Life&style

3 sjajna prijedloga jesenskih izleta za dolazeći produženi vikend - svi uključuju i popuste!

  • Posljednji vikend listopada ujedno je i produženi vikend te savršena prilika za trodnevni izlet
  • U listopadu traje kampanja Hrvatske turističke zajednice Mjesec hrvatskog turizma u kojem sudjeluju brojni ugostiteljski objekti, smještaji i ponuditelji različitih aktivnosti, a sve po promotivnim cijenama
  • Osmislili smo tri prijedloga za izlet - na Plitvice, u Gorski kotar i Istru, s točnim planom što obići kad si tamo

Jesen je savršeno vrijeme za izlete – još nije prehladno, a priroda nam nudi najljepšu paletu toplih boja. Neka mjesta su u jesen jednostavno neodoljiva i ljepša od drugih. Ako ne znaš gdje bi se zaputila, a želiš iskoristiti posljednji vikend u listopadu, koji je k tome i produženi, donosimo ti tri prijedloga za jesenski vikend izlet koji će ti sigurno napuniti baterije.

Razlog više da baš ovaj vikend odeš na izlet je taj što je zadnja prilika za iskoristiti brojne popuste i pogodnosti koje nudi Hrvatska turistička zajednica u sklopu kampanje Mjesec hrvatskog turizma.

1. Rastoke i Plitvička jezera

Izlet možeš započeti posjetom pitoresknom mjestašcu Rastokama, poznatom i kao „Male Plitvice“ jer se nalazi samo 30-ak kilometara dalje od Nacionalnog parka Plitvička jezera. Rastoke su dobile ime po činjenici da se rijeka Slunjčica ovdje rastače u brojne rukavce, pri čemu iza sebe ostavlja male slapove i vodopade u čijem zvuku i prizoru možeš uživati ispijajući čaj direktno iznad slapova.

Za smještaj preporučujemo hotel Mirjana&Rastoke u sklopu kojeg se nalazi i restoran Rastoke s bogatom ponudom tradicionalnih jela. Hotel Mirjana je također jedan od ugostiteljskih objekata koji nudi popust od 35% u sklopu Mjeseca hrvatskog turizma, a u cijenu je uključeno i gratis korištenje bicikla uz kartu biciklističkih staza u regiji.

Drugi dan uživaj u svim čarima Plitvičkih jezera 

Ako još nisi doživjela Plitvička jezera u jesenskom izdanju, sada je prava prilika. Plitvice su u jesen posebno lijepe, pa predlažemo da jedan čitav dan iskoristiš za šetnju našim najljepšim Nacionalnim parkom.

 | Autor: shutterstock shutterstock Plitvička jezera u jesen

Vožnja kvadovima 

Od avanturističkih aktivnosti, svakako preporučujemo isprobati vožnju kvadovima. Turistička agencija Rastoke Active nudi posebnu ponudu qvad avanture s uključenim ručkom u restoranu Rastoke s 35% nižom cijenom. Istraži skrivene ljepote naše regije, Rastoka i Slunja na off road i šumskim putevima u pratnji vodiča.

Osim vožnje kvadova, možeš isprobati i druge aktivnosti poput vožnje kajakom ili privatne planinarske ture.

2. Izlet u Gorski kotar 

Jesen u svojoj punoj čari možeš doživjeti i u Gorskom kotaru koji je u ovo godišnje doba uistinu bajkovit. Gorski kotar nudi brojna mjesta za izlete, a mi predlažemo sljedeći trodnevni plan.

Posjet i smještaj u Fužinama

Jesen u Fužinama svakako neće razočarati. Jedan od najpopularnijih i najpoznatijih gradova u Gorskom kotaru smješten je na 730 metara nadmorske visine te okružen  planinama i šumama koje su najljepše upravo u ovo doba. U Fužinama možeš prošetati oko jezera Bajer i uživati u refleksiji slatkih kućica načičkanih okolo jezera.

 | Autor: shutterstock shutterstock Fužine u jesensko jutro

U Fužinama preporučujemo smještaj u hotelu Bitoraj koji ima i restoran tradicionalnih jela gdje možeš probati specijalitete poput žabljih krakova ili pronaći privatni smještaj u jednoj od kućica s pogledom na jezero.

Zeleni vir i Vražji prolaz, Skrad

Nedaleko od Skrada smještene su dvije čarobne prirodne zanimljivosti, za koje se mnogi slažu da su najljepše prirodne atrakcije ne samo Gorskog kotara već i cijele Hrvatske - Vražji prolaz i Zeleni vir. 

