Zagrebačka Martićeva i okolne ulice zahvaljujući Design Districtu postale su IT mjesto gdje kavu ispija pomalo "alternativna" ekipa kojoj je dosta gužve u centru grada. Najveća je čarolija u tome što na stotinjak metara udaljenosti postoje i funkcioniraju skroz drugačiji koncepti kafića
Kvart oko Martićeve jedan je od najbolje lociranih u Zagrebu, dovoljno tih, a opet je sve blizu. Otkako je proglašen Design Districtom ova oaza mira u užurbanom gradu dobila je dodatnu vrijednost... Kakvi su e genijalni kafići i brunchevi ovdje pojavili u zadnje dvije godine! Upravo zato, predstavljamo tri mjesta na kojima je u fantastično popiti kavu, a i ponešto prizalogajiti!
FINJAK; Vlaška 78
Jedan od najljepših, a bome i najfinijih, kafića na kvartu je "Finjak". Sjećam se kako sam tamo sate provodila u separeu nekadašnjeg Finjaka Black, uz odličan i vrlo pjenasti cappuccino, a danas je Black zamijenjen još većim i raskošnijim prostorom tik do originalnoga Finjaka. Ovdje sam krenula zalaziti jer mi je odmah "iza ugla", a njihovo malo, čarobno dvorište naprosto mami ljeti. Tko nije bio u Finjaku ne zna što propušta, jer radi se o vintage epicentru grada Zagreba, koji je toliko fotogeničan, da s ljudi doslovno ovdje skupljaju kako bi se uz kavu i fotkali.
To nam je potvrdio i vlasnik, Denis Svirać, mladi, ambiciozni i prije svega super simpatičan dečko, koji je istovremeno uredio interijer i konobari u kafiću, i doslovno vas nikad ne pozdravi bez ogromnog osmijeha. Osim što su najinstagram lokacija u gradu, diče se i svojom limunadom koja se prodaje u hektolitrima, isto tako zimi i kuhanim vinom koje ima poseban recept, a konačno i sendvičima koji su, tvrde, najbolji u gradu.
Kako zamišljam idealan provod u Finjaku? Zima, rano poslije podne, kada ulijećem u kafić crvena nosa i naručujem toplu kavu da me zagrije - a zagrije me i prostor, atmosfera i Denis (ne doslovno, naravno:)). Doduše, ove zime kavu mijenjam kuhanim vinom - i moram priznati, jedva čekam!
PROGRAM; Martićeva 14F
U Martićevoj, pomalo zavučeno iza parka, ljetos se otvorio Program, bar koji je naprosto kupio moje srce na prvu, nekako i ne znajući zašto. Naime, otvoren je na mjestu bivšeg Divas bistroa, a vodi ga Saša Žerajić, koji tamo ujedno i konobari, a dobropoznato je lice ovoga kvarta. Prvo osvaja terasica, koja je ovo ljeto bila idealan, iako pomalo neočekivan bijeg od gradske vreve, iako se nalazi tik uz cestu, a zatim i sam interijer, koji je uvelike asociran - građevinom!
Prostor je osmislio Martin Pohl, u kombinaciji sa Sašinim mozganjem, na kojemu se nekako razaznaje da je kreativac. Njihova ponuda uključe točenu Novu rundu (koja je navodno, hit!), pregršt craft piva, crna limunada (pogađaš, s aktivnim ugljenom), nekoliko vrsta kave te zlevanke i kolače iz Katina Kruha koji su gluten-free i koji super idu uz već spomenutu točenu...
Program sam naprosto obožavala u ljeti, poslije 20-21 sati pa sve do zatvaranja u 23, kada je ovdje bilo praktički nemoguće naći mjesto, ali atmosfera je bila nezamjenjivo opuštena. Ove zime, uživat ću u simpatičnom i vrlo ugodnom interijeru s pomalo kućnom atmosferom, i dalje ispijajući Rundu i zabavljajući se kakvim dobrim štivom - pa makar na mobitelu.
VERDE; Martićeva 61
Želiš li malu talijansku oazu, ali da ona to nije onako klasično i pretjerano, predlažem Verde. Radi se o brunch prostoru u kojem se sve vrti oko talijanskih pića i hrane, bilo da preferirate slatku ili slanu hranu. Ovdje sam već jednom slučajno naletjela na sendviče i cijeđeni sok, i zaista je bilo dobro!
Vlasnicima je, vjerovali ili ne, ideja bila stvoriti ugodan i siguran prostor za žene, u kojima mogu pročitati kakvu knjigu o umjetnosti, pojesti dobar kolač, popiti čašu finoga vina i naprosto čavrljati s prijateljicama, bez da im kakvi dosadnjakovići upadaju. Atmosferu uvijek dočarava glazba, najčešće swing, u izvedbi poznatih američkih Talijana poput Deana Martina. Verde je uvijek pun za vrijeme doručka i bruncha, jer naprosto pruža sve što treba za jedno dobro jutro, pa je to prepoznala i lokalna klijentela, ali i šire.
Iako smo pohvalili njihov cijeđeni sok, naglašavaju kako im je fundamentalna kava, pa će u ponudu uvrstiti i novu, specifičnu 100% arabicu kakve nema za probati nigdje u Hrvatskoj. Izgleda da ćemo morati pričekati pa je probati, a do tada dopusti da ti dočaram i jutro koje bi mogla provesti u Verdeu: pola 8 ili 8 ujutro, dolaziš na kavu, cijeđeni sok od naranče i Verde sendvič ili slavnu tortu od pistacija, u kojima uživaš dok pregledavaš jutarnje mailove, a onda krećeš dalje u dan. Nije li to idealan početak?
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
dalilla
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.