Life&style
Love Actually

37 stvari koje sigurno nisi znala o kultnom božićnom filmu 'Zapravo ljubav'

  • Svi znaju da se u dane Božića u nekom trenutku sjedne i gleda film 'Zapravo ljubav'
  • I to po tko zna koji puta, svejedno je…
  • Međutim, koliko god puta da je netko pogledao ovaj film, mala je vjerojatnost da zna neke od ovih stvari o ovom božićnom klasiku 

Premda možda napamet znaš brojne dijaloge iz filma 'Zapravo ljubav', ove činjenice iza kulisa zasigurno će ti rasvijetliti buduća gledanja. Vrijeme je da saznaš neke manje poznate 'slastice' iz božićnog klasika...

Alternativna božićna reklama Možda vas zanima Sasvim drugačija božićna reklama: Mladi udovac koji se trudi kupiti sinu dar za blagdane tjera suze na oči Rubrika Life&style Life&style

1. Thomas Brodie Sangster (Sam) morao je naučiti svirati bubnjeve za ulogu

Srećom, njegov tata svira bubnjeve i mogao ga je naučiti. Thomas ih i danas svira.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

2. Bill Nighy nije znao da ide na audiciju da glumi ostarjelog rockera Billyja Macka

Na desetu godišnjicu filma, Nighy je izjavio: „Probno sam čitao scenarij kao uslugu velikoj glumačkoj direktorici, Mary Selway, koja me je dugo pokušavala ubaciti u film. Mislio sam da je to samo zato da joj pomognem da naglas čuje scenarij i na moje iskreno iznenađenje dobio sam posao“. Prilično slučajan ishod, zar ne?

3. Njegov božićni singl snimljen je u studiju Abbey Road

Što znači da je bio u prilično dobrom društvu...

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

4. Richard Curtis je prethodno imao dva druga glumca na umu za Nighyjev lik

Premda je sada teško za povjerovati, Nighy nije bio predviđen za ulogu, premda je Curtis odbio otkriti tko su bili drugi kandidati, našalivši se da će to napisati u svojoj oporuci. 

5. Snimke scena u zračnoj luci na kraju filma su stvarne

Snimateljska ekipa smjestila se u zračnoj luci Heathrow i snimala ponovno okupljanje prijatelja i obitelji tijekom tjedan dana.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

6. U početku je bilo planirano 14 priča za film, ali – što nije iznenađujuće – zaključili su da bi to ipak bilo previše zbunjujuće

Dvije su izrezane - jedna istospolna ljubavna priča, a druga s afričkim parom.

7. Kad se pjesma od Sugababes 'Too Lost In You' pusti u britanskoj verziji filma, američka publika umjesto toga čuje 'The Trouble With Love Is' od Kelly Clarkson

Naše najdublje suosjećanje prema američkim obožavateljima filma, koji su svih ovih godina propuštali ono što je neupitno najbolja pjesma Sugababesa.

8. Hugh Grant i Thomas Brodie Sangster su daljnji rođaci

Njihove prabake bile su sestre (tako da dijele praprabaku). „Zvao bi me rođakom i mrsio bi mi kosu“, prisjetio se Sangster.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

9. 'Jezero' u koje Jamie (Colin Firth) i Aurelia (Lucia Moniz) skaču kako bi spasili rukopis bilo je duboko samo 45 cm

Dvoje glumaca moralo se meškoljiti na koljenima kako bi se pretvarali da plivaju, a Firtha je na kraju gadno ubo komarac, zbog čega mu je lakat natekao do veličine 'avokada'. Ovo se nikada nije dogodilo gospodinu Darcyju.

10. Bivši premijer Tony Blair referirao se na govor Hugha Granta iz filma u vrlo meta trenutku

Aludirajući na scenu u kojoj se Grantov lik suprotstavlja predsjedniku (glumi ga Billy Bob Thornton) s govorom u kojem se spominje sve, od Harryja Pottera do desne noge Davida Beckhama, Blair je rekao: „Znam da ima dio onih koji bi htjeli da glumim Hugha Granta u 'Zapravo ljubav' i da kažem Americi gdje da ide. Ali, razlika između dobrog filma i stvarnog života je u tome što u stvarnom životu postoji sljedeći dan, sljedeća godina, sljedeći život za razmišljanje o pogubnim posljedicama lakog pljeska“. Definitivno je tu negdje skriven i naslov dodiplomske disertacije.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

11. Curtisova kći Scarlett pojavljuje se kao jedan od jastoga u školskoj božićnoj predstavi

Jer, kao što svi znamo, na rođenju Isusa Krista bilo je više od jednog jastoga. Njegov sin također se pojavljuje kao mudrac s bojom na licu u obliku Spidermana.

