Life&style
Najčešeće pogreške kod intervalnog posta

5 pogrešaka koje rade mnogi koji su se odlučili na intervalni post

  • Intervalni post već je duže vrijeme u trendu i mnogi se zaklinju u njegovu učinkovitost kod održanja tjelesne težine ili pak mršavljenja
  • Međutim, uz sav trud neki ipak ne uspijevaju skinuti kilograme uz velike periode bez hrane u danu
  • Zašto? Za to bi mogla biti kriva jedna od sljedećih pogrešaka!

Intervalni post je zapravo sigurna oklada ako želiš izgubiti nekoliko kilograma i to održivo te bez puno truda. Ali, koncept posta ne funkcionira za svakoga. Ako jednostavno ne možeš smršavjeti usprkos željeznoj disciplini uz intervalni post, provjeri jesi li slučajno napravila neku od sljedećih pogrešaka…

1. Previše jedeš

Naravno, veliko je iskušenje da se nakon duge stanke nakon posta počastiš ukusnom pizzom, a potom i velikim sladoledom. Ali, čak ni intervalni post nije besplatna propusnica za nesputano punjenje želuca tijekom onih sati kad se jede – barem ne ako doista želiš smršavjeti. U najboljem slučaju, zdrava hrana poput ribe i povrća također bi trebala biti na jelovniku tijekom posta. Osim toga, pazi da ne jedeš prevelike porcije!

Nakon mršavljenja zbog yo-yo efekta završimo s još više kilograma! Evo kako to izbjeći

 | Autor: Unsplash/Farhad Ibrahimzade Unsplash/Farhad Ibrahimzade

2. Pod velikim si stresom

Prema riječima stručnjaka, opuštanje je jednako važno za uspješno mršavljenje kao i odabir hrane koju jedeš. Stres osigurava da se hormon kortizol oslobađa sve više, a to povećava razinu šećera u krvi i potiče skladištenje masti. Stoga pokušaj što više izbjegavati stres! 

Dodatni savjet: istraživanja pokazuju da nedostatak sna povećava apetit. Stoga se pobrini da spavaš sedam do osam sati noću.

Možda vas zanima Evo kako izgleda koža na tijelu kad smršavite 107 kilograma... "Ipak volim svoje tijelo" kaže ova žena Rubrika Life&style Life&style

3. Tvoj plan posta se ne uklapa u tvoj svakodnevni život

Postoje razne varijante intervalnog posta, na primjer čak i ova: pet dana jedeš dva postiš. Ali tada jedva stojiš na nogama od gladi? Onda ti ova metoda posta vjerojatno jednostavno ne odgovara! Pronađi varijantu koju ćeš lako integrirati u svoj svakodnevni život. Primjerice, ako ujutro ništa ne dobiješ, možeš koristiti metodu 16:8 i tako prvi dnevni obrok premjestiti na ručak.

4. Premalo se krećeš

Naravno, većina nas bi radije ležala na trosjedu kod kuće i gledala Netflix umjesto da se muči u teretani. Ali, koliko god to neugodno moglo biti: mršavljenje bez vježbanja je moguće, ali znatno teže. Kako bi optimalno podržala svoje tijelo u sagorijevanju kalorija, trebala bi vježbati barem dva do tri puta tjedno po najmanje trideset minuta svaki puta.

 | Autor: Unsplash/Geert Pieters Unsplash/Geert Pieters

5. Nemaš strpljenja

Naravno, svi volimo vidjeti brze rezultate kada isprobavamo novi program mršavljenja. Ali, intervalni post nije brza dijeta! Nažalost, dva kilograma nećeš izgubiti preko noći. Ali, polagano mršavljenje je ionako zdravije i smanjuje vjerojatnost strašnog yo-yo efekta. Stoga daj svom tijelu barem dva tjedna da se prilagodi novoj prehrani. 

Savjet: Stručnjaci smatraju da je tjedni gubitak težine do 500 grama zdrav i održiv.

Photo: shutterstock

Komentari 0