ako ih popiješ puno više?

4. TRZANJE OČIJU

Sigurno si barem jednom doživjela da su ti oči, točnije očni kapci, nekontrolirano trzali. Između ostalih, jedan od razloga leži i u prevelikoj konzumaciji kofeinskih napitaka. Naime, kofein potiče lučenje serotonina i noradrenalina, neurotransmitera koji povećavaju reakcije mišića i živaca, što dovodi do blagih trzaja. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Možda vas zanima Voliš kavu, ali i i čaj? Popij cascaru, 2u1 rješenje! Rubrika Life&style Life&style

5. ŽGARAVICA

Žgaravica je vrlo čest problem koji povremeno pogađa oko 65 posto odraslih ljudi, a povećanju broja oboljelih pridonose i neke životne navike, poput prekomjernog ispijanja kave. Kofeinski napici uzrokuju pojačano stvaranje želučane kiseline, što samo po sebi uzrokuje žgaravicu. Onda znaš što ti je činiti?

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0