12. To nije bio jedini put da su Curtis i njegova partnerica, scenaristica Emma Freud, pozvali prijatelje i obitelj da se pojave u filmu

Domaćica iz Downing Streeta koja dočekuje premijera na dolasku je Freudova majka, dok se publika glazbene industrije na zabavi Billyja Macka sastoji od prijatelja para.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

13. Neugodna scena s Krisom Marshallom i dostavljačem hrane za vjenčanje nije izvorno napisana za film

Preuzet je iz scenarija drugog filma Richarda Curtisa, 'Četiri vjenčanja i sprovod', a Hugh Grant je trebao govoriti Marshallove riječi. Izrezan je iz konačne verzije filma iz 1994. godine. 

14. Ime lika Colina Firtha podvala je za brata Richarda Curtisa, Jamieja

Kasnije je objasnio da je Firthov lik uzeo ime njegova brata kako bi nezadovoljna djeca mogla reći „Mrzim ujaka Jamieja“. 

15. Curtis je oduvijek želio Hugha Granta kao premijera, a Emmu Thompson kao svoju zamišljenu sestru

Napisao je scenarij imajući njih dvoje na umu, nakon što je prethodno radio s Grantom na filmovima 'Četiri vjenčanja i sprovod' te 'Ja u ljubav vjerujem', a s Thompson na filmu 'Visoki tip'. 

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

16. Uloga Martine McCutcheon napisana je posebno za nju

Njezin lik, Natalie, zapravo se zvao Martine u početnim nacrtima scenarija. To se promijenilo prije njezine audicije, tako da Martine nije pretpostavila da joj je uloga već u torbi. 

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

17. Barbie lutke koje Karen od Emme Thompson zamata kao darove zapravo su transseksualne Ken lutke 

I, koju lutku ćemo dati Daisynoj maloj prijateljici Emily?

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

18. Stan Sare (Laura Linney) inspiriran je autoricom 'Dnevnika Bridget Jones'

Dvoetažni stan, koji vidimo nakon Sarine uredske zabave, temelji se na domu Helen Fielding. Spisateljica je Curtisova prijateljica s kojom je radio na filmskoj adaptaciji Bridget Jones.

19. Glumačka ekipa nije snimala zajedno, ali su dijelili golemi park prikolica

Bill Nighy je jednom prilikom izjavio: „Bilo je toliko poznatih ljudi unutra, govorili smo da smo bili na Liam Neeson Way ili Emma Thompson Road ili Hugh Grant Avenue. A bilo je to i remek-djelo diplomacije; svi smo imali istu veličinu i vrstu prikolice.“

20. Priče Hugha Granta i Colina Firtha izvorno su zamišljene kao dva odvojena, samostalna filma

Nažalost, definitivno se možemo zamisliti kako gledamo navedene filmove, a zatim ih brzo brišemo iz svoje povijesti gledanja Netflixa.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

21. Joannino izvođenje pjesme 'All I Want For Christmas Is You' smatralo se predobrim da bi bilo istinito

Producenti su bili zabrinuti da publika neće povjerovati da dijete to pjeva, pa su je zamolili da napravi sljedeći snimak 'malo manje dobro'.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

22. Cameo Claudije Schiffer nikada se nije trebao dogoditi

Producenti su glumiti nekoga tko izgleda poput legendarnog supermodela, ali to je bilo prilično teško. Rješenje? Idemo izravno po samu Claudiju!

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

23. Slično tome, Curtis je želio glumicu poput Laure Linney da glumi Linneyinu ulogu

Opet, nitko se nije sasvim uklopio, pa je Curtis otišao ravno do Linney, napisavši joj pismo u kojem je objasnio priču. „Moja je uloga izvorno bila napisana za drugu Britanku, ali on me je zamolio da to napravim i bila sam tako uzbuđena zbog toga“, rekla je Linney.

24. Curtis je prvotno želio da cijela glumačka postava bude britanska, ali to nije baš uspjelo

Linneyina ljubavnika na ekranu, Karla, na kraju je glumio brazilski glumac Rodrigo Santoro. „Moj lik, Karl, trebao je biti Britanac, ali očito nisu mogli pronaći pravog glumca“, objasnio je kasnije.

