Life&style

4 ukrasne biljke i 1 začin koji u dom privlače novac i bogatstvo, a skroz su jednostavne za održavanje

Kada za svoj dom ili kao nekome za poklon, odabiremo biljke, najčešće se odlučujemo na one koje nas privuku svojim izgledom te one koje su lake za održavanje. Rijetko kada razmišljamo o tome kakvu energiju koja biljka donosi u prostor.

Na sreću, biljke su izvor pozitivne energije i istu takvu energiju privlače u dom. No, za neke od njih se vjeruje da i u dom privlače novac, odnosno financijsku stabilnost i prosperitet. U nastavku donosimo koje su to biljke te kako se brinuti o njima. 

 | Autor: Unsplash/Jason Hawke Unsplash/Jason Hawke

Drvo žada

Drvo žada naziva se još i drvetom novca pa čak i drvetom srećonošom pa je, osim za posjedovanje u vlastitom domu, idealno i kao poklon dragim osobama. Karakteriziraju ga debeljuškaste grane i ovalni, mesnati listovi koji mogu biti u raznim nijansama zelene boje. 

 | Autor: Unsplash/Susan Wilkinson Unsplash/Susan Wilkinson Foto: Unsplash/Susan Wilkinson

Drvo novca je najbolje držati u dnevnom boravku ili u uredu i to u blizini prozora jer jako voli svjetlost i potrebno mu je između 4 i 6 sati svjetlosti dnevno. No, valja pripaziti na to da nije izloženo izravnom i jakom suncu, osobito u ljetnim mjesecima kako se listovi ne bi oštetili. Kada je riječ o zalijevanju, drvo žada je potrebno redovito zalijevati, ali ne prečesto. Najbolje je prstima probati suhoću zemlje i zaliti drvo tek kada je gornji sloj zemlje suh. 

Kineski dolar

Kineski dolar sobna je biljka podrijetlom iz južne Kine te se i za nju vjeruje da može donijeti financijski prosperitet te općenito pridonijeti blagostanju svih koji žive u blizini ove bilje. Karakteriziraju ju tanki, okrugli zeleni listovi koji rastu raštrkani na sve strane.

 | Autor: Unsplash/Xinyi Zhang Unsplash/Xinyi Zhang Foto: Unsplash/Xinyi Zhang

Baš kao i drvo žada, kineski dolar voli obilje svjetlosti, ali treba pripaziti da, tijekom ljetnih mjeseci, nije na prejakom suncu. Također, kako bi listovi što lakše apsorbirali svjetlost, potrebno je redovito uklanjati prašinu koja se na njima može nakupiti. Kada je riječ o zalijevanju, ovisno o veličini tegle u kojoj se biljka nalazi, potrebno ju je zalijevati otprilike jednom tjedno. No, prije zalijevanja, najbolje bi bilo prvo provjeriti da je tlo umjereno suho. 

Lavanda

Prema feng shuiju, lavanda je biljka koja, zbog svoje ljubičaste boje, privlači bogatstvo, a zbog svog blagog mirisa potiče dobru i opuštajuću energiju te kućanstvo štiti od negativnih vibracija i energije. 

 | Autor: Unsplash/ Larisa Birta Unsplash/ Larisa Birta Foto: Unsplash/Larisa Brita

Iako smo lavandu navikli viđati u vanjskom okruženju, vrlo lako ju je uzgojiti i u kući. S obzirom na to da je lavanda mediteranska biljka, voli obilje svjetlosti i izravno sunce te joj ne odgovara prečesto zalijevanje. Također, ne odgovara joj propuh pa je potrebno pripaziti na mjesto na kojemu se nalazi. 

Jasmin

Jasmin je, prema feng shuiju, biljka koja u dom privlači dobru energiju te ekonomsku stabilnost. Grmolika je biljka i krase ga sitni bijeli ili blijedo žuti cvjetovi opojnog mirisa. 

 | Autor: Unsplash/Avin CP Unsplash/Avin CP Foto: Unsplash/Avin CP

Jasmin je prilično otporna biljka koja voli puno svjetlosti koja može biti i izravna, ali lako preživljava i u sjenovitijim uvjetima. Kao i sve ostale biljke s ovog popisa, voli umjereno zalijevanje pa, ako je uzgajan u tegli, prije zalijevanja je najbolje provjeriti da je zemlja oko njega blago suha. Ako zemlja oko jasmina bude pretjerano vlažna, to će pokazati listovi koji će postati žuti. 

Bosiljak

Bosiljak mnogima predstavlja samo aromatični začin koji se koristi za kuhanje mnogih jela. No, on je puno više od toga pa i biljka koja dom štiti od negativne energije i privlači financijski prosperitet. Neki ga čak koriste i za spaljivanje uz tamjan koji tjera negativnu energiju. 

 | Autor: Unsplash/Lavi Perchik Unsplash/Lavi Perchik Foto: Unsplash/Lavi Perchik

Bosiljak je vrlo lako održavati i kao živu biljku u tegli. Idealno bi bilo smjestiti ga uz prozor gdje će imati obilje svjetla te ga umjereno zalijevati tek kada mu zemlja postane blago suha. 

Photo: Unsplash / Yu Xuan Lee

Komentari 0