Life&style

5 nezgoda koje ti mogu potpuno uništiti ljetovanje – budi spremna i izbjegni ih!

  • Svoja velika očekivanja koje donosi ljetovanje obično i ispunimo te se vraćamo doma s puno lijepih uspomena
  • Ipak, određeni problemi mogu se javiti i potpuno promijeniti planove ako ne znamo kako ih riješiti
  • Kako bi ih dočekala spremna, izdvojili smo pet najčešćih problema koji se mogu pojaviti na ljetovanju

Bez obzira vjeruješ li u Murphyjev zakon ili ne, stvari u životu obično znaju poći nizbrdno kada to najmanje očekujemo, a savršen primjer za to je ljetovanje. Kako se radi o omiljenom dijelu godine koje priželjkujemo svaki dan koji smo na poslu, imamo i velika očekivanja koja većim dijelom i ispunimo. No isto tako, putovanje, posebno u drugu zemlju, sa sobom nosi niz potencijalnih problema koje nikako ne prizivamo, ali svejedno moramo biti svjesni da postoje kako bismo ih dočekale spremne i obračunali se s njima. Kako bismo ti osigurali najopuštenije ljeto, donosimo nekoliko takvih situacija kao i praktične način kako si pomoći. 

Izgubljena prtljaga

Ako si za ljetovanje odabrala daleku destinaciju na koju putuješ zrakoplovom, znaš da su šanse da ostaneš bez prtljage poprilično realne. To je posebno problematično ako si umjesto tropskih, odabrala neke hladnije krajeve. Ipak, ne trebaš se bojati ovakve situacije jer za nju postoji jednostavno rješenje. Kod pakiranja, nemoj sve stvari spremiti u veliki kofer koji predaješ radnicima u zračnoj luci. Bilo kojom aviokompanijom letiš, uvijek imaš pravo sa sobom ponijeti i jednu manju torbicu koja stane ispod sjedala ispred tebe, a u tu torbu trebaš spremiti barem jedan par donjeg rublja, čarape te haljinu ili hlače i majicu da se imaš u što presvući barem jedan dan koliko će ti biti potrebno da kupiš sve što ti je potrebno. Svakako se u slučaju gubitka prtljage obrati svojoj aviokompaniji koja bi trebala osigurati novčanu naknadu za svaki dan koji ti prtljaga nije pronađena. 

 | Autor: Unsplash Unsplash

Odgođen let

Malo kašnjenje u rasporedu letova, posebno ljeti kada je velika gužva, može se očekivati i na to smo uvijek spremni, no što kada je tvoj let odgođen tri, pet ili više sati? Najprije, uvijek je dobro doći u zračnu luku spremna na to. Ugodna odjeća, knjiga u torbi ili film na mobitelu tvoji su najbolji prijatelji, a svakako ne zaboravi u slučaju dužeg kašnjenja zatražiti vaučere za hranu i piće koju ti aviokompanija treba osigurati. 

 | Autor: Dupe Dupe

Izgubljeni ili ukradeni dokumenti

Nalaziš se u stranoj zemlji, ne poznaješ jezik i mjesto u kojem se nalaziš i shvatiš da tvojih dokumenata jednostavno nema - ova situacija svima bi izazvala paniku, no ne i ako se pripremiš da se potencijalno može dogoditi. Prvo što u toj situaciji trebaš napraviti je prijaviti nestanak u najbližoj policijskoj postaji, a jednom kada to napraviš, idući korak je odlazak u konzulat gdje ćeš dobiti privremene dokumente s kojima ćeš moći nastaviti putovanje i vratiti se na kraju doma. Dobra je ideja prije putovanja provjeriti gdje se konzulat tvoje zemlje nalazi kako ga ne bi morala tražiti u toj panici. Također, najbolje je da do ovog problema niti ne dođe, pa uloži u kvalitetnu torbicu koja će uvijek biti uz tebe i neka to nikako ne bude ruksak. 

 | Autor: Unsplash Unsplash

Opekline i žuljevi

Ovakvi problemi javljaju nam se i svakodnevnom životu, kako onda ne bi i na putovanju. Na ljetovanju su žuljevi jedni od najčešćih ozljeda, posebno ako smo baš za to putovanje kupili nove sandale i obukli ih prvi put, ali i zato što obično puno više hodamo na putovanju kako bi posjetili sve znamenitosti. Sandale, tenisice ili bilo koju obuću stoga uvijek razgazi prije putovanja, a bilo bi dobro i da uložiš u tenisice za trčanje ili planinarenje koje će ti osigurati najudobnije korake. Druga najčešća ozljeda su opekline, posebno ako odlaziš u tropske krajeve ili čak i najbližu plažu na Jadranu. Ne moramo niti isticati koliko je važno nanositi zaštitni faktor na kožu više puta dnevno, no ako i sa zaštitnim kremama zadobiješ opekline, najbolji prijatelj će ti biti aloe vera gel ili dobri stari jogurt. 

 | Autor: Unsplash Unsplash

Probavni izazovi

Od svih ovih navedenih potencijalnih problema, najviše nam planove zapravo mogu pokvariti probavni izazovi koji nisu tako neuobičajeni na putovanjima. To znači samo jedno - umjesto u brčkanju u moru ili šetnji starim zidinama grada, jedino u čemu ćeš "uživati" su blizina toaleta i hladnoća klime u apartmanu ili hotelu. Za probavne izazove najbolje se pripremiti na vrijeme kako o takvim scenarijima ne bismo morali niti razmišljati, no postoji i odlična pomoć ako do njih dođe. 

 | Autor: Biorela® Biorela®

U jednom i drugom slučaju, važna je zdrava crijevna mikrobiota. Uzimanje dobrih* bakterija i kvasca Saccharomyces boulardii tijekom same pripreme za put, na putovanju i poslije putovanja važnije je čak i od kupovine novog kupaćeg kostima, a odličan izbor su Biorela® Boulardii kapsule i Biorela® Total. Dok je Biorela® Total sa svojih 7 milijardi dobrih* bakterija u samo jednoj kapsuli dnevno tu da ti pomogne povećati broj i raznolikost dobrih* bakterija i tako te pripremiti za putovanje, Biorela® Boulardii kapsule odaberi za brze rezultate ako do problema i dođe. Saccharomyces boulardii je također i jedini soj koji se može uzimati istovremeno s antibiotskom terapijom, što je odlično ako se javi potreba za antibioticima ne samo na ljetovanju, nego i tijekom cijele godine. 

Uz Biorela® proizvode za povećanje broja dobrih* bakterija u crijevnoj mikrobioti, s godišnjeg ponesi samo lijepe uspomene!

 

*nepatogene bakterije prirodno prisutne u probavnom sustavu

 

Photo: Dupe

Komentari 0