Life&style

5 znakova da imaš nezdrav odnos prema novcu

Ne plaćaš račune na vrijeme? Skrivaš od njega što si kupila? Trošiš više nego što imaš? Ako ti bilo što od ovog zvuči poznato, u mukama si s financijama

Novac ti ne može kupiti ljubav, to je opće poznato i sasvim točno, ali isto tako je točno, kako kažu pametni, da od 10 problema novac rješava devet. Nažalost, za mnoge ljude novac nije rješenje, nego upravo obratno, uzrok problema: čini im se da ga nikad nemaju dovoljno, a opet ga nerazumno troše i neprestano su u financijskim dramama. U tom slučaju novac postaje toksičan i dovodi do bolesnih situacija u kojima si se možda i sama našla. Donosimo ti pet znakova koji upozoravaju da tvoj odnos prema novcu nije zdrav, kao i savjete što trebaš poduzeti da se to promijeni.

1. Trošiš kao pijana bogatašica svaki put kad si... (umetni osjećaj ili stanje po želji)

Koliko si puta poslije odvratnog dana na poslu ili svađe s partnerom krenula u pohod na dućane i pokupovala stvari koje si zapravo ne možeš priuštiti? Nema ničeg lošeg u tome da katkad potrošiš malo na sebe, ali ako peglaš karticu na bezbroj rata svaki put kad si ljuta, usamljena ili tužna, zapravo nisi ništa bolja od pijanca koji svaku emociju zalijeva alkoholom i drukčije ne zna. Rastrošnost je također ovisnost od koje se moraš izliječiti.

via GIPHY

- Prvi korak prema rješenju je točno prepoznati okidače, što je točno to što te tjera da nerazumno trošiš, a drugi korak je pronaći kako se nositi s tim okidačima bez razbacivanja novcem - kaže financijska stručnjakinja Andrea Woroch.

Recimo da te dragi ostavio na cjedilu jer ide s dečkima gledati utakmicu, premda ti je obećao da neće… U toj situaciji bi normalno otišla u šoping, za utjehu. Ali nemoj. Razmisli o tome kako pametnije možeš upotrijebiti taj novac, a razveseliti se možeš i na drugi način - na primjer, pozovi prijateljicu na čašu vina ili na zajednički odlazak u kino, ili iskoristi neplaniranu slobodnu večer za nešto što se već dugo spremaš obaviti, kao što je spremanje ormara.

Možda vas zanima 10 trikova da uštediš i spasiš se bankrota prije sljedeće plaće Rubrika Life&style Life&style

2. Ne možeš uživati u životu jer neprestano misliš o novcu

Nekome je trošenje novca lijek za živce, neke pak opterećuje na dnevnoj bazi. Moja prijateljica Renata kao da ima kalkulator u glavi: vječno računa gdje je što jeftinije, koliko će zaštedjeti i u kojem kafiću neće popiti kavu jer je preskupa i zbog toga je uvijek zlovoljna i namrštena. Ona zapravo i ne zarađuje tako loše i nema potrebe baš toliko stezati remen, ali ne može si pomoći. Sanja, moja druga prijateljica, zarađuje manje, ali premda mora paziti na izdatke, ipak si tu i tamo priušti izlazak ili skupu kavu u kafiću s lijepim pogledom i nikad se ne opterećuje novcem. Ako i ti neprestano misliš na prihode i rashode, neprestano štediš i kontroliraš koliko imaš na računu, a opet zapadaš u dugove, to je siguran znak da patiš od financijskog stresa. Tvoj se odnos s novcem pretvorio u grč koji ti onemogućuje da postupaš racionalno. Psiholog Ryan Howes iz Kalifornije savjetuje da o tom problemu porazgovaraš s nekim, bilo sa stručnjakom, bilo s osobom od povjerenja, članom obitelji ili dobrom prijateljicom. Razgovor ti neće smanjiti dugove ni povećati zaradu, ali će ti olakšati dušu i pomoći ti da promijeniš pristup.

via GIPHY

3. Skrivaš od partnera što si kupila

Sitne bezazlene neistine vjerojatno su dio svake veze, ali ako redovito izbjegavaš partneru priznati što si sve kupila i koliko si na to potrošila, gotovo je sigurno da si i sama svjesna kako novac ne trošiš baš pametno pa misliš da je bolje lagati nego otvoreno reći istinu. - Skrivati od partnera što si kupila svojevrsna je financijska nevjera i može dovesti do ozbiljnog razdora u vezi, a da i ne spominjemo kako može naškoditi tvojim financijama - kaže Woroch.