Vražji prolaz je kanjon dužine oko 800 metara, na pojedinim dionicama širine svega 2 metra, a posljedica je djelovanja vode koja je tisućama godina izjedala kamen i napravila sebi neobičan put. Na kraju Vražjeg prolaza, 14 metara iznad potoka Jasle otvor je u stijenu što je ulaz u špilju Muževa hiža.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HR VRIJEME (@vrijeme.hr)

Zeleni vir je druga prirodna zanimljivost značajnog krajobraza i jedinstvenog zaštićenog područja. Riječ je o fascinantnoj 70 metara visokoj stijeni koja se osovila između dva šumovita obronka, a s vrha stijene obrušavaju se dva potočića. U špilji se nalazi jezerce smaragdno zelene boje, dok je podzemni izvor- Zeleni vir dubine oko 50 metara i nalazi se na samom dnu špilje. 

Spektakularan bijeg od paklenih vrućina možeš potražiti u predivnom fužinarskom podzemlju – Špilji Vrelo

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌍🌎🌏 (@ateja_m)

Osim ljepote šumske vegetacije koja je okružila cijeli krajolik, posebnu atrakciju rezervata čini zaštićena vrsta šišmiša, kao i promatračnica za ljubitelje ptica.

Izlet u kaubojsko selo Roswell

Prije polaska kući možeš zastati u ovom posebnom selu nastalom za potrebe snimanja nove trilogije o indijanskom poglavici Winnetou i njegovom prijatelju Old Shatterhandu koje se odvijalo 2015. i 2016.godine najvećim dijelom na području Gorskog kotara.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alice Casati (@alicecasati_)

Roswell nudi sve ono što su osvajači Divljeg Zapada morali imati – veliku željezničku drvenu konstrukciju koja pokazuje kako je Roswell uopće i naseljen. Na brdašcu su kapelica, klupe i groblje. U gradu ćete naći kovačnicu, pojilo za konje i štalu s konjima, banku, saloon, pivovaru, praonicu rublja, ured za poštu i telegraf, javnu kupaonicu, zanimljivu kuću u kojoj vladaju Fat Betty i Sweet Dolly, a tu je, naravno, i šerifov ured. 

U kaubojskom selu Roswell možete pucati iz puške, lasom pokušati uhvatiti glavu bika (umjetnog, naravno), jahati konje ili samo popiti pivo. 

3. Hedonizam u Istri i lov na bijeli tartuf

Istra, ili kako je volimo zvati "hrvatska Toskana" dobra je ideja uvijek, a ne samo ljeti.  Vinarije, restorani, lokalni specijaliteti i prekrasni krajolici zadovoljit će sve vaše hedonističke potrebe. 

Možda vas zanima Zašto bi svaka žena trebala provesti barem jedan vikend godišnje u Istri Rubrika Miss7 Blog Miss7 Blog

Sezona istarskog bijelog tartufa službeno je započela 1. rujna, a traje čitavu jesen. Cijena ove izgledom neprivlačne gljive kreće se od četiri do pet tisuća kuna za kilogram prve klase. Najpoznatije nalazište tartufa u Hrvatskoj je dolina rijeke Mirne, kada lovci na tartufe s posebno obučenim psima iskopavaju ovu skupu namirnicu. U Istri postoje brojni restorani i konobe u kojima ćete naići na ovu delikatesu, a mi preporučujemo restoran Zigante koji je potpuno posvećen kreiranju jedinstvenih jela s tartufima.

Restoran Zigante također svake subote u mjesecu organizira demonstracije lova na tartufe u Livadama. Polaznici se upoznaju s tartufima, njihovom poviješću u Istri te načinom obuke tartufarskih pasa. Najzanimljivi dio pokaznog lova kreće onda kada psi nanjuše tartufe i krene iskopavanje.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Smještaj u Istri

Na stranici Mjesec hrvatskog turizma naći ćete brojne snižene ponude za smještaj u Istri, a mi bi izdvojili ovaj prekrasni luksuzni vinski hotel Meneghetti koji je smješten u prirodnoj oazi usred istarskih vinograda i maslinika. Hotel nudi elegantne rezidencije i vile uz spoj gastronomije, uživanja u vrhunskim vinima i wellnessu.

Gostima su na raspolaganju besplatni sadržaji poput bicikla, saune, unutarnjeg i vanjskog bazena i fitness centra. Ako više voliš razgledavati znamenitosti i kulturnu baštinu, odvest će te i u obilazak obližnjih istarskih gradića od kojih nikako ne trebaš propustiti male, artističke gradiće Motovun i Grožnjan. 

Fotogenično mjesto Kotli u Istri nas je oduševilo - ovaj skriveni biser morate posjetiti!

Motovun u samom srcu Istre razvio se na vrhu strmog brežuljka, a povijest mu seže prije rimskog doba, kada je svoje naselje na ovom prostoru diglo keltsko pleme. Možeš prošetati i motovunskom šumom koja je poznato nalazište biejlog tartufa poznata koje su u povijesti uvelike konzumirali carevi i plemići zbog svojih afrodizijskih karakteristika.

Nadamo se da će ti se jedna od naših ideja svidjeti ili te makar inspirirati na neko vikend putovanje. Sve ostale ponude koje sudjeluju u Mjesecu hrvatskog turizma možete pregledati ovdje

 

Photo: Shutterstock, Andrew Mayovskyy

Komentari 0