Life&style

Stručnjaci savjetuju: Evo na što obratiti pažnju prilikom renovacije kupaonice

  • Ako već neko vrijeme maštaš o prekrasno uređenoj kupaonici, ali renovaciju uporno odgađaš, možda nakon čitanja ovog članka konačno prelomiš
  • Puno je razloga koji bi te mogli potaknuti da se konačno odvažiš na renovaciju kupaonice - od zastarjelog dizajna, do manjka prostora za spremanje stvari i nakupljanja vlage i plijesni
  • Dok neki od razloga samo bodu oči, drugi, poput plijesni, mogu ozbiljno narušiti zdravlje

Lijepo uređena četiri zida doma mnogima su važan kriterij da bi se osjećali ugodno i zadovoljno u svom životnom prostoru. No, estetika nije jedini važan kriterij koji bismo trebali uzeti u obzir kada je naš dom u pitanju. Itekako je važno da sve prostorije budu funkcionalne i sigurne za zdravlje svih ukućana. Ovo posebno treba uzeti u obzir prilikom uređenja kupaonice koja bi trebala biti opuštajuća oaza, a ne prenatrpan ili neorganiziran prostor u kojem se ne možeš okrenuti i leglo plijesni koja može ozbiljno narušiti zdravlje i uzrokovati respiratorne probleme.

Ukoliko već neko vrijeme dvojiš o preuređenju svoje kupaonice, svakako bi trebala uzeti u obzir sljedećih 5 pokazatelja koji prema riječima stručnjaka ukazuju da je vrijeme za renovaciju: 

Zastarjeli dizajn

Ono što je bilo moderno prije 10, 15 godina, vrlo vjerojatno više nije. Sjetimo se samo razdoblja kad su bile moderne pločice manjih dimenzija, s uzorcima cvijeća, jako puno smeđih tonova ili upadljivih zelenih i ljubičastih pločica koje krase sve zidove kupaonice. Ovakav dizajn više nije privlačan i teško da će imati opuštajući efekt na nas. Također, kupaonski namještaj i sanitarije vremenom se mogu oštetiti, zahrđati ili izgrebati i potrebno ih je zamijeniti. Predlažemo ti da prilikom renovacije odabereš neupadljive pločice neutralnih tonova poput bež, sive i bijele koje će izgledati prozračno i moderno dugi niz godina, a koje će se istovremeno lako uskladiti s kupaonskim namještajem.

 | Autor: Unsplash, R ARCHITECTURE Unsplash, R ARCHITECTURE

Manjak prostora za pohranu stvari

Manjak prostora za pohranu kozmetike, rezervnih ručnika, deterdženata i svega ostalog što svakodnevno upotrebljavamo u kupaonici zaista zna biti frustrirajuć, pogotovo ako je riječ o mnogočlanoj obitelji s puno stvari. Ako više ne znaš gdje bi sa stvarima koje odlažeš po umivaoniku, na vodokotliću ili po podu, a vidiš potencijal da uz nekoliko novih komada namještaja učiniš svoju kupaonicu funkcionalnijom, vrijeme je da učiniš nešto po tom pitanju. Primjerice, obično ogledalo zamijeni zidnim ormarićem s ogledalom na vratima, a perilicu rublja i bojler zatvori u ormar čime ćeš automatski dobiti i nekoliko praznih polica za pohranu stvari. 

Nefunkcionalan raspored

Ako već prilikom kupovine nekretnine nisi bila zadovoljna originalnim nacrtom kupaonice ili si vremenom shvatila da postojeći raspored jednostavno ne funkcionira i voljela bi napraviti razmještaj, vodi računa o tome da će te takav pothvat koštati živaca i novaca jer praktički uređuješ kupaonicu od nule. Vrlo vjerojatno ćeš morati razmjestiti cijevi, morat ćeš staviti nove pločice i sanitarije, a to sve košta. Zato se prije renovacije raspitaj o cijenama, odredi budžet i savjetuj se sa stručnjacima. Ne bi bilo loše angažirati dizajnera interijera koji će najbolje znati kako prostor učiniti funkcionalnim.

 | Autor: Pexels, Quark Studio Pexels, Quark Studio

Stalni kvarovi i propuštanje vode

Slavine koje cure, tajanstveni zvukovi vode koja teče ili neobjašnjivi visoki računi za vodu alarm su za uzbunu. Vodi računa o tome da nisu sva curenja vode vidljiva na prvu. Vodi treba vremena da probije pa se mrlja može stvoriti i nakon nekoliko mjeseci na stropu susjeda koji živi ispod tebe. Voda može biti problematična ako kaplje, curi ili uzrokuje ružno nakupljanje. Izuzetno tvrda voda prepuna kamenca također može oštetiti vodovodne cijevi, ponekad usporavajući protok ili dovodeći do kvara cijevi. Armatura se olabavi ili pukne, a curenje se može sakriti unutar zidova i podova. Ponekad su potrebni stručna istraga i dijagnoza koji mogu spriječiti poplavu ili veću štetu. Ukoliko cijevi često pucaju ili primijetiš da ti voda negdje curi, obavezno reagiraj.

