Life&style
kuhinjski pribor

5 stvari koje profesionalni chef nikad ne želi u svojoj kuhinji – i što bi kupio umjesto toga

  • U svakoj dobro opremljenoj kuhinji uvijek nastaju i bolja jela
  • Kao i sve ostalo i kuhinjske potrepštine i pribor podložni su trendovima pa treba vrlo pažljivo razabrati što nam je zaista potrebno
  • Bitno je obratiti pozornost na praktičnost i upotrebljivost kuhinjskog pribora, jer od onog koji samo stoji na polici i skuplja prašinu, sigurno nemaš koristi

Važan dio svake dobre kuhinje i temelj dobrog kuhanja svakako je dobra opremljenost kuhinjskim priborom i aparatima. Savjeti stručnjaka, u ovom slučaju profesionalnih kuhara, nikad nisu naodmet pa uz njihove savjete na savršen način možemo opremiti svoju kuhinju stvarima koje ćemo stvarno koristiti i koje će nam pomoći da usavršimo svoje kuharske vještine!

U nastavku ti donosimo kojih pet stvari trebaš izbjegavati te ti ni ne trebaju u tvojoj kuhinji i što korisnije možeš kupiti umjesto toga!

1. Kuhinjski aparati za jednu namjenu

Profesionalni kuhari savjetuju da se zapitamo koliko ćemo zapravo koristiti neki kuhinjski aparat. Mali kuhinjski aparati za koje profesionalni kuhari smatraju da su nepotrebni jer ih nećemo mnogo koristiti su pekač kruha, kuhalo za jaja te aparat za jogurt.

Što kupiti: Umjesto toga, preporučuju da se kupe aparati koji na mogu poslužiti za obavljanje više stvari prilikom kuhanja, poput kvalitetnog miksera i velikog blendera.

kuhinjski aparati | Autor: Shutterstock Shutterstock Kuhinjski aparati potrebni u kuhinji

2. Trendi posuđe za kuhanje i masivni setovi posuđa za kuhanje

Baš poput modnih trendova ili onih u uređenju prostora, tako postoje i trendovi u posuđu za kuhanje, a novi modeli svakodnevno se pojavljuju. Ako koristiš primjerice stariju tavu koja je kvalitetna, no “obične” je crne boje, odupri se želji da ju zamijeniš novijom samo zato što je imaju svi drugi, pogotovo još ako se radi o cijelom skupom kuhinjskom setu posuđa.

Što kupiti: Kupuj posuđe odvojeno te obrati pozornost da ih odlikuje kvaliteta i trajnost. Kad sama formiraš svoj set posuđa, više ćeš uživati i u njihovom korištenju.

set posuđa za kuhanje | Autor: shutterstock shutterstock Set posuđa za kuhanje

3. Staklene i plastične daske za rezanje

Prema profesionalnim kuharima, plastične daske za rezanje su jednostavno manje sanitarne od drvenih, dok su staklene primamljiv izbor, no istovremeno i neobičan budući da ćeš tijekom korištenja cijelo vrijeme čuti zvuk noža po staklu, koji sigurno nije najugodniji.

Što kupiti: Najbolji su izbor stoga drvene daske koje osim za rezanje, možeš koristiti i za prezentaciju proizvoda.

Kuhinjski pribor | Autor: shutterstock shutterstock Drvena daska za rezanje

4. Plastičan kuhinjski pribor

Budući da je plastika podložna topljenju na visokim temperaturama, umjesto plastičnog pribora, najbolje je u kuhinji imati gumene lopatice te drveni pribor ili onaj od nehrđajućeg čelika.

Drveni kuhinjski pribor | Autor: Drveni kuhinjski pribor

5. Jeftini noževi ili noževi koje ne znaš kako koristiti 

Noževi su koristan i svakako potreban kuhinjski pribor, no mogu biti i opasni ako se ne znamo pravilno njima koristiti. I kod kupnje noževa također se savjetuje kupovanje komad po komad, umjesto cijelog seta, kako bi prvo vidjela kako se snalaziš s tim jednim te odgovara li tebi i tvojim kuhinjskim potrebama.

Što kupiti: Prije kupnje noža, razmisli za što ti najviše treba. Nož za kruh, nož za čišćenje ili rezanje samo su neke od mogućnosti te prema svojim navikama u kuhinji, odnosno onome što najviše kuhaš, trebaš izabrati svoj novi nož.

Kuhinjski noževi | Autor: Shutterstock Shutterstock kuhinjski noževi

Profesinalni chefovi savjetuju kako je važno kvalitetnim stvarima opremiti svoju kuhinju te kupiti kuhinjski pribor i alate koje ćeš doista i koristiti te koji pristaju tvojim navikama u kuhinji.

Možda vas zanima 8 kuhinjskih trendova koji su hit u 2022. i jedan kojeg prestajemo slijediti Rubrika Life&style Life&style


 

Photo: Shutterstock

Komentari 0