Life&style

Par savjeta za najbolju ledenu kavu koju si ikad isprobala!

  • Ljeto je sve bliže, a temperature nezaustavljivo rastu pa će mnogi u narednim mjesecima svoju jutarnju i popodnevnu šalicu tople kave radije zamijeniti rashlađujućom verzijom – ledenom kavom! 
  • Ledena kava omiljena je iz više razloga - osim što je osvježavajuća i vrlo jednostavna za napraviti, u nju možemo dodati razne dodatke zbog čega može poprimiti okus omiljenog ljetnog deserta
  • Prije nego poletiš u kuhinju u želji da napraviš ledenu kavu, predlažemo ti da baciš oko na naše savjete i trikove - imamo 3 genijalna recepta za ledenu kavu u kojima ćeš uživati cijelo ljeto

Toliko očekivano ljeto prišuljalo nam se zajedno s visokim temperaturama i već uživamo u njegovim čarima, no koliko god voljeli ljeto, često vrućine znaju biti zamorne. U ljetnim mjesecima, nakon napornog radnog dana ili u pauzi od dnevnih obaveza uvijek je poželjno rashladiti se, posebno kad temperature postanu neizdržljive. Svakim danom gradski asfalt bit će sve vreliji, stoga smo razmišljali kako se osvježiti (osim vodom bez koje se tijekom dana ne razdvajamo) i smislili idealno rješenje. Omiljenu šalicu tople kave zamijenit ćemo ledenom varijantom!

Ova ideja pala nam je na pamet kad smo prije nekoliko dana na autobusnoj stanici ugledali djevojku kako ispija ledenu kavu za van koju je kupila u McDonald'su. Moramo priznati da smo u tom trenutku bili malo (puno) ljubomorni, ali već sutradan smo se oboružali svim potrebnim sastojcima i testirali tri različite ledene kave koje već dugo želimo probati – ledenu kavu s karamelom, Irish ledenu kavu i Mocha ledenu kavu. Postupak pripreme sve tri varijante ledene kave detaljno smo opisali u nastavku članka, no prije nego pročitaš recept, ne bi bilo loše usvojiti i nekoliko općih savjeta koji će ti osigurati vrhunsku kvalitetu i okus ledene kave.

Na što pripaziti?

  1. Biraj arabica kavu - Visokokvalitetna arabica kava ima blago slatkast okus, s notama čokolade, orašastih plodova i karamele, pa čak i voća. Blage je, ugodne kiselosti s mrvicu gorčine. Ledena kava pomoći će da slatki okus arabice još više dođe do izražaja. Arabica kava je najpopularnija vrsta kave na svijetu i najčešći je dio ponude restorana i kafića.
  2. Jako je važan led – Koristi veće kocke leda koje će se sporije topiti pa će vaša ledena kava duže biti osvježavajuća. Važno je i u kojem trenutku dodaješ led. Ukoliko u čašu prvo dodaš led, a potom ga preliješ vrućom kavom, poprilično je jasna njegova sudbina. Dakle, led uvijek ide na kraju, nakon što je već dodano rashlađeno mlijeko, pripravak od soje ili neki drugi biljni pripravak.
  3. Poigraj se s preljevima i dodacima – Pobrini se da tvoja šalica ledene kave ne bude dosadna i bezokusna. Gorčinu kave izbalansiraj slatkim sirupom od karamele ili čokolade, dodaj ekstrakt vanilije, žlicu čokoladno-mliječnog namaza, šlag ili klasično kravlje mlijeko zamijeni biljnim pripravkom

Sada kad smo ustanovili neka osnovna pravila, vrijeme je da ti predstavimo naša tri omiljena recepta za ledenu kavu.

Ledena kava s karamelom

Trik ovog recepta za machiatto s ledenom karamelom je u pripremi bogatog dulce de leche karamelnog sirupa (slatkog namaza od mlijeka i šećera) i nanošenju slojeva espressa i mlijeka (puno je lakše nego što mislite). U praznu šalicu dodaj nekoliko žlica sirupa. Skuhaj svoj espresso (ako imaš vremena, bilo bi dobro ohladiti ga) i vrlo nježno ga prelij hladnim mlijekom po izboru. Ne zaboravi dodati led! Ukoliko u trgovini ne možeš pronaći dulce de leche, možeš ga pripremiti i sama. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Potrebno ti je:

  • 1, 5 l mlijeka
  • 1/2 kg šećera
  • 5 vrećica vanilin šećera
  • 125 g maslaca
  • 1 žličica sode bikarbone

U lonac dodaj mlijeko i pusti da se kuha na laganoj vatri, dodaj mu šećer, vanilin šećer i maslac. Kuhaj tako sve dok se ne počne zgušnjavati (minimalno 2 sata). Svako malo obavezno promiješaj kako mlijeko ne bi iskipilo. Sirup je gotov kad postigne gustoću marmelade. Isključi vatru, dodaj sodu bikarbonu i brzo miješaj da ne iskipi. Sirup prelij u staklenku, pusti da se hladi i koristi ga po potrebi za svoju omiljenu šalicu ledene kave.

Irish ledena kava

Potrebni sastojci:

  • 30 ml Irish viskija (može i Irish Cream likera)
  • 1 žličica šećera
  • 1 naranča
  • 50 ml skuhane kave po želji
  • šlag
  • led

Viski zakuhaj na vatri pa ga prelij u vatrostalnu čašu u koju si prethodno dodala šećer. Pusti da se ohladi. Dodaj nekoliko kapi narančinog soka, a zatim i kavu i hladno mlijeko te led. Ledenu kavu začini šlagom.

U Irish ledenoj kavi od sada možeš uživati i u najbližem McDonald'su. Pronađi je u omiljenom McCafé-u, svim restoranima i na McDrive liniji. A ako je poželiš u beskofeinskoj verziji ili sa sojinim mlijekom, posjeti McCafé pult. Koju god alternativu odabereš, Irish ledena kava uvijek je jednako osvježavajuća.

 | Autor: Požuri u najbliži McDonald's i uljepšaj si dan novom Irish ledenom kavom

Ledena mocha

Ova čokoladna ledena mocha vrlo je jednostavna za pripremu, a glavni sastojak vjerojatno već imaš kod kuće - kakao prah. Napravi jednostavan sirup tako da u kipuću vodu dodaš šećer i aromu vanilije pa kuhaš miješajući dok sirup ne postigne gustoću. Na kraju umiješaj žlicu kakaa i sirup je spreman. Čašu premaži sirupom, ulij ohlađenu kavu, mlijeko, biljni pripravak od soje ili čokoladno mlijeko, dodaj led i voilà – tvoja ledena mocha je spremna!

Svoju omiljenu ledenu kavu možeš pronaći i u najbližem McDonald'su po super cijenama. McCafé u svojoj ponudi ima svježe mljevenu 100% arabica kavu koja je od sada dostupna i u kombinaciji s biljnim pripravkom od soje, i to u svim veličinama, posebnim promocijama i ledenim kavama, te u varijanti bez kofeina. McCafé kava nosi certifikat Rainforest Alliance, što znači da je uzgojena na plantažama koje poštuju stroge standarde koji se odnose na prava radnika te očuvanje prirode i okoliša. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0