- Svaki dan razbijaš glavu što ćeš kuhati za ručak?
- Naravno da želiš skuhati nešto fino, a zdravo, te još, po mogućnosti, s malo kalorija
- Sve to će ti lako uspjeti s ovih 5 recepata za ručak za svaki radni dan u tjednu
Znamo da trebamo jesti zdravo i da se trebamo puno kretati. Međutim, to ne znači da se trebamo odreći finih jela i svaki dan pretrčati 20 kilometara. Važna je uravnoteženost… Stoga ti donosimo pet izvrsnih recepata za ručak: sva jela su savršeno uravnotežena: zdrava su, nadasve finog okusa, imaju malo kalorija i jednostavno se spravljaju. Dobar tek!
Lazanje sa šunkom i tikvicama
Šunka i tikvice pronašle su svoje mjesto u ovoj proljetnoj, laganijoj verziji lazanja. Naime, očekivana tjestenina zamijenjena je tikvicama. Ne koristi se ni mljeveno meso, odnosno, umak od rajčica i kuhana šunka preuzeli su ulogu uobičajenih bolognese verzija. Tako ćeš dobiti ukusan i lagani proljetni složenac, koji možda više ne možemo službeno zvati lazanjama, ali svejedno je neodoljiv. Još jedan plus: priprema je nešto brža i jednostavnija nego kod lazanja klasičnog tipa.
Sastojci
• 150 g PIK Kuhane šunke
• 2 tikvice
• 200 g mozzarelle
• 150 g parmezana
• 1 glavica luka
• 1 režanj češnjaka
• 400 g nasjeckane rajčice
• 1 dl pasirane rajčice
• origano, bosiljak (po želji)
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Nareži tikvice po dužini na tanke ploške (oko 3 mm). Prebaci ih u cjedilo, posoli te ostavi oko 15 min da se ocijede.
2. Potom ih prebaci na lim za pečenje (obložen papirom za pečenje), prelij maslinovim uljem pa stavi u pećnicu na 10-15 minuta. Ponovi isti postupak više puta ako ti sve ploške ne stanu u jedan red (nemoj ih preklapati).
3. Dok su tikvice u pećnici, zagrij malo ulja u tavi pa pirjaj nasjeckani luk. Dodaj nasjeckani češnjak, kratko preprži pa ubaci nasjeckanu i pasiranu rajčicu. U umak možeš dodati i žličicu šećera te začine poput bosiljka ili origana. Kuhaj oko 15 minuta.
4. Na dnu vatrostalne posude za pečenje (veličine otprilike 33 x 18 cm) razmaži dvije žlice pasirane rajčice. Zatim posloži red tikvica, red umaka od rajčice, red šunke, nekoliko šnita mozzarelle pa sve pospi naribanim parmezanom. Ponovi postupak još dva puta tako da završiš s parmezanom.
5. Prekrij aluminijskom folijom i stavi u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva da se peče oko 30 minuta. Izvadi iz pećnice, makni foliju i peci još 10-ak minuta. Ostavi da odstoji nekoliko minuta pa pospi svježim listićima origana te posluži.
Popečci sa šunkom, sirom i povrćem
Postoje te situacije kad ti nekih namirnica ostane premalo da bi skuhala ozbiljno jelo, a i muči te ta mala tikvica koja ide svom kraju ili ti je ostalo još malo kukuruza s kojim ne znaš što bi, a ne želiš ništa baciti.
Slažemo se, ne treba bacati hranu, već pronaći recept koji će sve objediniti. Komadić šunke i sira, malo mrkve i tikvice, jedan mladi luk, poneki listić peršina… i eto ga, uz jaja i brašno, dobila si slasne popečke koji se brzo i lako pripremaju.
Ako voliš ljuto, bez problema u smjesu za popečke možeš dodati i malo čilija ili neki sličan začin. Jednostavno prilagodi sve namirnicama u hladnjaku ili ostavi te svojim željama.
Sastojci
• 150 g PIK Šunke u ovitku
• 1 mrkva
• 1 tikvica
• 80 g kuhanog kukuruza
• svježi peršin
• 1 mladi luk
• 150 g polutvrdog sira
• 3 jaja
• 90 g glatkog brašna
• sol, papar
Priprema
1. Operi, oguli pa naribaj mrkvu i tikvicu. Stavi u zdjelu pa dodaj kuhani kukuruz.
2. Nasjeckaj listiće svježeg peršina. Na kolutiće nareži mladi luk, iskoristi sve do listova. Oboje ubaci u zdjelu s povrćem.
3. Naribaj sir pa dodaj i njega. Zatim nareži šunku na kockice i dodaj ostalim sastojcima u zdjeli. Posoli i popapri.
4. Razmuti tri jaja i ulij ih u smjesu, dodaj brašno i sve dobro promiješaj.
5. Zagrij ulje na tavi na srednje jakoj vatri i kreni s prženjem polpeta. Kuhačom zagrabi smjesu, istresi na tavu i malo poravnaj tako da dobiješ oblik polpete. Zapeci s jedne strane, preokreni i zapeci i s druge (najdulje dvije minute sa svake strane).
