Life&style

5 razloga zašto si stalno gladna

Upravo si pojela svoj obrok, a već razmišljaš o idućem? Ne brini, za to postoji nekoliko opravdanih razloga na koje možeš utjecati

Svi osjećamo glad i to je normalna pojava, no što ako je osjećamo stalno? Naime, stalni osjećaj gladi, nedovoljna sitost i prejedanje neki su od znakova koji ukazuju na to da tvoj apetit nije pod kontrolom. Srećom, postoji nekoliko objašnjenja za taj problem na koje možeš utjecati kako bi svoju prehranu dovela u red.  Otkrivamo ti ih u nastavku: 

1. Nedovoljan unos proteina

Proteini su osnovni građevni elementi svih stanica našeg tijela i kao takvi vrlo su važni u našem tijelu. Osim za izgradnju mišića, konzumacija namirnica bogatih proteinima potrebna je za kontroliranje apetita. Istraživanja pokazuju da je upravo protein najviše zaslužan za osjećaj sitosti, a tek onda masti i ugljikohidrati. Masti se na tom popisu nalaze na posljednjem mjestu. Stoga, kako bi smanjila osjećaj gladi, obavezno povećaj svoj cjelokupni unos proteina u organizam.

2. Premalo sna

Neredovito spavanje i premalo sna utječu na osjećaj gladi, kao i na izbor namirnica. Naime, osobe koje su umorne češće su gladne i nerijetko posežu za nezdravim namirnicama koje im daju trenutni nalet energije. Prema provedenim istraživanjima, nedostatak sna snižava razinu hormona leptina odgovornog za smanjenje osjećaja gladi i povećava razinu hormona grelina koji potiče apetit. Stručnjaci smatraju da u tome leži i jedan od razloga zašto dobivamo na težini.  

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Preveliko smanjenje unosa kalorija

Povećani osjećaj gladi kad smo na dijeti skroz je normalan i uobičajen, ali ako te neprekidno muči, možda si količinu kalorija koje konzumiraš smanjila više nego što je potrebno. Unošenje premale količine kalorija može sabotirati tvoje rezultate jer ćeš postati podložnija napadajima nekontroliranog prejedanja. Osim toga, osjećat ćeš veći umor i imati malo energije.

4. Oni dani u mjesecu

Sve žene dobro su upoznate s osjećajem neprestane gladi za vrijeme onih dana u mjesecu, a odlična stvar je da je to apsolutno opravdano. Naime, tijekom tog vremena u našem se tijelu povećava proizvodnja progesterona koji je povezan uz stalnu želju za hranom, ali i poticanje nezadovoljstva vlastitim izgledom. Zvuči poznato? Da, da i da!

Možda vas zanima 7 dana pila sam kavu koja ubija glad Rubrika Life&style Life&style

5. Žeđ

Žeđ je jedan od mogućih uzročnika neprestane gladi i poremećaja u prehrani jer ljudi nerijetko ne znaju kada su gladni, a kada su samo žedni. Kako bi bila sigurna da nisi gladna i da si samo žedna, pola sata prije svakog obroka popij čašu vode. Čak i ako si stvarno gladna, ispijanjem vode prije jela unijet ćeš manje kalorija u svoj organizam jer ćeš manje pojesti. 

Osim navedenih razloga, na stalni osjećaj gladi nerijetko utječu i stres, dosada, kao i "light" gazirani sokovi koji šalju mozgu poruku da stižu hrana i kalorije, ali kalorija ustvari nema. Pripazi s njihovom konzumacijom!

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0