Life&style

Što se događa kad se odrekneš kave

Ovisna si o kofeinu i popiješ nekoliko šalica kave dnevno? Nevjerojatno je što će se ti sve dogoditi ako prestaneš piti kavu! Prvo dolazi mučno odvikavanje, a potom i pozitivne stvari

Za većinu ljudi je nemoguća misija odreći se dnevne doze kofeina! Ako si odlučila prestati piti kavu, onda se najprije pojavljuju znakovi odvikavanja. Međutim, nakon nekog vremena počinju se pojavljivati pozitivne stvari za tvoje tijelo. Na primjer, bez pijenja kave možeš, promijeniti težinu, ritam spavanja i učinkovitost….

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Odvikavanje od kave 

Prve dane bez kave osjećat ćeš se (iznenađujuće!) jako umorno. Možeš čak računati s glavoboljom koja je slična onoj kad si mamurna. Razlog tome je činjenica da kofein iz kave blokira adenozin koji nas inače čini umornima. Pijenje kave je začarani krug – ako naviknemo na to naš mozak, potrebno nam je sve više i više kofeina. Dakle, kad prestanemo piti kavu, mozak će preplaviti više adenozina nego inače. Bit ćeš umornija, a krvne žile će ti se raširiti, što vodi do glavobolje. Ako izdržiš odvikavanje te budeš „čista od kave“, sve se regulira na prirodan način. Čak i kad se ograničiš na jednu do dvije šalice na dan, sve je u zelenom području. Osim umora i glavobolje moraš računati i na napadaje gladi. Zdrave grickalice poput voća i orašastih plodova dobro su rješenje. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Savjet: u petak počni s odricanjem od kave! Onda se ne moraš mučiti cijeli radni tjedan s glavoboljama zbog nedostatka kofeina. 

Još jedan savjet: pij čaj! To će ti dati dobar stari osjećaj da piješ nešto toplo ujutro. Ali, radije nemoj piti crni čaj, jer ima kofeina poput kave – tako ćeš sabotirati pokušaj detoksa od kofeina. 

Posljedice odricanja od kave 

Ako se na duže vrijeme odrekneš kave, to ima jednu veliku prednost: bolje ćeš spavati! Naime, kava ometa ritam spavanja – ali to te neće pogoditi ako popiješ jednu šalicu kave ujutro. Popodnevna kava je zlo! Doduše, ponekad nam treba da produktivno provedemo dan do kraja. Dakle, produktivnost ti u početku odricanja može pasti – ali, i to je – kao i puno toga – tek stvar navike. 

Zbog velike količine adrenalina koji nastaje zbog konzumiranja kave nesvjesno izazivamo stres – nakon nekog vremena bez kave ćeš manje osjećati taj stres. Ako piješ kavu s mlijekom ili šećerom, odricanje ti može pomoći kod mršavljenja. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Općenito je „ovisnost“ o kavi pitanje navike. Kad svoje tijelo odvikneš te prođeš prvu fazu bez kave, primijetit ćeš da je zapravo ne trebaš. Ali, ne moraš je se potpuno odreći – popij povremeno crnu kavu, „čistu“ – potiče izmjenu tvari u organizmu. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0