Life&style

5 metoda kako se učinkovito riješiti neugodne grlobolje

Čim je malo zahladilo, počele su dosadne prehlade, šmrcanje i mrska nam grlobolja. Donosimo savjete kako se riješiti grlobolje ili je uopće ne dobiti

Kad osjetiš neugodnu bol u grlu, pečenje i iritacije pri gutanju (kao da gutaš kaktus), riječ je grlobolji. Kad je riječ o grlobolji, misli se na upalu ždrijela (faringitis), krajnika (tonzilitis) te na upalu grkljana i glasnica (laringitis). Česti uzročnici su virusi te takve grlobolje možemo liječiti sami, dok bakterijske upale grla iziskuju liječničku skrb te primjenu antibiotika (antibiotike će ti prepisati liječnik – ni u kom slučaju ih nemoj uzimati sama!). Virusnu infekciju možeš prepoznati na sljedeći način: postupno počinje, nemaš temperature ili je mala, opći simptomi su manje izraženi, ali izraženi su respiratorni simptomi – poput promuklosti, kašlja, konjunktivitisa i hunjavice. Kod bakterijske upale grla početak je obično brz i snažan, dolazi do visoke temperature, opći simptomi su jako izraženi, a kompletno ždrijelo je vrlo crveno - ako je to slučaj, svakako posjeti liječnika!
Ako je riječ o virusnoj infekciji, onda se možeš sama liječiti…

Čarape 

Ako kod prvog grebanja grla odjeneš čarape i spavaš s njima, često to grebanje nestane već sljedeće jutro. Stručnjaci tvrde da ako su stopala fino topla, sluznica u vratu je bolje prokrvljena te se može učinkovitije braniti od virusa. 

 | Autor:

Masaže 

Masaža također potiče prokrvljenost vrata i sluznice. Lagano masiraj rukom vrat nekoliko minuta gore-dolje, savjetuju liječnici. 

Grgljanje 

I to do pet puta na dan! Pomiješaj žličicu soli i šalicu tople vode te grgljaj. Naime, grlo je „porta“ za ulazak virusa u tijelo. Grgljanje ima dezinficirajući učinak, a ujedno smanjuje nateknuće sluznice. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber

Med 

Brojna istraživanja pokazala su da se med učinkovito bori protiv bakterija i virusa dok lagano teče niz ždrijelo. Jednostavno triput dnevno rastopi žličicu meda u ustima. 

Sredstvo protiv bolova 

Ako te grlo uistinu jako boli, onda je OK uzeti neku tabletu protiv bolova (ibuprofen ili neoangin). Ali, oprez – nemoj uzimati tablete dulje od tri dana za redom. 

Photo: Pinterest/AlbionFit

Komentari 0