Life&style

5 najčešćih grešaka koje radimo zbog kojih odustajemo od vježbanja

  • Kada vidiš svoju frendicu koja proljeće dočekuje fit i puna energije, pomišljaš kako ćeš po tko zna koji krenuti s vježbama i možda ih ovaj put napokon integrirati u svoj zdravi život 
  • No, rutinu aktivnosti i nije tako lako usvojiti pa mnoge od nas vrlo brzo odustaju ili rade višemjesečne stanke
  • Na putu prema uspješnom vježbanju stoje mnoge prepreke, a kako bi ih elegantno i atletski preskočila, informiraj se o njima i zauvijek ih ostavi iza sebe

Krenut ću od Nove godine…proljeće je idealno vrijeme za usvajanje novih navika, možda da već počnem od ponedjeljka? Koliko puta si iznova složila plan aktivnosti koji umjesto blagodati zdravog života donosi frustraciju i još jedan neuspjeh? Ne brini, nisi jedina. Usvajanje aktivnosti kao životnog stila prepuno je zamki, a jedna od njih je i definitno nadobudno zaletavanje i plan kojeg se ne bi posramili ni vojnici.

Većina nas nismo profesionalne plivačice, fitness mogulice ili trkačice, zato je najvažnije da za početak imamo volju. Dakako, jako je važno i informirati se o tome što bi to u startu moglo poremetiti naše dugoročne planove

1. Čekaš dok se ne osjećaš spremnom za vježbanje

Čak i oni najstrastveniji rekreativci teško da će zdušno ustati iz kreveta kada se budilica oglasi u 05:30 sati. Ne motivira ih vježba zapravo na ustajanje iz kreveta već kombinacija navike, discipline i upornosti.

Iako mnogi čekaju najprije motivaciju, ona često dođe nakon tih nekoliko odrađenih treninga. Bolja pokretljivost, serotonin, zadovoljstvo i jasnoća u razmišljanju trebali bi poslužiti kao odlična nagrada, ali slobodno se možeš potapšati po leđima uz neku novu knjigu, nove štikle ili kakvu drugu nagradu koja će ti značiti. Napravi plan vježbanja i potrudi se ne preskočiti trening, sigurno ćeš uskoro postati ovisna o odličnom osjećaju koje će transformirati tvoje tijelo i duh. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

2. Ne uspijevaš se organizirati

Život je hektičan i između posla, obitelji, vremena za sebe i drugih obaveza lako je izgubiti dah. No, vjerojatno si često čula kako je nedostatak vremena za raditi nešto do čega ti je stalo nije ništa drugo nego samo običan izgovor. Dok si jedva uhvatila nešto vremena da pročitaš ovaj članak, polako podižeš obrvu? Znamo da nije lako, ali rješenja postoje. 

Za početak  napravi malu analizu događaju preteklog tjedna ili mjeseca. Prisjeti se koliko si vremena provela radeći nešto što nisi željela ili si mogla bez toga? Ako voliš provoditi sate u shopping centru kupnju pokušaj obaviti preko interneta, a sat vremena provedi vježbajući što će te napuniti energijom za ostatak dana. 

Htjela bi zgotoviti vježbu prije odlaska na posao ili ti baš odgovara vježbati u sitne noćne sate? Uloži u fitness opremu koja ti odgovara kod kuće..utezi, trake ili sobni bicikl, što god ti odgovara. Također, postoji mnoštvo aplikacija i videa koji ti mogu omogućiti adekvatnu tjelovježbu. Radije se fokusiraj na prilike i blagodati koje će ti donijeti veća pokretljivost nego na opravdanja. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

3. Nisi kliknula s odabranom aktivnošću

Često smo čuli kako je vježbanje na nekim spravama užasno dosadno ili trčanje na traci zaista monotono.To je sasvim ok. Često se brzo odlučimo na tip vježbanja ili zato što je naša prijateljica posebno uspješna u tome. No, ako se ne zapitaš i istražiš koji tip aktivnosti bi tebi predstavljao užitak, mogla bi lako ostati bez motivacije. 

Osluškuj svoje potrebe. Većina sportskih programa ili drugih aktivnosti nudi prvi sat besplatno. Zapleši salsu (pa i online) kao da ne postoji sutra, a ako ti se ne sviđa - kreni dalje! Trčanje, plivanje, biciklizam, dizanje utega, aerobik, joga, pa čak i hodanje mogu imati velike učinke tijekom određenog vremenskog razdoblja. Kada pronađeš svoju omiljenu aktivnost (može ih biti i nekoliko) ne zaboraviti se zabavljati. Ne postoji točna formula za ostanak u formi, stoga osluškuj svoje tijelo i prilagodi svoje treninge. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

4. Postavljaš nerealne ciljeve i pretjeruješ

Očekuješ da ćeš prilagođenom prehranom i svakodnevnim vježbanjem nakon dva tjedna uskočiti u manji konfekcijski broj? Vježbanje ne bi trebalo tako funkcionirati. Radi se o maratonu, a ne sprintu, što znači da se ne trebaš iscrpljivati do krajnjih granica za željene rezultate. Ako si dozvoliš umjereno vježbanje, a isto tako prehranom podigneš kvalitetu života,  s vremenom ćeš se dovesti u formu i do linije kakvu priželjkuješ

Fokusiraj se na napredak u vježbanju. Umjesto da brojiš kilograme, izbroji trbušnjake koje si napravila i veseli se ako možeš napraviti jedan više nego prošli tjedan. No, u tome ne pretjeruj. Ako si postaviš nedostižan cilj, zapravo postaješ podložna iscrpljenosti, ozljedama, ali i razočaranju pa možeš vrlo lako odustati. Ako ne uspijemo zadovoljiti našu visoko podignutu ljestvicu, najčešće ćemo reagirati emocionalno i željet ćemo to popraviti, dakako, s turbo napornim proširenim treningom…Veliko 'Ne'! 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

5. Bojiš se da nećeš uspjeti ili biti savršena u tome što radiš

U životu smo se puno puta spotaknuli, a sigurno ćemo katkada i pasti. Savršenosti u životu nisu baš realne, stoga očekivati da ćeš uvijek biti u prilici vježbati nisu baš realne. Možda ćeš biti bolesna, ozlijeđena i krajnje iscrpljena rokovima na poslu ili ćeš otići izvan grada na odmor… No razvedri se, oprosti sebi i nipošto nemoj odustajati već jednostavno nastavi prvom prilikom. Tvoje tijelo cijeni i pamti sav trud koji si uložila u njega.

Ako misliš da jednostavno dovoljno ne sudjeluješ u aktivnostima I ne izvodiš ih na način koji bi htjela, zamisli da se tvoja prijateljica nalazi u istoj situaciji. Što bi joj savjetovala? Sigurno bi joj rekla da bude uporna, veseli se malim napretcima, daje od sebe koliko može, a pri tom se ne zaboravi i zabaviti, zar ne? 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

PIK šunke idealan su odabir za sve one koji žele ukusno jelo, ali i paze na svoje tijelo. Sadrže samo 2% masnoće pa je uz njih vrlo lako biti i sit… i fit! Saznaj više!

Photo: Shutterstock

Komentari 0