Life&style

5 mitova zašto nam treba ljetno vrijeme

Ove noći "gubimo" sat vremena sna - dobar razlog da se mrzimo ljetno računanje vremena. I još se ispostavilo da su svi važni razlozi zašto je ono dobro neodrživi mitovi...Pokrivamo se jestukom po glavi i spavamo dalje

Svake godine zadnje subote u mjesecu "požurujemo" naše satove i prebacujemo se na ljetno računanje vremena. Za postojanje ljetnog vremena postoji nekoliko tradicionalnih objašnjenja, no kad se malo bolje o njima razmisli, sva su mitovi. 

1. Štedi se energija

Kad je Ben Franklin posjetio Francusku 1784. osudio je Parižane što spavaju ujutro iza zastrtih prozora i tako "rasipaju" danje svjetlo. Da se ranije dižu (i ranije idu spavati) štedjeli bi na svijećama. Danas se to pretvorilo u teoriju o uštedi energije, no valjana studija koliko nam pomicanje sata doista uštedi energije provedena je tek u prošlom desetljeću. 2008. studija američke vlade o potrošnji energije i goriva pokazala je da se ne uštedi baš ništa, a neka nezavisna istraživanja pokazala su čak i porast potrošnje energije. 

2. To pomaže poljoprivrednicima

Ovo je urbana legenda, kojoj se sami farmeri u Americi suprostavljaju još od 1918. govoreći kako im to remeti raspored i rapravo otežava posao. Krave treba pomusti u određeno vrijeme, na primjer, i baš ih briga što piše na satu. Čak su uspjeli opozvati ovi praksu, no ponovno je uvedena 1966. - govorimo opet o SAD-u.

via GIPHY

3. Povećava se sigurnost na cesti

Smanjuje li dnevna svjetlost broj prometnih nesreća? Pa... zvuči kao da jest sigurnije voziti danju nego noću, no znanost kaže drukčije. Dan u kojem smo izgubili sat sna, broj prometnih nesreća naraste za 8%. S druge strane, u studenom kad dobijemo taj sat, broj prometnih nezgoda se ne smanji recipročno. Također, broj nezgoda na radu te srčanih udara je veći tjedan dana nakon promjene vremena. Zapravo, pomicanje sata zaslužno je za veći broj smrti umjesto za manji, naveo je The Forbes u jednom tekstu.   

via GIPHY

4. Dobro je za ekonomiju

Kako za koga, odnosno kako za koju djelatnost. Golf tereni sigurno profitiraju ako dan traje duže, zabavni parkovi, roštiljarnice na otvorenom... Zanimljiv je i primjer Halloweena. Otkad se krajem studenog pomiče sat, nevjerojatno je porasla prodaja slatkiša jer prodaju se sat vremena duže navečer čime je Noć vještica u SAD-u postao drugi najkomercijalniji praznik nakon Božića. S druge strane, transport i televizija su na gubitku. 

via GIPHY

5. Ljetno računanje vremena je standard

Ne, nije. 68% zemalja odnosno 80 % populacije svijeta ne koristi ljetno računanje vremena. Unutar nekih država koje su ga usvojile, ima regija koje su za sebe odlučile drukčije i koje se mu ne pokoravaju.  

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0