Life&style

3 razloga zbog kojih je adventsko vrijeme tako posebno

Svejedno jesi li ljubiteljica zime ili ne, adventsko vrijeme svi vole. Duge večeri, miris kuhanog vina, klinčića, cimeta, raznih slasnih kolačića te drugih delicija širi se posvuda…

Dodamo li tome bezbrojne božićne ukrase, lampice te nasmiješena dječja lica – ugođaj je potpun. I nekako topao, usprkos hladnim danima koji su sve kraći i kraći. Znamo da bi se neke od vas najradije sklupčale pod deku pored toplog kamina i spavale zimski san do proljeća, ali predbožićno vrijeme ima svoju posebnu, gotovo čarobnu draž. 

Blagoslov ili prokletstvo?

Na primjer, prvi snijeg. Nemoj odmah pomisliti na bljuzgu i prometni kolaps (jer zimske službe nisu bile spremne i očekivale snijeg usred zime). Sjećaš se vremena kad si bila dijete? I koliko si nestrpljivo čekala prve pahulje dok si stajala na stolici prislonjena s  rumenim nosićem na prozoru kuće? I koliko si puta istrčala iz kuće bez jakne i kape i hvatala jezikom hladne pahulje? Ne možeš reći da to nije lijepo…

Iće i piće! 

Kao što je bar uz plažu obavezan ljeti, tako su „kućice“ na adventskim sajmovima diljem  Lijepe Naše zadnjih nekoliko godina pravi hit – i to ne samo u domaćim okvirima, nego su (primjerice, zagrebačka adventska „fešta“) i prava meka za turiste. Brojni domaći i strani gosti s veseljem obilaze adventske sajmove te uživaju u klasičnoj ponudi ića i pića (nezaobilazno kuhano vino, lepinja i topla kobasica), ali i zadnjih nekoliko godina sve maštovitijih raznolikih gastronomskih užitaka. 
Mi jedva čekamo sve isprobati i pogledati, a ti? 

Možda vas zanima Dokazano: Božićni ukrasi podižu razinu sreće! Rubrika Life&style Life&style

Kvalitetno vrijeme 

Međutim, svaka čast delicijama i gastro ponudi, skupim poklonima i ludnici po trgovačkim centrima – ono najvažnije u božićno vrijeme, jest obitelj! Kvalitetno vrijeme s najdražima ništa ne može zamijeniti… Pokušaj svaku nedjelju ili subotu provesti u krugu obitelji. Zajedničke večeri uz neki dobar film, razgovor, možda partiju karata ili neke druge društvene igre – podsjetit će te na stara dobra vremena kad je sve bilo lako i bezbrižno. Da ne spominjemo kako je zabavno zajedno peći kolačiće i ukrašavati kuću i kititi bor.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0