Nakupljanje vlage i plijesni

Ono što mnogi često zaboravljaju je da je kupaonica prostorija u domu koja je svakodnevno izložena velikoj koncentraciji vlage. Za idealnu unutarnju klimu potrebna je sobna temperatura od 20 do 22°C te relativna vlaga od 40 do 60 %, što je u kupaonici vrlo teško postići. Povećana vlažnost omogućava stvaranje plijesni koja može biti vrlo opasna po zdravlje, posebice bebe i djecu, starije ljude, one s postojećim kožnim problemima poput atopijskog dermatitisa, osobe s respiratornim tegobama kao što su alergije i astma te osobe s oslabljenim imunološkim sustavom. Neke vrste plijesni razmnožavaju se već iznad 65 do 70 % vlage. Više od 80 % vlage sigurno će dovesti do stvaranja plijesni kroz određeno vrijeme. Dugoročno rješenje protiv vlage i plijesni je ugradnja ventilacijskog sustava koji će osigurati stalan dotok svježeg zraka te automatski održavati optimalnu razinu vlage u prostoriji. Renovacija kupaonice idealna je prilika da ugradiš ventilacijski sustav kako bi se riješila postojeće plijesni ili spriječila pojavu iste. No, čak i ako nemaš potrebu za renovacijom kupaonice, ventilacijski sustav je odlična investicija jer čuva zdravlje.

 | Autor: Pexels, karolina grabowska Pexels, karolina grabowska

Ventilacijski sustavi LUNOS pružaju potrebama prilagođenu, ugodnu, čistu i higijensku ventilaciju svih životnih prostora te ostavljaju zidove suhima i bez plijesni. Također omogućuju znatnu uštedu pri grijanju – uz relativno niske troškove investicije i rada. Tehnologija automatski odvodi potrošeni zrak s neugodnim mirisima, kao i suvišnu vlagu te štetne čestice, a dovodi u stan svježi filtrirani zrak. Na taj način sprječava nastanak plijesni i pojavu grinja, a onemogućuje i stvaranje propuha te prodor vanjske buke i prašine. U konačnici i štedi energiju jer nije potrebno ponovno zagrijavati prostoriju, a i smanjuje račune jer, ako vlaga u stanu iznosi 70 %, onda je potrebno utrošiti čak 26 % više energije za grijanje.

Decentralizirani sistem funkcionira po načelu podtlaka. U prostorije se vrlo jednostavno ugrađuju dovodi zraka koji osiguravaju stalan dotok svježeg zraka bez potrebe za otvaranjem prozora i samim time bez značajnog gubitka topline, kao i ventilator koji neprekidno odvaja potrošeni zrak iz prostorija. Uz to dolazi i sa senzorima temperature te vlage s kojima je moguće kontrolirati regulaciju potrošenog zraka s obzirom na potrebu. Regulacija na takav način omogućuje još bolju prilagodbu protoka zraka, čime osigurava učinkovitu zaštitu od štete koju uzrokuju vlaga i pojava plijesni. Drugim riječima, sustav automatski održava optimalnu razinu vlage u stanu te omjer CO2 te time omogućuje kvalitetniji zrak i time i život. 

 | Autor: Lunos ventilacijski sustavi Lunos ventilacijski sustavi

Ventilacijski sustavi LUNOS imaju antialergijske filtere koji spriječavaju ulazak prašine, peludi i ostalih štetnih čestica izvana, stoga su potpuno sigurni za alergičare. Budući da se sustav ugrađuje brzo i bez potrebe za većim zahvatima, može ga se ugraditi u bilo koje godišnje doba, kao i u bilo kojoj fazi gradnje ili renovacije. Sama montaža je brza i jednostavna te gotovo bez prašine prilikom ugradnje, a zahvaljujući modernom dizajnu lako će se uklopiti u svaki prostor.

Photo: Unsplash, R ARCHITECTURE

Komentari 0