25. Scena vjenčanja na početku filma zapravo se temelji na sprovodu

Ideja za bend iznenađenja u crkvi došla je nakon što je Curtis prisustvovao sprovodu tvorca Muppeta Jima Hensona, gdje su mu lutkari i 'Muppetsi' otpjevali pjesmu.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

26. Iritantni lik po imenu Bernard pojavljuje se u svakom od filmova Richarda Curtisa

To je njegov način da se osveti torijevskom zastupniku Bernardu Jenkinu koji mu je 'ukrao' bivšu djevojku. In filmu 'Zapravo ljubav' Bernard je 'užasan sin' Emme Thompson i Alana Rickmana.

27. Hugh Grant se nije od početka slagao sa svojom plesnom scenom 

Prema Curtisu, glumac je bio jako mrzovoljan zbog toga. Stalno je to odgađao, a pjesma mu se nije svidjela. To je izvorno trebala bila pjesma grupe Jackson 5, ali je nismo mogli dobiti - pa je bio jako nesretan zbog toga.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

28. Međutim, na kraju se gotovo previše uživio u nastup

Curtis dodaje: „Nismo ga snimili sve do posljednjeg dana i prošlo je tako dobro da je, kad smo ga montirali, prošlo predobro, a on je pjevao, pa je bilo nevjerojatno teško montirati.“

29. Grantove scene - što nije iznenađujuće - nisu snimljene u stvarnom Downing Streetu 10

Kako bi omogućio realističan prikaz, budući stanovnik Gordon Brown (tadašnji kancelar državne blagajne) otpratio je Curtisa i njegovog scenografa Jima Claya na dvosatnu turneju po broju 10. Bilo mu je zabranjeno fotografirati ili bilježiti, pa je Clay morao ponovno stvoriti interijer iz sjećanja.

30. Misliš da je scena s karticama bolno jeziva? Markova izjava ljubavi morala je biti napisana pet puta

Curtis je ženama u svom uredu pročitao različite opcije i zamolio ih da odaberu najmanje neugodne poruke. Strah nas je pomisliti kakvi tek su bili prethodni nacrti.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

31. Andrew Lincoln je sam napisao te zloglasne kartice

„Umjetnički odjel je to napravio, a onda sam rekao, 'Pa, mogu li ja to učiniti?' jer mislim da mi je rukopis uistinu dobar'“, prisjetio se kasnije.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

32. Cameo pojavljivanje Rowana Atkinsona snimljeno je u ponoć u Selfridgesu

Kako bi se izbjegle gužve turista koje se inače nalaze u robnoj kući, produkcijski tim je tražio da robna kuća ostane otvorena do kasno u noć.

33. Emma Thompson napravila je dvanaest snimaka scene Joni Mitchell

Njezin plač bio je potpuno nenapisan. „Toliko sam puta trebala plakati u spavaćoj sobi i onda moram izići van i biti vesela, skupljajući komadiće svog srca i stavljajući ih u ladicu“, rekla je kasnije.

34. Thompson je također snimala svoje scene u odijelu

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

Da, stvarno.

35. Olivia Olson (Joanna) prvi se poljubila sa svojim kolegom Thomasom Brodie-Sangsterom

„Bio je to moj prvi poljubac i poljubac na ekranu“, objasnila je kasnije. „Bila sam jako nervozna jer sam se svojedobno zaljubila u Thomasa, a također sam bila zabrinuta jer sam bila viša od njega pa sam se pitala hoće li to izgledati čudno.“

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

36. U stvarnom životu je dobna razlika između Kiere Knightley i Thomasa Brodie-Sangstera pet godina

Thomasov Sam je u filmu imao deset godina, a Kiera je glumila udatu ženu i vlasnicu kuće. U stvarnom životu Thomas je imao 13, a Keira 18 godina.

 | Autor: Universal Pictures Universal Pictures

37. Riječ 'zapravo' izgovorena je 23 puta u filmu

Ljubav je, zapravo, svuda naokolo.

Najgore božićne pjesme ikada Možda vas zanima Nećemo biti Grinch i kvariti raspoloženje, ali ovo smatraju za 10 najgorih božićnih pjesama Rubrika Life&style Life&style
Photo: Pr

Komentari 0