Life&style

5 namirnica koje ubrzavaju metabolizam i sagorijevaju masnoće u našem tijelu

  • Uvrstiš li ove namirnice na meni, ubrzat će metabolizam i lakše ćeš održavati željenu težinu
  • Osim što ubrzavaju sagorijevanje kalorije, daju i dugotrajan osjećaj sitosti
  • A dijete ni blizu, ovo nema veze s kalorijama koje sadrže nego nekim "magičnim" sastojcima koji rade za nas

Zašto bi ikada išli na dijetu kad postoje ovakvi zdravi "pomagači", namirnice koje samo malo češće treba uvrstiti na meni i one će poticati naš organizam da radi bolje i efikasnije troši kalorije. Probava će bolje funkcionirati, mi se nećemo pretpavati hranom koja nam na brzinu podigne šećer u krvi, a nakon toga izazove divljačku glad, a tijelo će lakše sagorijeti kalorije.

Možda vas zanima Kupuješ nove cipele? Prije odlaska u trgovinu trebala bi znati ovih 5 stvari Rubrika Moda Moda

1. Tuna

Tuna obiluje omega-3 masnim kiselinama koje potiču proizvodnju leptina, hormona koji pojačava osjećaj sitosti pa je pretpostavka da ćemo ranije prestati jesti i ukupno pojesti manje hrane. Također, potiče naš organizam da "radi u višoj brzini" odnosno ubrzava ga te se brže sagorijevaju masnoće. Sličan učinak imaju još neke vrste riba. To je plava riba poput skuša i srdela koja se lovi u Jadranu i doista nije skupa, a prezdrava je pa nema razloga da je češće ne konzumiramo, losos za kojeg treba izdvojiti više novca te haringe. Kod nas se baš ne konzumiraju, ali mogu se kupiti konzervirane.

2. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice uspješni su borac protiv osjećaja gladi, fino nas zasite, a kako je riječ o cjelozrnatoj žitarici našem će tijelu trebati više enrgije da ih probavi. Ukratko, kad ih jedeš tijelo sagorijeva više kalorija. Stoga su dobar izbor za početak dana - zasitit će te na dulje vrijeme (ne gledaš već oko 10 na poslu prema onom automatu s čokoladicama) i jednako tako probuditi uspavani metabolizam.

3. Grejp

Grejp sadrži naringenin, flavonoid koji je i inače najzastupljeniji u agrumima. Istraživanja su pokazala kako naringenin ima antioksidativna svojstva i pomaže tijelu da efikasnije koristi inzulin. Drugim riječima, održava razinu šećera u krvi stabilnom i tako poboljšava sagorijevanje kalorija. Znanstevnici još proučavaju kako grejp pomaže mršavljenju. Gorak grejp mnogi ljudi ne vole. Dobar način da ga konzumiraš više je da ga narežeš na komadiće i umiješaš u salate. Ne voćne, već salate od povrća jer se okusom izvrsno slaže sa zelenim salatama, mladim špinatom, ribanom mrkvicom, celerom...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Irre-zest-ible. _ 📷: #OffsetArtist @lesliegrow _ #Grapefruit #FruitStillLife #StillLifePhotography #FlatLay

A post shared by Contributors at Shutterstock (@shutterstockcontributors) on

 

4. Ljute papričice

Sve vrste ljutih paprika, od meksičkih jalapeño, habañero, kajenske paprike (sve se češće mogu kupiti i na našim tržnicama) do čilija i naših domaćih ljutih papričica zahvaljujući kapsaicinu, alkaloidu bez okusa i mirisa koji im daje ljutinu, povećavaju sposobnost tijela da sagorijeva kalorije. Istraživanja su pokazala kako ljuto začinjena hrana može ubrzati metabolizam za 25 posto sljedećih tri sata nakon jela. Nije loše biti ljubitelj lutoga, zar ne?

.

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži epigallocatechin koji stimulira živčani sustav bez da poveća broj otkucaja srca. Časopis Nutrition piše kako su oni koji su pili zeleni čaj i redovito vježbali sagorijevali više kalorija od onih koji su se jednako znojili vježbajući, ali nisu konzumirali zeleni čaj. Tri šalice dnevno mogu sagorijeti 80 kalorija. Nisi ljubitelj pijenja čaja? Možda postaneš...

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0