Life&style

5 svakodnevnih stvari koje bi ti liječnik sigurno zabranio - kad bi znao za njih

  • Neke naše sasvim nevine i svakodnevne navike dugoročno štete našem zdravlju
  • A naravno da o njima ne razgovaramo s liječnikom, toliko su obične i nezanimljive
  • Na primjer, žvakaća guma reklamira se kao sjajna stvar za održavanje higijene usta, no ima i svoju drugu stranu

Naš unutarnji neprijatelj svakodnevno kuca na vrata te se nerijetko predamo i otvorimo mu. Loše navike nisu dobre za naše zdravlje – to znamo, ali opet nam je ponekad teško riješiti ih se. I liječnici bi željeli da više ne radimo sljedeće stvari…

Možda vas zanima Priprema, uredi, sad! traje i dalje - prijavi se i osvoji besplatno preuređenje! Rubrika Life&style Life&style

1. Žvakanje žvakaće gume

Žvakaće gume su nezdrave u više pogleda. Kao prvo, opterećuju zglob čeljusti, što u najgorem slučaju može dovesti do bolova. S druge strane, žvakanjem gutamo zrak pa to može uzrokovati nadutost i bolove u trbuhu. 

via GIPHY

2. Uzimanje premalo tekućine

Neke simptome – poput glavobolje – možemo uglavnom ublažiti s čašom vode. Naime, često jednostavno premalo pijemo. A katkad i na pogrešan način.

3. Kasnovečernji obroci

Ako jedeš kasno navečer tijelo će se po noći mučiti s probavljanjem hrane. Posljedica: probudit ćeš se umorna i iscrpljena. Posljednji dnevni obrok najbolje je konzumirati tri sata prije odlaska na spavanje. 

via GIPHY

4. Premalo sna

Kad smo već kod odlaska na spavanje – većina ljudi puno premalo spava. To dugoročno može negativno djelovati na zdravlje. Kako bi se probudila odmorna, ne smiješ imati nikakve električne aparate u sobi, a prije spavanja nemoj konzumirati kofein, alkohol i tešku hranu. 

5. Laganje liječniku 

Nažalost, pacijenti često sakrivaju neke simptome od liječnika ili ih umanjuju. Neki toliko zaziru od odlaska liječniku ("ako odem, sigurno će mi nešto pronaći") da ignoriraju simptome sve dok im doista ne naruše kvalitetu života. Što šteti dugoročno jer onemogućuje optimalno liječenje. 

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0