6. Peci otprilike tri polpete istovremeno, ovisno o veličini tave. Gotove polpete izvadi na papirnate kuhinjske ubruse kako bi upili višak masnoće. Nemoj ih jesti jako vruće, ostavi ih da odstoje 10-ak minuta da se malo ohlade.
7. Posluži polpete s umakom od rajčica ili nekim drugim omiljenim umakom. Možeš dodati još nasjeckanog mladog luka ili svježeg vlasca. Popečci su ukusni i hladni, nakon što provedu noć u hladnjaku.
Tjestenina sa šunkom, graškom i krem sirom
Za ovaj recept većinu sastojaka vjerojatno uvijek imaš kod kuće, a priprema je vrlo brza i jednostavna.
Sastojci za 4 osobe
• 150 g PIK Kuhane šunke ili PIK Šunke u ovitku
• 400 g tjestenine
• 200 g zamrznutog graška
• 2 režnja češnjaka
• 1 mala glavica luka
• 100 g laganog krem sira
• svježi bosiljak
• maslinovo ulje
• sol
• papar
Priprema
1. Nareži šunku na trakice. Nasjeckaj luk i češnjak. Zagrij maslinovo ulje u tavi pa poprži luk dok malo ne požuti, a zatim dodaj češnjak. Čim češnjak zamiriši, dodaj narezanu šunku. Prži oko dvije minute.
2. Skuhaj tjesteninu u slanoj kipućoj vodi prema uputama s pakiranja. Tri minute prije kraja kuhanja dodaj zamrznuti grašak u isti lonac. Ocijedi tjesteninu, ali sačuvaj pola šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina.
3. Sačuvanu vodu pomiješaj s krem sirom dok je još vruća. Miješaj dok ne dobiješ glatki umak. U tavu s lukom, češnjakom i šunkom dodaj tjesteninu, grašak i umak, popapri i sve dobro promiješaj. Pospi svježim listićima bosiljka.
Salata sa šunkom, kupusom i bobom
Ovaj recept kombinira poznate i dostupne namirnice u salatu pomalo egzotičnog okusa. Ne zahtijeva kuhanje, samo dobar apetit.
Sastojci za 2 osobe
• 175 g PIK Kuhane šunke ili PIK Šunke u ovitku
• 2 šalice bijelog i ljubičastog kupusa
• ½ šalice naribane mrkve
• ½ šalice kuhanog boba
• ½ velike crvene paprike
• 2 manja mlada luka
• 1 žličica svježeg đumbira
• neslani kikiriki
• listovi svježeg korijandera
Za preljev
• 4 žlice maslinova ulja
• 1 limun (sok)
• 1 žlica umaka od soje
• ljuti umak (po želji)
Priprema
1. Nareži šunku na kockice. Naribaj oba kupusa i mrkvu, a papriku i mladi luk nareži na trakice, odnosno kolutiće. Nasitno naribaj đumbir.
2. U zdjeli pomiješaj sve sastojke za salatu pa dodaj grubo nasjeckani kikiriki i usitnjene listove svježeg korijandera.
3. U zdjelici pomiješaj sve sastojke za preljev pa njime začini salatu. Dobro promiješaj.
4. Salatu posluži s kriškom limete i dodatnim kikirikijem, po želji.
Kremasto varivo sa šunkom, batatom i kukuruzom
Ovo kremasto varivo uspješno spaja kockice šunke, batata i kukuruza u brzo gotov topli obrok. Ako voliš aromatičnu hranu, curry mješavina začina idealno pristaje kombinaciji sastojaka u ovom jelu.
Sastojci
• 1 srednje velika glavica luka
• 2 mrkve
• 2 stabljike celera
• 1 batat
• 1 crvena paprika
• 1 žlica protisnutog češnjaka
• 100 g kukuruza
• 170 g PIK Zlatne šunke
• 600 ml povrtnog temeljca
• 200 ml vrhnja za kuhanje
• 70 g cheddar sira
• ½ žličice soli
• svježe mljeveni papar
• svježi peršin
Priprema
1. Nasitno nasjeckaj luk pa ga pirjaj nekoliko minuta. Dodaj mrkvu narezanu na kolutiće te celer nasjeckan na kockice. Pirjaj oko 5 minuta.
2. Dodaj svježu crvenu papriku narezanu na kockice te protisnuti češnjak, oko 3 režnja. Pirjaj još 5 minuta.
3. Ulij temeljac i ubaci kockice batata. Posoli i popapri pa kuhaj dok povrće ne omekša, oko 10 minuta.
4. Dodaj kukuruz iz konzerve, PIK Zlatnu šunku narezanu na kockice i vrhnje za kuhanje pa ostavi pa zakuha.
5. Ukloni varivo s vatre i dodaj naribani sir. Miješaj dok se sir ne rastopi. Pospi sitno nasjeckanim peršinom te posluži uz omiljeni kruh.
PIK šunke idealan su odabir za sve one koji žele ukusno jelo, ali i paze na svoje tijelo. Sadrže samo 2% masnoće pa je uz njih vrlo lako biti i sit… i fit! Saznaj više!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.