Kako bi izgradila zdraviji odnos i s partnerom i s novcem, Woroch predlaže da postaviš financijski cilj za koji ćete zajednički štedjeti - recimo, za ljetovanje ili za polog za stan. Također je mudro odrediti granicu koliko svatko od vas smije potrošiti sam - na primjer, 500 kuna, a za sve iznad tog iznosa morate zajedno razmotriti i zajedno donijeti odluku kupujete ili ne.

via GIPHY

4. Gomila neplaćenih računa raste

Znaš da su računi tu i da neće nestati niti se čarolijom sami platiti. A opet, praviš se kao da ih nema. Drugim riječima, zatvaraš oči pred realnošću. Nšta čudno, kažu psiholozi: u ljudskoj je prirodi da traži zadovoljstvo, a neugodu izbjegava. Ako ti pogled na tu hrpu izaziva nervozu, nelagodu pa i strah, naravno da ćeš pokušati cijelu stvar ignorirati na najjače. Jedini je problem u tome što tako samo još sve pogoršavaš; računi su i dalje neplaćeni, opomene se gomilaju i situacija je sve teža.

Možda vas zanima Ovo želimo naučiti! 3 načina na koja najsretniji ljudi troše novac Rubrika Life&style Life&style

Počni s tim da sama sebi priznaš da imaš problem, a onda odlučno kreni na rješavanje. Račune uredno složi u ladicu ili u fascikle, tako da jasno vidiš koji su neplaćeni, a koje si platila, pa će ti to biti i vizualni podsjetnik na financijske dužnosti. Popiši sve dugove koje imaš, uključujući i kredite i rate na karticama; iznos će te sasvim sigurno užasnuti, kao i visina hrpe neplaćenih računa prema onoj plaćenih, ali ne očajavaj. Donesi čvrstu odluku da ćeš se obračunati s dugovima, napravi financijski plan i, čim dobiješ plaću, otplati ono što je najhitnije, ali i neke račune koji nisu hitni. Počni s onima sa sitnijim iznosima koje ćeš lakše platiti, a osjećaj da si nešto riješila motivirat će te da nastaviš.

via GIPHY

5. Strah od toga da nešto propuštaš upravlja ti životom i tekućim računom

Život drugih na društvenim mrežama katkad izgleda tako uzbudljivo da mnoge od nas imaju osjećaj da nešto propuštaju i poduzimaju sve kako bi i same živjele na visokoj nozi, premda si to ni izdaleka ne mogu priuštiti. Večere u restoranima, skupe cipele, izlet u inozemstvo; ako može ona, zašto ne i ja, mislimo, i vadimo karticu iz novčanika.

Strah od toga da nešto propuštamo brzo prerasta iz psihološkog u financijski problem, posebno ako te sram priznati da zapravo nemaš novca na bacanje. Ako je to tvoj problem, dr. Howes preporuča da preokreneš situaciju u svoju korist: činjenicu da moraš štedjeti shvati kao svoju jaku stranu, a ne slabost. Prijateljici koja te zove u restoran gdje znaš da će ti se zavrtjeti u glavi od cijena nemoj reći da nemaš novca, nego da ne želiš trošiti jer trenutačno imaš druge prioritete, i predloži joj da se nađete na piću poslije večere. Tako ćeš ti situaciju kontrolirati ti, a ne novac.

via GIPHY

Sve u svemu: ne gubi nadu

Prije svega, ako se grizeš zbog novca, nisi sama. Financije su mnogima uzrok stresta pa je tako gotovo tri četvrtine Amerikanki zabrinuto zbog računa i strahuju da ih neće biti u stanju plaćati, a slično je i u Hrvatskoj.

Ako je tvoj odnos prema novcu nezdrav, zapamti da to nema veze s tvojim kvalitetama i s tobom kao osobom, nego je to stres kao i svaki drugi, i isto se tako može liječiti tehnikama kojima se oslobađamo ostalih stresova, od dubokog disanja i meditacije do vježbi za opuštanje i pozitivnog razmišljanja. A kad se to spoji s prokušanim financijskim alatima kao što su dobro isplanirani kućni budžet ili plan otplate, stres će se sigurno smanjiti.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0