Life&style

5 odličnih trikova za ljepši izgled kože vrata

Otkijte kako vam znoj, odogovarajuća njega i pavilna prehrana mogu pomoći u očuvanju mladolikog izgleda vrata

Istraživanja su pokazala da je vrat dio tijela koji najbrže stari. S obzirom na to da “proživljava” iste probleme kao koža lica i ostatak tijela, ali ne dobiva odgovarajuću njegu, vrat je često najiskreniji pokazatelj koliko imamo godina i kako se brinemo za sebe. Evo što možete učiniti da biste “usporili sat”.

Dobro se oznojite
Vježbanje pomaže u pomlađivanju, tvrdi novo istraživanje s jednog sveučilišta u Kanadi. Znanstvenici su proučavali uzorke kože studenata prije početka vježbanja i nakon tri mjeseca umjerenog režima vježbanja koji je podrazumijevao odlazak u teretanu dva puta tjedno. Uzorci kože nakon vježbanja pokazali su da su deblji i elastičniji od onih “neaktivnih”. Istraživači vjeruju da se dobar dio razloga krije u znojenju, kroz koje tijelo izlučuje toksine.


Unosite vitamine
Vitamin C pomlađuje kožu, pa ga je poželjno jesti u propisanim količinama, ali se njime i mazati. On je sastavni dio anti-age krema, ali i preparata za zaštitu od sunca, jer smanjuje štetu od pretjeranog izlaganja suncu i potiče obnavljanje stanica. Dermatolozi savjetuju da ujutro namažete vrat kremom s vitaminom C koja se lako upija i stimulira proizvodnju kolagena kako biste pomladili dio tijela koji najbrže stari.

 | Autor: Getty Images Getty Images
Večerajte omega-3 masne kiseline
Omega-3 i omega-6 masne kiseline neophodan su alat u prirodnoj proizvodnji kolagena, a najbolje vrijeme za njihovu konzumaciju je večer. Dok spavate, vaše tijelo obnavlja stanice kože od svih kemijskih ili fizičkih oštećenja. Ako jedete omega-3 masne kiseline nakon 18 sati, razgradit će se do trenutka kada odlazite na spavanje, a tijelo će ih iskoristiti za obnovu kože. Za večeru zato odaberite namirnice bogate njima – jedite avokado, svježu tunjevinu i losos, ili salatu začinjenu lanenim uljem.


Redovito radite pilinge
Ako ne radite pilinge redovito, koža izgleda umornije i više sivo. Ovo pravilo vrijedi i za predio vrata, koji često zanemarujemo u svojim beauty rutinama. Na tržištu možete nabaviti specijalizirane preparate za vrat, ali svakako možete iskoristiti postojeće pilinge za lice, ili ih napraviti u kućnoj radinosti od prirodnih namirnica poput maslinovog.


Nanesite retinol
Nakon pilinga, pore kože se otvaraju i bolje upijaju. Upravo zato ne zaboravite nahraniti kremom ovaj dio tijela. Za pomlađivanje kože posebno će vam pomoći preparat s retinolom. On smanjuje sitne borice, ubrzava obnavljanje kože i potiče proizvodnju kolagena. Ipak, retinol ne djeluje dobro u kombinaciji sa suncem, pa je kreme s ovim sastojkom najbolje nanijeti na kožu vrata i lica neposredno prije spavanja.

Photo: Getty Images

Komentari 0