Life&style

5 sasvim neočekivanih stvari od kojih mršavimo

Ne, ne govorimo o sumanutom vježbanju ni glodanju mrkve i jabuke cijeli dan...

Ako ljude iz svoje okoline pitaš za korisne trikove koji će ti pomoći da smršaviš, garantirano svatko zna barem jedan. Prije svakog obroka popij čašu vode, navečer izbjegavaj ugljikohidrate ili jedi s manjeg tanjura… Stvari na koje se stalno trebamo podsjećati, ali smo ih već negdje čule. Otkrit ćemo ti pet trikova za koje vjerojatno još nikad nisi čula. 

1. Pojedi juhu kao predjelo 

Uzimanje predjela prije glavnog jela čini se na prvu loptu kontraproduktivno, ali tako će se smanjiti ukupna konzumacija ugljikohidrata. To su otkrili znanstvenici u jednom istraživanju objavljenom u časopisu „Appetite“. Sudionici su unijeli 20 posto manje kalorija u sebe ako su prije glavnog jela pojeli juhu (siromašnu kalorijama, naravno 100-150 kcal). 

via GIPHY

2. Kad si jako gladna, razmišljaj o prethodnom obroku 

Kad osjetiš snažnu glad, prizovi u sjećanje ono što si zadnje jela te pokušaj to zorno vizualizirati – umjesto da pojedeš šaku čokoladnih keksa krcatih kalorijama. 

Možda vas zanima Koliko često se zapravo trebamo vagati? Rubrika Life&style Life&style

3. Sortiraj po boji 

Istraživanje Sveučilišta Cornwell otkrilo je sljedeće: što je veći kontrast boja između jela i tanjura, to je manja glad. Sudionici koji su jeli tjesteninu s umakom od rajčice sa bijelog tanjura, pojeli su ukupno 22 posto manje od ispitanika koji su istu tjesteninu pojeli sa crvenog tanjura. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

4. Pomiriši svoje jelo 

Ne jedemo samo očima – nego i nosom! Naime, u nedavno provedenom istraživanju otkriveno je sljedeće: što je intenzivniji miris jela, manje ćemo ga pojesti. Sudionici - čiji je desert bio aromatičniji – jeli su do ukupno pet do deset posto manje. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

5. Predoči si pojedeno 

U jednom istraživanju su sudionici jeli pileća krilca. Više su pojeli oni kojima su maknuli kosti sa tanjura. Kod onih koji su imali u vidokrugu preostale kosti, mozak je dobio informaciju da je upravo jeo te da je sit. Jednako vrijedi i za namirnice poput kozica, pistacija, maslina ili komada pizze sa kojih si skinula rub. 

 

Photo: Instagram/Nives Celzijus

Komentari 0