Life&style

4 najčešća razloga zašto ti ne uspijeva fino skuhati rižu

  • Na prvi pogled se čini da je kuhanje riže superjednostavno, zar ne?
  • A riža ti onda često ispadne ljepljiva, gnjecava ili ima okus po zagorjelom?
  • Oprez – vjerojatno su tome uzrok neki od ova 4 razloga 

Kod kuhanja riže može puno toga poći po zlu. Rezultat može biti gnjecava ili zagorjela riža, ali i neugodno kruljenje u želucu nakon jela. Sakupili smo najčešće pogreške kod spravljanja riže…

1. Koristiš pogrešan lonac 

Treba ti veliki lonac s teflonskim dnom. Ni poklopac ne smije nedostajati. Toplina se tako može dobro raspodijeliti, a voda neće prebrzo ispariti. Zbog toga riža neće tako lako zagorjeti i dobit će finu mekoću. 

2. Omjer riže i vode nije dobar 

Pravi omjer riže i vode esencijalna je točka kod spravljanja. Općenito raširena formula kaže: na šalicu riže dolazi 1,5 količine vode. Ta se formula fino može koristiti kod basmati riže te sličnih sorti. 

Možda vas zanima Priprema, uredi, sad! traje i dalje - prijavi se i osvoji besplatno preuređenje! Rubrika Life&style Life&style

3. Kuhaš na pogrešnoj temperaturi 

Na previsokoj temperaturi zrna neće omekšati, a riža će zagorjeti, a na niskoj temperaturi riži treba cijela vječnost da se skuha. Najbolje je rižu kuhati na srednjoj temperaturi, a kad voda zavrije – poklopi lonac te malo smanji temperaturu. 

4. (Pre)često provjeravaš je li riža kuhana

Kad je poklopac na loncu, tamo treba i ostati. Ako svakih nekoliko sekundi otvaraš lonac kako bi malo promiješala rižu, izići će para koja treba „napariti“ rižu. Stalno miješanje oslobađa škrob pa riža postane gnjecava. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0