Life&style 19. rujna 2021.

5 razloga zašto nije dobra ideja da majke da budu prijateljice sa svojim kćerima

Majka i kćer najbolje prijateljice: je li to doista dobro?
Shutterstock. Majka i kćer najbolje prijateljice: je li to doista dobro?
  • Neki kažu da im je majka ili kći najbolja prijateljica
  • I moglo bi se to činiti kao savršen scenarij za već vrlo blisku vezu između majke i kćeri 
  • Međutim, ovakav odnos, koji na prvu izgleda sjajno, mogao bi zapravo imati negativne posljedice za obje žene

Mi apsolutno volimo obitelji koje se vole i podržavaju. Međutim, čini se da bi trebala postojati granica između zdrave veze i nadilaženja određenih granica.

Tvoja kći ne bi ti trebala biti terapeut

Dio prijateljstva, a osobito kad je riječ o najboljim prijateljima, je dijeljenje tajni jedno s drugim, razgovor o problemima i pružanje emocionalne podrške. Taj odnos mora biti obostran, ali ne bi bio zdrav za majku i njezinu kćer. Dijete se ne bi trebalo opterećivati brigama svojih roditelja i ne bi se smjelo osjećati kao da su uloge zamijenjene te da se prema roditelju moraju ponašati kao odrasle osobe.

Važno je postaviti granice

Premda prijatelji također mogu stvarati granice, one se razlikuju od onih koje bi trebao stvoriti roditelj. Ako postaviš pravilo, tvoje dijete mora shvatiti da ga se mora pridržavati. U prijateljstvu ti ne bi bilo dopušteno provoditi takva pravila i govoriti drugoj osobi što da radi. Moraš biti autoritet svojoj kćeri i pokazati da si u nekom smisli ti glavna, inače ćeš postati „popustljivi“ roditelj, što može uzrokovati da tvoje dijete razvije lošu samokontrolu.

Majka je zatražila 16-godišnju kćer da plaća stanarinu, mnogi su je podržali, rijetki nazvali "najgorom majkom"

via GIPHY

Tvojoj kćeri može biti teško osamostaliti se

Kako tvoja kćer raste, trebala bi postajati sve odgovornija za svoje postupke i naučiti donositi vlastite odluke. S vremenom će se i tvoja uloga majke promijeniti. S druge strane, uloga prijatelja je statičnija. Jedan prijatelj ne bi trebao s vremenom postati neovisniji od drugog. Stoga, ako se ponašaš kao prijateljica, tvojoj kćeri može biti teško prilagoditi se odrasloj dobi.

Stvari koje majka ne smije govoriti kćeri Možda vas zanima... 9 fraza koje ne bismo smjele nikada izgovoriti svojim kćerkama Rubrika Life&style Life&style

Tvoja kćer možda neće razviti svoju osobnost

Biti previše blizak sa svojom kćerkom može je spriječiti da razvije osobnost koja je odvojena od tvoje. Normalno, promatrala bi i tebe i svoje vršnjake, kao i druge ljude koje poznaje, i „sakupljala“ različite osobine ličnosti, misli i mišljenja od različitih ljudi. Ali, ako si joj i majka i najbolja prijateljica, možda neće naučiti stvarati vlastita mišljenja, a niti razvijati vlastiti identitet.

via GIPHY

Možda ćete postati previše ovisne jedna o drugoj

To što ste prijateljice može neko vrijeme može biti dobro za obje. Ali, možda ćeš se na kraju previše osloniti na to prijateljstvo. A ako ikada dođe do velike svađe koja opterećuje vaše prijateljstvo, to će se prenijeti i na vašu vezu kao majke i kćeri, pa ti može biti teško odraditi dobar posao kao roditelj.

Slažeš li se ili misliš da nema problema ako su majka i kći najbolje prijateljice? Jesi li prijateljica sa svojom kćeri? Kako je to utjecalo na tebe i tvoj odnos s njom?

Komentari 0